MILICA JOCIĆ NAJBOLJA U ZNANjU KLASIČNOG JEZIKA

Latinski jezik skoro kao maternji
Prvo mesto na republičkom takmičenju iz latinskog jezika, održano 22. maja u Trećoj beogradskoj gimnaziji, osvojila je Milica Jocić, učenica prvog deset odeljenja prirodno-matematičkog smera Zrenjaninske gimnazije. Znanje u poznavanju klasičnih jezika počela je da stiče tek po upisu u srednju školu, a prema rečima Dragane Karać, profesorice francuskog jezika i mentorke, Milica je svojom marljivošću i radom, kao i željom da što više nauči latinski jezik, uspela da se kvalifikuje i osvoji prvo mesto u državi. Ona je osvojila prvo mesto u kategoriji realnih gimnazija, dok su se posebno takmičili učenici iz filoloških gimnazija i srednjih stručnih škola.
Izrazivši veliku zahvalnost svojoj mentorki i direktoru škole kao i svim profesorima koji su je podržavali, prvakinja države u znanju latinskog jezika je rekla da je svoju ljubav prema ovom klasičnom jeziku spoznala još u osnovnoj školi, a da je sentenca koja je vodi kroz život „Per aspera ad astra” ili „Preko trnja do zvezda”.
– Kada sam pošla u srednju školu želela sam da proširim svoje znanje, koje se do tada svodilo na poznavanje latinskih izreka, i da usavršim i latinsku gramatiku, kao i da proširim vokabular. Na ovom takmičenju sam imala veliku konkurenciju, pa je tako u kategoriji u kojoj sam se ja takmičila bilo nas osamdesetoro, a za test smo imali prevod Ezopove basne o jelenu – kaže Milica Jocić.
Prvakinji u poznavanju latinskog jezika je na zasluženoj nagradi čestitao i Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije, koji je napomenuo da je retka situacija da na takmičenju iz latinskog jezika imamo prvaka države, te dodao da Milicu, pored učešća na ovom, očekuju i takmičenja iz srpskoj jezika u Tršiću kao i učešće na NIS-ovoj olimpijadi gde će pokazati svoje znanje u ruskom jeziku.

S. Vorkapić