MIHAEL VAGNER, GENERALNI DIREKTOR „DREKSLMAJER GRUPE” SRBIJA

Važna je komunikacija menadžmenta i zaposlenih

Već smo uradili određena prilagođavanja u našem bonus sistemu da bismo izbegli nepravedno postupanje, ali za određene teme nam treba više vremena da procenimo šta možemo da učinimo – ističe Vagner

Pre nešto manje od mesec dana zrenjaninski „Drekslmajer” bio je u žiži interesovanja javnosti zbog obustave rada dela zaposlenih koji su se žalili na iznos zarada i intenzitet rada. O tome kakva je trenutna situacija u Kompaniji koja u Zrenjaninu posluje više od jedne decenije i zapošljava oko 6.000 radnika, razgovarali smo sa Mihaelom Vagnerom, generalnim direktorom „Drekslmajer grupe” u Srbiji.

Da li je prevaziđena kriza, odnosno da li su prestale obustave rada? Osim povećanja plata, da li je bilo još nekih zahteva radnika i šta je od togaprihvaćeno?

– Situacija u postrojenju se smirila. Nakon incidenta, odmah smo započeli sa održavanjem okruglih stolova i pokušali da razgovaramo sa što više kolega. Objasnili smo nezakonitost akcija vezanih za prekid rada, ali smo istovremeno prikupili i povratne informacije od zaposlenih. Deo nezadovoljstva radnika bio je uzrokovan prekovremenim radom i bonusom za efikasnost, što je izazov, posebno tokom pokretanja novog proizvoda. Bilo je više tema o kojima smo razgovarali i sada ćemo proći kroz svaku tačku kako bismo proverili šta možemo da učinimo. Već smo uradili određena prilagođavanja u našem bonus sistemu da bismo izbegli nepravedno postupanje, ali za određene teme nam treba više vremena da procenimo šta možemo da učinimo. Jedna od njih je i otvaranje šireg komunikacijskog kanala sa menadžmentom. To bi svim kolegama trebalo da olakša način na koji mogu da dobiju povratne informacije i direktno iznesu svoje probleme.

Šta će biti sa radnicima koji su suspendovani? Da li su vraćeni na posao?
– Odlučili smo da većinu suspendovanih kolega vratimo na posao jer nisu znali za nezakonitost akcije. Više od 80 posto zaposlenih koji su bili pod suspenzijom vraćeni su na posao. Oni su bili suspendovani nedelju dana i sada su na istim radnim mestima na kojima su bili ranije i rade pod istim uslovima kao i pre. Postoje samo neki izuzeci, jer smo u pojedine radnike izgubili poverenje za buduću saradnju zbog ponašanja koje smo doživeli.

Kada će se sprovesti odluka o povećanju plata i o kolikoj se povišici radi?
– Povećanje plata u decembru iznosiće 13,3 procenata osnovne plate na nivou operatera. Ovo je dogovoreno još u septembru. Ovom povišicom i našim prilagođenim sistemom bonusa učvršćujemo svoju poziciju jednog od najboljih poslodavaca u regionu.

Kakvi su planovi vezani za proizvodnju, šta je prioritet za naredni period?
– Kao što sam već napomenuo, trenutno smo u početnoj fazi našeg novog proizvoda. Ovo će biti naš prioritetni projekat za sledeću deceniju. Trenutno pomažemo kolegama u Rumuniji u proizvodnji kablovskih setova. Već sada se vode pregovori sa premijum proizvođačem automobila za neke prateće proizvode za našu fabriku u Zrenjaninu do 2030. godine. „Drekslmajer” je mnogo uložio u zrenjaninski pogon i želi da ostane tu i u budućnosti.

Koji su vam kadrovi potrebni i da li ih ima dovoljno? Smatrate li da je potrebno usaglašavanje školovanja određenih profila sa vašim potrebama?
– Neprestano tražimo dobre kandidate kao što vidite i u našim najavama, a tako će i ostati. Usaglašavanje obrazovnih profila je potrebno jer moramo da idemo ukorak sa razvojem novih tehnologija. To znači više automatizovanih koraka proizvodnje i manje manuelnog rada, tamo gde je to moguće. Zato je „Drekslmajer” u Srbiji pomogao pokretanje novog obrazovnog profila – tehničar mehatronike po dualnom sistemu obrazovanja. Tako želimo da našoj omladini da pružimo savršenu priliku da nauče ono što im treba za industrijske poslove današnjice, ali i u budućnosti.

  • USKORO I AMBULANTA
    Postoje naznake da će u okviru kruga fabrike biti otvorena zdravstvena ambulanta. Kada će to biti realizovano?
    – Informacija je tačna. Uložili smo veliki napor u ovaj projekat i imamo odobrenje za otvaranje zvanične lekarske ordinacije u svom pogonu. Vlada Republike Srbije nam je nedavno odobrila ovaj projekat i mi sada počinjemo sa implementacijom. Trebaće nam vremena da nabavimo potrebnu opremu, ali očekujemo da će ordinacija početi da radi već početkom sledeće godine. Svi zaposleni imaće mogućnost da se leče u toj ordinaciji, a to će, naravno, povećati sigurnost i zaštitu zdravlja naših radnika.

B. M.