MEĐUNARODNI DAN DETETA U OŠ „VUK KARADžIĆ“: Na Pop-ap festivalu sа vršnjacima

Prvi put ove godine, u OŠ „Vuk Karadžić“ je održan Pop-ap festival kojim je obeležen Međunarodni dan deteta, 20. novembar, koji je ustanovila Generalna skupština UN 1954. godine.

Na inicijativu učiteljice ove škole i volonterke Crvenog krsta Zrenjanin, Daliborke Putić Berarov, u prostorijama škole održane su psihološke i umetničke radionice. U pripremi i realizaciji radionica radilo je 30 volontera, organizovano je 11 različitih punktova, svako od 250 dece je učestvovalo u radu tri radionice.

Na jednom mestu i oko jedne teme – emocionalne inteligencije, okupile su se četiri osnovne škole i isto toliko institucija. Učestvovale su i оsnovne škole „Đura Jakšić“, „Dositej Obradović“ i „Dr Jovan Cvijić“.

Radionice su organizovali učitelji i nastavnici škole domaćina, Tatjana Ćirić iz Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, volonteri CEKOM-a, Centar za razvoj civilnog društva i Crveni krst Zrenjanin.

Ocena svih učesnika festivala jaste da je bio uspešan. Deca su se družila, upoznavala sa emocijama kroz radionice, sarađivala i zabavljala.

Učiteljica Jelena Antin koja radi u OŠ „Dositej Obradović“ ističe da je ideja divna, a organizacija savršena.

– Naša deca su puna pozitivnih utisaka. Svaka radionica je na njih ostavila poseban trag. Divno je bilo videti decu različitih uzrasta i iz različitih škola, kako rade timski, kako sarađuju i druže se. U svakoj učionici se osetila radna atmosfera i pozitivna energija, što nas učitelje čini još srećnijim – рекла је Jelena Antin.

Biljana Bosić iz OŠ „Dr Jovan Cvijić“ naglašava da su đaci prvi put učestvovali na Festivalu ovakovog tipa. Poštovali su sva uputstva, pomno pratili radionice, a posle svega se utrkivali da izraze svoja iskustva i zapažanja, a hvalila su se osvojenim medaljama, crtežima, ali i koliko je ko upoznao novih drugara.

– Sve to nama daje podstrek da festival i sledeće godine organizujemo i učinimo ga dostupnim još većem broju dece – rekla nam je Daliboka Putić, nastavnica iz OŠ „Vuk Karadžić”, jedna od organizatora Festivala.

M.Bečejac

Foto: OŠ Vuk Karadžić”