MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP NA TEHNIČKOM FAKULTETU „MIHAJLO PUPIN”

Tekstilne nauke kao put oporavka industrije

U tekstilnoj industriji Srbije zaposleno je blizu 100.000 radnika, a u ukupnom domaćem izvozu, ona čini 10 odsto što je veliki napredak u odnosu na prethodne godine. Odnosno, 70 odsto onoga što se proizvede, nalazi put do zemalja Evropske unije, ali i Indije i Kine iz koje smo, da podsetim, ranije uvozili tekstil. Malo je takozvanih lon (doradnih) poslova, to su proizvodi domaćih firmi i stranih kompanija koje ovde rade – predočio je Milorad Vasiljević, sekretar za tekstil, kožu i obuću u Privrednoj komori Srbije i dodao da raduje to što nauka i znanje otvaraju put do novih tržišta.
Upravo je to bila i svrha desete međunarodne konferencije „Tekstilna nauka i privreda”, koja je prošle nedelje održana u Zrenjaninu u organizaciji Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” – katedre za tekstilno odevne nauke i dizajn. Skup je bio posvećen učešću tekstilnih preduzeća i studenata u inicijativi „Pojas i put”, ugovoru Fakulteta sa regionalnim udruženjem Jiangsu Haimen iz Šangaja o uključivanju studenata u izradi dizajna kućnog tekstila za kineske kompanije, kao i daljoj saradnji sa Donghua univerzitetom.


– Eksperti francuske kompanije „Lektra” dali su nemerljiv doprinos u pružanju informacija o savremenim privrednim kretanjima i svetskim trendovima kao vodeći svetski proizvođač CAD/CAM opreme iz ovog sektora opremili su naše laboratorije softverima i mašinama u vrednosti od oko milion evra. Oprema je najvećim delom dobijena iz IPA projekta naše prekogranične saradnje sa Fakultetom za dizajn iz Temišvara. Putem programa CEEPUS, u inostranstvu je boravilo 50 naših studenata. Kroz Erasmus program, u razmeni je učestvovalo njih 17 i po desetak profesora i saradnika sa obe strane. Na praksi u Nemačkoj bilo je oko 40 studenata tekstila, a u Šangaju je boravilo 15 akademaca i dva nastavnika – istakao je prof. dr Vasilije Petrović, šef katedre i prodekan za nauku.
Konferenciji su prisustvovali profesori sa Donghua univerziteta Džon Vilson, Vang Hua, Ksu Ming i Guoksiang Juan, sa brojnih evropskih univerziteta, kao i Milorad Vasiljević, sekretar za tekstil Privredne komore Srbije, dr Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete, mr Aleksandar Starčević, pomoćnik ministra privrede Republike Srbije, Čedomir Janjić, gradonačelnik grada Zrenjanina i dr Ljubica Kazi, prodekanka Fakulteta.
– Želimo da osposobimo studente da se uključe u poslove koje traže domaće i svetske kompanije. Cilj je da oni budu pokretači preduzeća koja će zapošljavati po 30 inženjera, nekoliko šivača uzoraka i koja će poslove šivenja raditi u zemljama sa jeftinom radnom snagom – naglasio je dr Petrović.
Dr Gabrijela Grujić najavila je izmene koje se tiču dualnog obrazovanja. Kako je rekla, visok nivo znanja podrazumeva i to da se, po sticanju diplome, mladi uključe u proizvodni rad. Na kraju naučnog skupa održana je modna revija Miloša Miletića u kojoj su učestvovali studenti iz Temišvara i Zrenjanina.

  • RADOVI IZ 40 ZEMALJA
    Na konfernciju je stiglo 40 radova iz 13 zemalja: Narodne Republike Kine, Turske, Hrvatske, Rumunije, Makedonije, Mađarske, Kambodže, Bosne i Hercegovine, Etiopije, Irana, Švedske i Nemačke. Kako je ova konferencija imala ekonomski fokus, zbornik sadrži, osim naučnih i stručne radove, i radove studenata.

MILENA BEČEJAC