MELENCI: Obeležena slava sela – Duhovi

Srđan Đurić osvojio je prvo, Jelka Bibin drugo, a Jovanka Mojsin treće mesto na 20. Svetskom prvenstvu u kuvanju paprikaša – čobanca, održanom u nedelju u Melencima, u okviru obeležavanja seoske slave – silaska Svetog duha na apostole, u narodu poznate kao Duhovi. Najboljem u kuvanju čobanca sleduje trimer za travu – dar zrenjaninskog „Ogreva”, drugoplasiranoj – vaučeri za usluge Banje „Rusanda”, a trećeplasiranoj večera za dve osobe u hamburgeriji „Bob”.

Slava Melenaca ekipa Ogreva

U parku kod Banje „Rusanda” čobanski parikaš kuvan je na četrdesetak mesta, a u konkurenciji ih je bilo 19. Paprikaš je ocenjivala komisija.

Držao sam se pravila da u „čobanac” ide samo meso od dan ranije zaklane ovce, so i luk. Nikakva „vegeta” ne dolazi u obzir. Kuva se, po običaju, nekoliko sati i – to je sve. Inače, redovno učestvujem na ovom nadmetanju po kom je moje mesto – Melenci – nadaleko poznato – kaže kratko pobednik ovog nadmetanja.

Na ovogodišnjem druženju povodom Duhova od političkih stranaka svoj „čobanac” su kuvali aktivisti Demokratske stranke i Partije ujedinjenih penzionera, a pažnju je privuklo i mesto gde su se okupili radnici i rukovodstvo „Ogreva” na čelu sa Budimirom Jovanovićem.

Shodno sa pogedom na sve koji zastupam, a to je i briga za narodnu tadiciju, moja kompanija i ja učestvujemo na obležavanju slave Melenaca. Veoma je prijatna atmosfera ovde u parku kod Banje Rusanda” – kaže Budimir Jovanović.

Održana je i likovna kolonija. Nagrađene su autorke Nada Ćurčić, Vera Nedin i rezbar Miodrag Trivunović.

Rusandu su juče posetili i pokrajinski poslanik SNS Darko Bađok, potpredsednik SNS Milanko Jovanov, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, direktor Tutrističke organizacij Zrenjanina Zoran Ljubotina i veći broj gradskih funkcionera.

U okviru obeležavanja „Duhova” održan je tradicionalni – 44. po redu šahovski turnir, turir u košarci, „krofnijada”. U subotu su na lepo uređenoj bini u centru sela koncert održali Stefan Milićević i Saša Kapor, u u nedelju popularni folk pevač Milan Topalović Topalko.

M. S-n.

Slava Melenaca Darko Badjk Milenko Jovanov i direktorka Rusande.

Slava Melenaca Budimir Jovanovic sa prijateljima