MEĐUNARODNI FESTIVAL DEČJIH FOLKLORNIH ANSAMBALA ODRŽAN NEDAVNO NA ZRENjANINSKOM TRGU SLOBODE

Veliko srce iz srca Banata

Želeli smo da pokažemo bogatstvo našeg tradicionalnog narodnog stvaralaštva koji svaki od ansambala, učesnika Festivala, prenosi na najmlađe generacije – kaže Mića Đurić, osnivač i koreograf „Đerđefa”

Amateri i gosti u Zrenjaninu – naziv je Međunarodnog festivala dečjih folklornih ansambala koji je u našem gradu održan sredinom septembra. Okupio je više od 200 devojčica i dečaka iz kulturno-umetničkih društava iz Srbije i zemalja iz okruženja. Oni su na bini na Trgu slobode prikazali izvorne pesme i igre svoga kraja u tradicionalnim i savremenim koreografijama.
Nasmejani i razigrani, obučeni u različite narodne nošnje, mali gosti našeg grada poslali su najlepši pozdrav Srbiji, Evropi i svetu oblikujući veliko srce na Trgu slobode i telima ispisujući ZR. A onda su u centru Zrenjanina razvili kolo vilovito, plahovito, dragoceni đerdan sazdan od dve stotine najsjajnijih bisera…


Prethodno su u defileu prošli gradom, krenuvši ispred Zrenjaninske gimnazije, gde je bio skup učesnika, Gimnazijskom, a potom ulicom Kralja Aleksandra Karađorđevića, do Trga slobode… Pozdravili su ih sugrađani, a posebnu radoznalost su pokazali najmlađi, pošto su u defileu bili i njihovi ponosni vršnjaci, mališani tek nešto stariji od četiri godine, uz svoje starije drugare koji su na pragu školskih dana ili su završili par prvih godina školovanja.
Organizator ove svojevrsne smotre dečjeg folklornog stvaralaštva je zrenjaninski Centar za negovanje tradicije kulture „Đerđef”, uz podršku Grada Zrenjanina i ogromnu pomoć roditelja i sponzora.
– Želeli smo da pokažemo bogatstvo našeg tradicionalnog narodnog stvaralaštva koji svaki od ansambala, učesnika Festivala, prenosi na najmlađe generacije – kaže za „Zrenjanin” Mića Đurić, osnivač i koreograf „Đerđefa”. – Namera je da iz godine u godinu bude sve više amatera sa što više gostiju u Zrenjaninu, da povežemo decu, roditelje, koreografe, sve one koji žele da nastave folklornu tradiciju Srbije.
Gotovo tri sata su se smenjivali najmlađi igrački ansambli na pozornici na Trgu slobode i svaki je ispraćen burnim aplauzom…


– Ovo je najlepša slika koju šaljemo iz Zrenjanina – istakao je pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, poželevši dobrodošlicu učesnicima na otvaranju Festivala. – I na ovaj način pokazujemo da smo otvoren grad koji neguje kulturne vrednosti i prožima ih sa svojim gostima koji nastavljaju da neguju zajedništvo, razvijaju multikulturalnost i grade zajedničku budućnost. Zajedno ćemo raditi, kako bi ovaj Festival postao tradicionalan.
Prema rečima predsednika Upravnog odbora „Đerđef” -a Nedeljka Neđe Stanića, u organizaciju ovog Festivala je uložen veliki trud članova uprave, koreografa, roditelja i dece.
– Potrudili smo se da na najbolji mogući način dočekamo i ugostimo učesnike – naglašava Nedeljko Neđo Stanić. – Uspeli smo uz ogromnu podršku Grada Zrenjanina, a radost na licima dece nam je najveća nagrada.
Predstavili su se na pozornici dečji folklorni ansambli sa tradicijom od nekoliko decenija i oni „stari” samo nekoliko godina. Devojčice i dečaci su igrali zdušno, srcem, izražavajući ljubav za folklor, radost za zajedničko predstavljanje.


Prvi su na pozornicu izašli domaćini, koji su izveli igre iz Banata, a zatim su se smenjivali folklorci iz još devet kulturno-umetničkih društava. Imali smo priliku da vidimo igre sa područja Rabe, Pirota, Srema, Leskovca, Mačve, Semberije, Crorečja, dečje slovačke igre… Kraj programa su začinili članovi starije dečje grupe „Đerđefa” temperamentnim vlaškim igrama…
Zahvalnice, slikanje za uspomenu, čestitke i zagrljaji obeležili su kraj koncerta, ali ne i Festivala. Druženje je nastavljeno u prostorijama Kulturnog centra Zrenjanina, uz muziku, razgovor, posluženje…
Do sledećeg susreta u Zrenjaninu ili u nekom od mesta učesnika, gde će se ponovo sresti Milica, Jelena, Anika, Robert, Nikola, Marko, Milan…. porasli za godinu, sa novim elanom za pesmu i igru i novim drugarima… Iz Zrenjanina, do Ginisa…

  • UČESNICI
    U programu su učestvovali kulturno-umetnička društva „Mladost” iz Trpinje, „Buza Virag” iz Novog Itebeja, „Aleksandrovo” iz Aleksandrova, „Dr Mladen Stojanović” iz Mladenova, „Neolit” iz Starčeva, „Đido” iz Bečeja, „Kolo” iz Suvog Polja, Folklorni ansambl Osnovne škole „Bratstvo” iz Aradca, KUD „Soko” iz Inđije, KUD „Arsenije Teodorović” iz Perleza i domaćini, članovi „Đerđefa”.

  • „ĐERĐEF”
    COTK „Đerđef” je osnovan početkom 2014. godine kao ostvarenje ideje dugogodišnjih igrača i zaljubljenika u folklor. Nakon četiri godine je ovaj ansambl organizovao četiri celovečernja koncerta, učestvovao na mnogobrojnim festivalima i manifestacijama u Zrenjaninu, gradovima Srbije i u inostranstvu. Oni su mladi i stabilni i to potvrđuju igrom. „Đerđef” ima 60 članova u tri starosne grupe. Predsednik i umetnički rukovodilac je Milorad Mića Đurić

Branka Jajić