MUZIČKO ZABAVIŠTE „SANJALICE” UDRUŽENJA „KOLEGIJUM” – UČENJE OD MALIH NOGU

Ne moraš biti veliki da bi počeo, ali moraš početi da bi bio veliki

Jedinstveno mesto u Zrenjaninu gde godinama stasavaju i dobijaju muzičko obrazovanje devojčice i dečaci uzrasta od tri do deset godina jeste Muzičko zabavište ,,Sanjalice” udruženja ,,Kolegijum”. Već od malih nogu uče o ritmu, muzikalnosti, razvijaju sluh i uče da sviraju instrumente zbog čega često nastupaju u javnosti. Vodi ih Sanja Popović, nastavnica harmonike.
– Muzičko obrazovanje u najranijem uzrastu podstiče kod dece razvoj kreativnosti, sluha, ritma. Učešće u grupnom izvođenju, konkretno horu, kod dece razvija osećaj zajedništva i pripadnosti zajednici koja neguje kulturu i stvara buduće generacije koje će znati da cene prave vrednosti pri čemu se misli na umetnost i poštovanje kolegijalnih dostignuća. Na sceni se mališani oslobađaju straha od javnih nastupa i svako pojavljivanje u javnosti njima čini prijatnu sredinu. Pevanje u horu i solistički nastupi, kod dece razvijaju sposobnost i razvijanje najstarijeg instrumenta na svetu – glasa. On je najčešći oblik muziciranja kod dece, dok se ne stvore uslovi za dalje muzičko obrazovanje – objašnjava Sanja Popović.

MALI SOLISTI
Ovi mali muzičari redovno nastupaju na mnogim festivalima dečijeg stvaralaštva kao što su „Zmajeve dečje igre”, Horski festival „Slobodan Bursać”, koncerti Muzičke škole „Josif Marinković”, humanitarni koncerti, kao i festivali takmičarskog karaktera, gde deca nastupaju kao solisti.
Pre dve godine Hana Švan je osvojila treću nagradu na festivalu „Šareni vokali” gde se takmičila kao najmlađi učesnik sa nepunih pet godina i osvojila treću nagradu na festivalu „Saundlavers” (Soundlovers). Matej Uvalin je 2017. godine osvojio prvu nagradu na istom festivalu, a Jovan Medarević godinu dana kasnije postigao je isti uspeh. Jana Gardinovački osvojila je drugu nagradu na festivalu „Šareni vokali” 2019. godine.
– Ova deca potvrđuju izreku „Ne moraš biti veliki da bi počeo, ali moraš početi da bi bio veliki”. Nakon pohađanja muzičkog zabavišta, usmeravaju se na sviranje odabranog instrumenta, sa kojima se upoznaju u toku nastave i nastavljaju školovanje u muzičkoj školi. Kod nas se rađaju i neguju budući muzičari i poštovaoci kulturnih dešavanja. Uz decu su uvek i roditelji kao naša najvažnija publika i podrška – priča naša sagovrnica.
Muzičko zabavište „Sanjalice” osnovano je pre pet godina u okviru udruženja „Kolegijum” i trenutno broji oko 40 članova. U planu su mnoga dešavanja na kojima će ovi mališani učestvovati i pokazati svoje muzičko umeće.

NASTAVA NA DVE LOKACIJE
– Nastupali smo na humanitarnom koncertu „Za dečji osmeh” u decembru mesecu u Kulturnom centru. Bio je namenjen deci težeg socijalnog statusa, korisnika usluga Crvenog krsta. Sala je bila prepuna, a mališani su pesmom, igrom i humanošću pokazali da su dorasli ovom zadatku. Održali smo i naš tradicionalni koncert pod nazivom „Svi smo mi solisti” u Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović” kao i Novogodišnji koncert u organizaciji grada Zrenjanina, a nismo propustili ni „Horske čarolije” – kaže Sanja Santovac.
Nastava u Muzičkom zabavištu se održava na dve lokacije: u Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović” na Bagljašu, a predavač je Sanja Popović i u Mesnoj zajednici „Sava Kovačević”, na Novoj Koloniji, gde časove drži Aleksandra Petrov Uvalin.

Miroslava Malbaški