MLADI UMETNIK SLAVOMIR KOVAČKI NEDAVNO JE IMAO DRUGU IZLOŽBU U ZRENJANINU

Umetnost inspirisana impresionizmom i izvorom svetlosti

Impresija, rađanje sunca naziv je čuvene slike Kloda Monea, rodonačelnika umetničkog pravca impresionizma, koji je po njoj i dobio ime. Upravo je ovaj francuski slikar uzor Zrenjanincu Slavomiru Kovačkom koji je u Firenci započeo studije slikarstva. Drugu samostalnu izložbu, koja je otvorena nedavno u Kulturnom centru, nazvao je ,,Impresija sunca”.
Na slikama Kovačkog dominira sunce, izvor svetlosti i života.
– Interesovanje za slikanje i crtanje javilo mi se u trećem razredu osnovne škole, sa devet godina, da bi moj talenat izašao na videlo tek u srednjoj školi. Tada sam počeo da učestvujem na likovnim konkursima i osvajam nagrade. Prvu samostalnu izložbu, takođe u Kulturnom centru, realizovao sam 2017. godine – započeo je priču Slavomir Kovački.
Impresionizam kao slikarski pravac karakterišu kratki potezi četkicom i mešanje boja direktno na platna. Umetnike je privlačio fenomen svetla, kao i promene koje ono izaziva tokom dana. Najčešći motivi dolazili su iz prirode, onako kako je umetnik u tom trenutku vidi.
– Jedan od mojih uzora je svakako Klod Mone, ali i Edvard Mane, Edgar Dega, Pol Sezan i mnogi drugi poznati impresionisti. Drugi slikar kojeg bih istakao je Leonardo da Vinči, koji je mnogima asocijacija na sve poznato i već rečeno, ali kada se malo više literature pročita, posebno u Italiji, dobija se nova slika o njemu. Zaista je bio genije, ne samo slikarstva, već i matematike, fizike, astronomije. Ne zaboravljam ni zrenjaninske slikare Milutina Micića, Duška Kirćanskog i Bogdana Đorića – navodi Kovački.
Mladog umetnika inspirišu apstrakcija i simbolizam, za koje kaže da su pravci zapostavljeni u slikarstvu.
Nakon završene srednje Poljoprivredne škole Slavomir Kovački je saznao da Nemačka i Austrija daju besplatne stipendije studentima iz Srbije. Aplicirao je za upis Likovne akademije u Kelnu i nakon šest meseci dobio poziv od Akademije. Prošao je prijemni ispit koji se sastojao iz crtanja, slikanja i vajanja.
– Započeo sam školovanje u Kelnu, ali sam potom položi diferencijalni ispit i dobio premeštaj u Firencu. Velika mi je čast biti u gradu koji je kolevka umetnosti i u kojem su se iškolovali najveći slikari. Imao sam priliku da posetim muzej Leonarda da Vinčija i muzej Savremene umetnosti u kojem se nalazi Mikelanđelova skulptura „David”. To me je još više motivisalo – iznosi svoje utiske naš sagovornik.

  • PODRŠKA MLADIM LJUDIMA
    – Mislim da umetnost u Zrenjaninu nije dovoljno zapažena i da ljudi treba da se osvrnu na mlade i talentovane koji žele da se istaknu. Ono što mene inspiriše da napredujem jeste želja za novim otkrićima umetnosti, a cilj mi je da stvorim nešto što još nije viđeno. Zato se baziram na apstrakciji i simbolizmu. Realističan pejzaž možete videti svakodnevno, a ja stvaram kako bih ispoljio svoj umetnički pogled na svet. Poručio bih mladim kolegama da budu istrajni u onome što vole da rade – kaže Slavomir Kovački.

 

M. Malbaški