MLADOJ GENERACIJI VESLAČA NA RASPOLAGANJU SU NOVI ČAMCI I UREĐENE PROSTORIJE

Najlepše je biti na vodi!

Klubovi iz Nemačke i Češke su nam poklonili šest skifova, dva dubla i po jedan četverac i dvojac. Trebalo bi da iz Austrije stigne još jedan četverac, kao i devet pari rimen vesala – kaže trener Jovan Lekić

Prošle godine u ovo vreme, dvadesetak sadašnjih članova VK Begej 1883 nikada nije selo u čamac, a sada se raduju toplim novembarskim danima jer mogu još koji put da izađu na vodu pre nego što počnu zimski treninzi u sali. Mlada generacija veslača, nova uprava i trener uneli su ove sezone svežu energiju u Klub.
Najviše članova pristiglo je marta ove godine, navodi trener Jovan Lekić, nakon školske ergometrijade koju su organizovali u „Aviv parku”.
– Tada smo krenuli sa treninzima i posle šest meseci već imamo prve takmičare, što je prilično brzo. Krajem avgusta stigle su i medalje u pionirskoj konkurenciji. Veoma smo zadovoljni proteklom sezonom – ističe Lekić i dodaje da su ovih dana obogatili vozni park sa 10 novih čamaca koje su dobili na poklon.
– Ostvarili smo kontakte sa klubovima iz Nemačke i Češke, a oni su nam poklonili šest skifova, dva dubla i po jedan četverac i dvojac. Trebalo bi da iz Austrije stigne još jedan četverac, kao i devet pari rimen vesala – dodaje naš sagovornik.
Mladi veslači Begeja 1883 treniraju radnim danima i subotom, a u Klubu su neretko i do kasno uveče.
– Posle treninga često ostanemo da se družimo, sačekamo jedni druge da zajedno operemo čamce. Nije nam naporno da treniramo posle škole. Jedva čekamo proleće da ponovo izađemo na vodu, a zimi radimo vežbe snage, pa imamo upalu mišića. Osim toga, trčimo i radimo na ergometrima – kaže dvanaestogodišnji Ognjen Kostin.
Bilo da veslaju skif, dubl ili četverac veslači funkcionišu kao tim i međusobno se pomažu, na primer, kada se neko prevrne.
– Uglavnom su to početnici u skifu, nemaju dobar balans i desi se da „zabodu” vesla. Mada nekada se dečaci trkaju, pa se prevrnu, onda samo čujemo Ognjena kako viče: „Upao!” Tada dođemo da pomognemo – šlepamo čamac i vesla, a on otpliva do obale – objašnjava Anja Vaš, dok se ostali smeju.
Ona trenira veslanje sedam meseci, a na taj sport ju je uputio tata. Od januara će se takmičiti u kadetskoj kategoriji gde je konkurencija jača.
Sa ekipom lista „Zrenjanin” razgovarali su: Oliver i Danijel Sigeti, Lazar Tešić, Uroš Trbojević, Vanja Tabački, Luka Teodosin, Milenko Teodosin, Ognjen Kostin, Kristijan Koso, Miloš Lavirac, Zoran Jakovljević, Filip Avram, Mila Dabović i Snežana Jakovljević.

  • SAMI SREDILI PROSTORIJE KLUBA
    Početkom ove sezone, prostorije VK Begej 1883 bile su gradilište na kojem su radili mahom članovi uprave, trener i nekolicina bivših veslača, a tek za neke poslove angažovani su majstori, kaže predsednik kluba Dane Lužaić.
    – Postavili smo izolaciju zidova, spustili plafone, menjali pločice, sredili tuševe, nabavili novi bojler, promenili prozore… Sada su sala i obe svlačionice potpuno renovirane. Sređen je i hangar, kao i nova kancelarija. Veliki posao je urađen najviše zahvaljujući našem entuzijazmu. VK Begej je bio i domaćin ispita za sticanje licence nacionalnih veslačkih sudija, a Gradimir Radišić, potpredsednik Kluba, položio je ispit i dobio nacionalnu licencu – ističe Lužaić.

 

  • STIGLE SU I PRVE MEDALjE
    Prošla sezona bila je uspešna za zrenjaninske veslače. Anja Vaš je osvojila srebro u skifu na Paliću, kao i treće mesto na daljinskoj regati u Novom Sadu u četverac skulu sa veslačicama Danubiusa 1885 i Partizana. Bronzu u Novom Sadu zaslužio je i Oliver Sigeti u četverac skulu sa momcima iz Čuruga i Danubiusa. Seniorka Aleksandra Knežević bila je treća u skifu na državnom prvenstvu u maju.

M. MARIČIĆ