MUZIČKA ŠKOLA „JOSIF MARINKOVIĆ” GODINU ZAVRŠILA SPEKTAKULARNIM KONCERTIMA

Čarobna moć instrumenata i glasova

Poslednji mesec u godini rezervisan je za brojne kulturne događaje. Češće nego inače, sugrađani uživaju u dobrim predstavama, projekcijama, izložbama, posebno u svečanim (novo)godišnjim koncertima.
Osnovna i srednja muzička škola „Josif Marinković” nedavno je priredila četiri posećena nastupa. Najveći odziv zabeležen je 7. decembra, u velikoj sali Kulturnog centra. Zrenjaninci su imali priliku da čuju i vide najbolje mlade muzičare i uživaju u pažljivo odabranom programu.
– Od izuzetnog značaja je organizacija koncerata gde naši učenici nastupaju sa svojim profesorima. Svaki je bio veoma posećen i zbog toga smo izuzetno ponosni i zahvalni vernoj publici. To su đaci i njihovi roditelji, ali i naši penzioneri koji se uvek rado odazovu i svojim prisustvom uveličaju naše aktivnosti. Velika podrška dolazi i od ostalih sugrađana – rekla je Jelena Grbić, direktorka Škole.

ZDRUŽENO ĐACI I PROFESORI
Čast da prvi izađu na scenu pripala je najmlađima. Orkestar gitara koji vodi profesorica Marina Bardek odsvirao je „Noć na Andima” i zaslužio gromoglasan aplauz.
Umeće na flauti, trubi, klaviru i tamburi pokazali su učenici nižih razreda: Katarina Terzin, Anja Jonjev, Filip Nikolić i Isak Rimai. Posebno je ostao zapažen nastup Viktora Avrama, đaka četvrtog razreda. Preneo nam je utiske i ispričao zašto se opredelio baš za trubu.
– Na mene je uticala mama, koja mi je rekla da naš rođak predaje trubu. Posavetovala me je da odem kod njega na čas i upoznam se (smeh). To sam i uradio i eto…dopalo mi se kako zvuči. Profesor Slobodan Ćirić, kojeg svi zovemo Ćira, doprineo je da ne odustanem i pomogao mi je da savladam instrument. Planiram dalje da se usavršavam. Jedan od načina jeste i ovakav nastup. Odličan je trening za „razbijanje” treme i sticanje iskustva, što će uticati na kvalitet mog budućeg muziciranja – ispričao je Viktor Avram.

Drugi deo bio je namenjen starijim đacima. Led je probila i sve očarala moćnim glasom Blanka Hajnal, maturantkinja Odseka za solo pevanje. Uz nju je, kao i do sada, bila profesorica Ana Aleksić Šajrer, dok ju je Marta Ronto pratila na klaviru.

Publika je posebno uživala kada je na scenu stupio klavirski trio „Spirit”. Čine ga Majda Mandić, Ema Šiveg i Filip Crnovršanin uz podršku mentorke Vesne Nemčev.
– Uvek me iznova fascinira i oplemeni energija mojih učenika. Koncert je bio kratak i sladak. Idemo dalje u nove pobede – poručila je profesorka Nemčev.
Mladi svirači su bili izuzetno raspoloženi da govore za naš list. Majda Mandić je violončelistkinja i učenica drugog razreda. Paralelno sa muzičkom školom, pohađa i gimnaziju. Opredelila se za prirodno-matematički smer. Želi da se jednog dana bavi arhitekturom. Naši sugrađani su mogli da čuju Dvoržakov „Slovenski ples”, orkestarsku kompoziciju za dve violine i klavir. Majda ju je priredila da bude za violinu i violončelo.

PONOSNI NA USPEHE
– Ovo je, iskrena da budem, težak instrument, a zbog „noge” je gabaritan i nije lak za nošenje i nastupe. Kada sam bila mala nisam mnogo znala o njemu. Nisam ni bila sigurna šta želim da sviram. Htela sam da se opredelim za saksofon. Razmišljala sam i o kontrabasu. Jedno vreme zanimala me je i gitara, da bi na kraju stigla do violončela – rekla je Majda Mandić, a zatim i prokomentarisala događaj.
– Redovno priređujemo interne časove i mini koncerte, ali godišnji je za nas jako bitan, jer se predstavljaju najbolji učenici. Istovremeno, dobra je prilika i da Škola pokaže čime raspolaže od instrumenata kako bi zainteresovala nove učenike – kazala je naša sagovornica.
Deo „Spirita” je i violinistkinja Ema Šiveg. Ljubav prema instrumentu nasledila je od oca. Počela je da izučava violinu kada je imala svega osam godina. Kako je rekla, svaki put kada muzicira otkrije i nauči nešto novo.
– Nikada nije kasno da se osoba opredeli za neki instrument, ali ipak bolje je da to bude što ranije. Za mene je najlepše upravo predstavljanje na godišnjem koncertu. To mi je nagrada za celokupan rad, trud i vežbanje – ispričala je Ema Šiveg.
Profesor Branislav Gagić predaje trombon i može se pohvaliti brojnim uspesima svojih đaka. Njegovu klasu na nastupima predstavljali su Vuk Simić i Vladimir Aleksić. Godinu završavaju kao laureati brojnih nagrada sa republičkih i međunarodnih nadmetanja.
Poslednje je Pokrajinsko priznanje sekretarijata za omladinu i sport za postignute vrhunske rezultate na takmičenjima u 2022. Gagić je istakao da su Simić i Aleksić bili zapaženi i u radu mnogih orkestara u Srbiji i okruženju, kao i na brojnim nastupima u više evropskih država. Zablistali su na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko” i republičkom u Beogradu, ali i na Varaždin Woodwind & Brass.

