MILICA FRANJIĆ LUDOŠKI STVARALA JE SPORTISTE I TIMOVE

Radom se sve postiže

Kada sam počela sa devojčicama da treniram odbojku, pozvala sam Miloša Grbića. Želela sam da čujem njegovo mišljenje, a on je rekao: „Radiš odlično, samo tako nastavi, od tih devojaka će biti tim” – kaže Milica

 

Odbojkaški klub Proleter nedavno je obeležio 10 godina rada, a osnivač kluba, prvi trener i predsednik je bila Milica Franjić Ludoški. Ona je sada penzionerka, a njen životni put i rad u sportu mnogima su primer i inspiracija.
Diplomirala je na fakultetu za fizičku kulturu u Sarajevu (ocena viša od devet). Potom je, radeći u Medicinskoj školi u Sarajevu sa svojim đacima osvojila prvenstvo BiH u atletici. U Zrenjaninu počinje novo poglavlje njenog rada, pre svega u kraljici sportova, a dolaskom u OŠ „Petar Petrović Njegoš” (u kojoj je provela 23 godine) i u odbojci.
– Mnogo sam radila i uporedo sticala nova znanja. Kada sam počela sa devojčicama da treniram odbojku, pozvala sam Miloša Grbića. Želela sam da čujem njegovo mišljenje, a on je rekao: „Radiš odlično, samo tako nastavi, od tih devojaka će biti tim”. To mi je mnogo značilo, kao i podrška tadašnjeg direktora škole Nikole Tomaševa i koleginice Kaje Racković – ističe naša sagovornica.


Na nezvaničnom prvenstvu Jugoslavije u odbojci za pionirke u Osjeku, tim koji je formirala Milica osvojio je treće mesto. Igrale su: Andrić, Savin, Šljapić, Lečić, Boškov, Delić, Kojdić, Rašuki, Jandrić, Klarić, Buzadžija i Jović. One su kasnije postale okosnica Odbojkaškog kluba Poštar, a neke su igrale i za reprezentaciju. Kasnije je uz Jadranku Stankov, Mirjanu Moraču i Helenu Živkov taj tim bio među najboljima u državi. U radu i stvaranju talenata imala je pomoć i od kolega, trenera, sportskih radnika…
– Zoran Vrbaški mi je mnogo pomogao, potom Dušan Kijac, koji je preuzeo gotovo kompletnu ekipu Poštara, kasnije Peđa Tanacković, sa kojim sam formirala muški tim Proletera. Pomagali su i roditelji, Goran Pavić i Željka Trišić, pa nekadašnji direktor Naftagasa Dragan Basta. Na početku rada sa muškom ekipom škola u Ravnom Topolovcu nam je davala salu. Proleter je sada izrastao u uspešan sportski kolektiv, ima dobar podmladak, mušku i žensku ekipu – kaže Milica.
Prestižnu nagradu „Jovan Mikić Spartak” Milica Franjić Ludoški dobila je 1987. godine, i ponosno ističe da je to priznanje za nju bila potvrda da je njen rad primećen i cenjen.

  • SNAGA I ENERGIJA
    Đurđica Šljapić, nekadašnja odbojkašica, kaže da je Milica bila stroga i autoritativna i da je zračila snagom i energijom.
    – Učila nas je da budemo vredne i uporne i da se samo radom sve postiže. Trudila se da od nas stvori dobre ljude i istinske ličnosti. Mislim da je uspela u tome – rekla je Đurđica Šljapić.

 

  • DECA TREBA DA SE BAVE SPORTOM
    – Decu moramo da učimo da je fizička aktivnost blagotvorna za zdravlje. Mališani treba da se bave sportom, da budu aktivni i da se takmiče. To je ključ zdrave ličnosti – ističe Milica.

Ž. CVETIĆ