MINISTAR MILAN KRKOBABIĆ SA SARADNICIMA U POSETI KRAJIŠNIKU

Oživljavanje zadrugarstva i podrška poljoprivrednicma

Na poziv i u organizaciji ZZ „Sloga” iz Krajišnika i Mesne zajednice Krajišnik, ovo selo je prošle srede posetio Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj. Tom prilikom je u mesnom Domu kulture održan i radni sastanak na temu ravnomernog regionalnog razvoja Srbije i oživljavanja zadrugarstva projektom „500 zadruga u 500 sela”.
– Svako ima pravo da ide iz sela, a mi ne možemo i ne smemo da ga sprečavamo. Ali, moramo mladom čoveku da ponudimo mogućnost da bira. Obezbediti mu da u selu ima ono što ima i u većim gradovima, pa će se možda opredeliti da ostane tu da živi – istakao je ministar Krkobabić.
On je naveo da mala imanja i domaćinstva, ukoliko nisu udružena, povezana, ukoliko ne funkcionišu kroz zadruge, nemaju šansu za opstanak. Zato je cilj osnaživanje zadruga, a time, posledično, i razvoj društvenog, kulturnog, sportskog života na selu.

500 SELA – 500 ZADRUGA
– Za mesec, mesec i po dana raspisaćemo konkurs. Do sada su formirane 94 zadruge, a ove godine ćemo njih 70 da „postavimo na noge”. Ideja nam je da u 500 većih sela ima 500 zadruga.
Prema rečima Krkobabića, poljoprivrednici i ove godine mogu da konkurišu za bespovratna sredstva od 7,5 miliona dinara za formiranje novih zadruga, 15 miliona dinara za postojeće i do 60 miliona dinara za složene zadruge. On je najavio da će krajem ovog meseca biti formiran Nacionalni tim za spas sela Srbije koji će činiti 11 predstavnika Odbora za selo SANU i ugledni stručnjaci.
Predsednik Odbora za selo SANU, akademik Dragan Škorić je ranije dolazio u Krajišnik i seća se da je ovo selo bilo jedno od najrazvijenijih u Banatu.
– Moj predlog je da se državna zemlja, 20 ili 30 hektara, ponudi mladima na 30 godina. Da mladi dobiju povoljne kredite za infrastrukturu i da zasnuju život i budućnost na selu – rekao je akademik Škorić.
Njegov predlog je i da se u Moskvi, Kazanju ili nekom drugom gradu u Rusiji iznajmi farma, da se tamo direktno transportuju poljoprivredni proizvodi iz zadruga i da naš čovek prima, prodaje i naplaćuje proizvode. Tako bi, bez posrednika, poljoprivredni proizvođači imali više para za svoje proizvode.

DA MLADI OSTANU NA SELU
– Pretprošle godine je ZZ „Modoš” iz Jaše Tomića imala blagonaklonost ministra i dobila sredstva za kupovinu mehanizacije, prošle godine ZZ „Sloga”. Srećan sam što su se ljudi okupili i shvatili kako to treba da funkcioniše. Posebno me raduje ideja akademika Škorića da se mladim ljudima, poljoprivrednicima da 30 hektara državne zemlje. Lokalna samouprava to mora da podrži – kazao je Predrag Rađenović, predsednik opštine Sečanj.
Predsednik UO ZZ „Sloga” iz Krajišnika, Zoran Jerković je izneo podatak da je od 640 kuća u Krajišniku, 147 prazno. Kako je objasnio, problem revitalizacije sela je sociološki problem, ne samo pitanje novca, i da stoga ova zadruga uz pomoć prisutnih eminentnih stručnjaka pokušava da nađe rešenja i izlaz iz takvog stanja.
– „Sloga” je napravila projekat razvoja do 2017. godine. Sledeće što ćemo pokušati da ostvarimo, u saradnji sa Zadružnim savezom Vojvodine i Pokrajinskim sekretarijatom, jeste planski otkup napuštenih kuća i pravljenje bio-bašta – najavio je Jerković.
Slobodan Repac, zamenik predsednika opštine i predsednik Saveta Mesne zajednice Krajišnik napomenuo je da su zemljoradničke zadruge uvek bile oslonac razvoja sela, kao i da se u sečanjskoj lokalnoj samoupravi dosta radi na pomoći poljoprivrednim proizvođačima. On je podsetio da je opština prošle godine subvencionisala poljoprivredne proizvođače sa 6,5 miliona dinara bespovratnih sredstava: za pčelarstvo, kamate, navodnjavanje, odlazak na sajmove.
Ove godine je budžetom lokalne samouprave opredeljeno 10,5 miliona dinara za tu namenu, kao i za pomoć u opremanju ekonomskih dvorišta zemljoradničkih zadruga i sufinansiranje u iznosu od 80 posto pri kupovini alatki, priključnih mašina za traktore.

  • ATARSKI PUT
    U izradi je projekat navodnjavanja oko 1000 hektara u KO Neuzina, priprema se radi projekat atarskog puta Boka-Jarkovac, nakon čega se planira atarski put Krajišnik-Sečanj sa kracima ka selima Jaša Tomić i Sutjeska.

B. Škrbić