NARANDŽASTI GERBERI U ZNAK SEĆANJA NA SVE ŽENE ŽRTVE NASILJA: Društvo ne shvata ozbiljnost problema

Povodom početka globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, danas su sa Malog mosta simbolično spušteni narandžasti gerberi u vodu, kao znak sećanja na sve žene žrtve nasilja u našoj zemlji tokom ove godine. Akciju su realizovale predstavnice Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja, Ženske odborničke mreže i Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Zrenjanina.
U toku ove godine dvadeset osam žena je ubijeno, uglavnom je reč o tome da su izvršitelji ovih najtežih dela ili bračni partneri, ljuvanici, ili neko ko je u najbližoj porodici. Tužna statistika i ove godine i naravno da je logično zapitati se šta treba društvo da čini kako bi situacija bila drugačija. Pod broj jedan, ako pogledamo zakonodavni okvir, uradili smo sve što smo mogli, doneli smo neophodne zakone, sistemski su stvari postavljene na mesto, a opet se pitamo zašto s e ovakvi slučajevi ne smanjuju iz godine u godinu. Čini mi se da problem leži pre svega u javnoj svesti, u tome da svi skupa, naša zajednica, naše društvo ne shvata ozbiljno ovaj problem. Kako popraviti situaciju? Pre svega na lokalnim nivoima neophodno je popraviti sistem socijalne zaštite, maksimalno, koliko je moguće i čini mi se da Grad Zrenjanin spada među gradove koji prednjače u tom smisli, dosta smo uradili, a uradićemo još više i mogu reći da sam presrećna da, bez obzira na tužnu statistiku, u našem gradu nisu zabeleženi takvi događaji – istakla je Ljuba Travica, zamenica predsednika Skupštine grada i članica Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja.

Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Cilj kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je podizanje svesti i preuzimanje akcija za suzbijanje nasilja.

Zvanična boja kampanje je narandžasta, kao simbol svetle i optimistične budućnosti oslobođene od nasilja nad ženama i devojčicama. Svuda u svetu, znamenitosti u gradovima osvetljene su narandžastom bojom, kako bi se skrenula pažnja na ovo važno pitanje

M.Ml

Foto: Grad Zrenjanin