MINISTAR ŠARČEVIĆ U ZRENJANINU: Prilagoditi stručni kadar potrebama tržišta

– Zrenjanin je grad sa mnogo srednjih škola u kojima se obrazuju različiti kadrovi. Takođe je i grad firmi kojima su uvek potrebni stručnjaci – istakao je ministar prosvete, nauke i tehničkog razvoja Republike Srbije, Mladen Šarčević koji je danas boravio u Zrenjaninu i tom prilikom obišao Tehničku školu, Zrenjaninsku gimnaziju i Osnovnu školu „Đura Jakšić” i razgovarao sa rukovodstvom ovih obrazovnih ustanova.

– Dualno obrazovanje je nešto sa čime je lokalna samouprava odavno upoznata. Cilj nam je da u svim školama obrazujemo stručan i visokokompetentan kadar, kao i mlade ljude koji će nakon završene srednje škole moći da nađu dobar posao u svojoj struci. Takođe, akcenat je na kadrovima koji su najpotrebniji tržištu, a tu najpre spadaju informacioni stručnjaci (IT sektor) i mehatroničari. Danas smo razgovarali i sa velikim brojem poslodavaca i čuli koje su njihove potrebe – istakao je Šarčević.

ministar 0002_sarcevic

Delegaciju je primio i ugostio gradonačelnik Grada Zrenjnainia Čedomir Janjić sa saradnicima i najiskrenije se zahvalio ministru na ovoj poseti.

– U Zrenjaninu se dualno obrazovanje primenjuje, i mi kao lokalna samouprava podstičemo firme i poslodavce da nam se bez ustručavanja obrate i zatraže stručne kadrove koji su im potrebni. Mladim ljudima moramo obezbediti kvalitetno obrazovanje, praktičan rad, i naravno nakon završene škole i kvalitetno zaposlenje. Danas smo sa ministrom razgovarali o planovima za naredni period, a akcenat će biti na visokom i srednjem obrazovanju. Posetili smo Tehničku školu i novootvoreno odeljenje za istraživanje nafte i gasa, gde se obrazuju mladi naftaši, napravljen je i veliki pomak u IT sektoru, a siguran sam da će biti još novih odeljenja prilagođenih zahtevima naših mladih sugrađana, ali i zahtevima tržišta – izjavio je gradonačelnik Janjić.

M. Malbaški

ministar 0003_sarcevic

ministar 0005_sarcevic

ministar 0007_sarcevic

ministar 0010_sarcevic

ministar 0011_sarcevic