TALENAT, RAD, VEŽBE….
Na bini se našao i solo pevač Aleksandar Kerleta, kome takođe predaje Ana Aleksić Šajrer. Odabrao je numeru „Kak maladi mi bili” za koju je dobio aplauz Zrenjaninaca. Nakon njega podijum je zauzeo Kamerni sastav „Tre stelle”. Čine ga Darija Čanji (violina), Danica Momirov (klavir) i Anđela Zorić (flauta), a mentorka im je profesorica Santina Cvejić.
Nastup je „Dečjom svitom” na harmonici zatvorio Dario Mihaljević. Svoje umeće, napredak i razvoj prikazuje iz godine u godinu. Drago mu je što ima priliku da svira sa svojim drugarima i što je među najboljima. Kako je rekao, svaki koncert mu mnogo znači, jer umetnici sve što rade čine to zbog publike. Dario je ove godine bio na četiri velika međunarodna takmičenja i ostvario zapažene rezultate. Aprila, u Bosni i Hercegovini, okitio se drugom nagradom na „Primaveri”. Uspeh je ponovio na „Beogradskom festivalu”. U Novom Sadu, na „Eufoniji” bio je drugi, a najsvežiji uspeh kojim završava godinu je nadmetanje „Sevdalinko harmonikom opjevana” koje se održavalo u Tuzli.

– Svako takmičenje je za mene novo iskustvo, a puno rada, truda i odricanja sam uložio. Harmoniku sam počeo da sviram sa šest godina. To je instrument koji je u mojoj kući od rođenja, što je i bila „ljubav na prvi pogled” (smeh). Osim svih koncerata i takmičenja, uvek se vrlo rado odazivam humanitarnim. Smatram da je veoma plemenito da se pomogne nekome, a ja to činim svojom harmonikom.
Što se žanrova tiče – muzička škola preferira klasiku, a kod kuće sviram sve ono što mi se dopadne, počevši od narodne, izvorne, starogradske, pa do sevdalinki.
Harmonika je kompleksan instrument i zahteva rad obe sfere mozga. Traži požrtvovanost, posvećenost, a najviše ljubavi. Talenat je 10 odsto, a sve ostalo su rad i vežba – istakao je Dario Mihaljević.

Miroslava Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović i portal volimzrenjanin.com

 • MUZIKA NE POZNAJE GRANIE
  Koncert udruženih muzičkih škola održan je krajem novembra. Predstavili su se učenici i profesori iz Makarske, Banjaluke i Zrenjanina. Do sada je ovdašnja Muzička škola potpisala protokole o saradnji sa kolegama iz Temišvara (Rumunija), Morohaloma (Mađarska) i kolegama sa prostora bivše Jugoslavije.
  – Kao stožer muzičke kulture u Gradu i Okrugu i do sada smo negovali odlične odnose sa drugim školama iz gotovo cele Evrope. Sada hoćemo to i da ozvaničimo. Kao što smo naglasili, muzika ne poznaje granice – poručio je Branislav Gagić, profesor trombona i direktor WASBE-a za Srbiju.

 

 • HUMANOST NA DELU
  Muzička škola je organizovala i humanitarni koncert u Kulturnom centru. Ulaznice su bili slatkiši i igračke od kojih su napravili novogodišnje paketiće za učenike Osnovne i srednje škole „9. maj”.

 

 • U SUSRET BOŽIĆU
  Na koncertu koji je održan 21. decembra u katedrali Zrenjaninske biskupije nastupili su: solisti, horovi devojački, mešoviti i oba kamerna Muzičke škole „Josif Marinković”, Gradski dečiji hor Kulturnog centra, Muška vokalna grupa „Panonika” i „Emanuel”.