Mocartov „Rekvijem“ povodom jubileja

Novi simfonijski orkestar „Makris“ održao je sinoć u Kulturnom centru Zrenjanina, koncert posvećen 225. godišnjici smrti i 260. godiišnjici rođenja jednog od najvećih svetskih kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta. Tačno na dan kada je, 1791. godine, 5. decembra, proslavljeni kompozitor preminuo u Beču, „Makris“ je imao koncert u Beogradu, sledećeg dana u Novom Sadu. Zrenjaninska publika bila je sinoć privilegovana.

Novi simfonijski orkestar je izveo kompozicije koje je Mocart komponovao u mladosti, a potom njegov čuveni „Rekvijem“, u d-mollu, sa najpoznatijim Zismajerovim završetkom, zajedno sa Horom „Orfelin“ iz Novog Sada i solistima Nove beogradske opere.

Solisti su Ana-Marija Brkić (BiH – Austrija), Dragana Popović (Zrenjanin), Roberto Jakini Virđili (Italija) i Sreten Manojlović (Srbija – Austrija). Dirigovao je Predrag Gosta (SAD – Srbija).

Zrenjaninska publika ispratila je aplauzom izvođače, a dirigent Predrag Gosta ističe da je Zrenjanin, grad kulture i vrsnnih muzičara i operskih pevača bio jedini mogući izbor, uz Beograd i Novi Sad.
B.Jajić
Foto Milan Topalov

mocartov-rekvijem-1