Muzslyán a Lehel Sportközpontban

Töpörtőfesztivált rendeztek

Az elmúlt szombaton Muzslyán immár kilencedik alkalommal rendeztеk töpörtőfesztivált, a muzslyai Fókusz-Klaszter Csalási Gazdálkodók Egyesületének szervezésében

A szombati napsütéses nap igen kedvezett a résztvevőknek, de az idelátogatóknak is egyaránt, hiszen ilyen telünk már régen volt. Szinte tavaszias volt az időjárás, így a rendezvényen ötvenhét bogrács alá gyújtottak tűzet.
– Szép napunk van, ez nem is töpörtőfesztivál, hanem inkább azt mondhatnám, hogy a régi disznótor felelevenítése. A disznótorok korábban igen fontosak volt minden háztartásban, minden disznótor alkalmával, pontosabban azt követően a szalonnát nagy üstökben sütötték ki, hogy a háziasszonyoknak biztosítsák az egy évre való zsiradékot, tekintettel, hogy főleg zsírt használtak, és nem napraforgó olajat. Hízott sertést pedig évente egyszer András és Luca napja közötti időszakban vágtak. A szalonnából, a zsír kisütésével kapták meg az ízletes töpörtőt, mivel a zsírnak igen jelentős szerepe volt a háztartásban, így a szalonna kisütésekor nagyon oda kellett figyelni arra is, hogy ne süljön túl a töpörtő azaz a felszelt szalonna, mert ha nagyon kiéget akkor már a zsír sem volt megfelelő minőségű-vallja Eman Pál.
Az idei résztvevők Felsöhegyről, Martonosról valamint Magyarszentmihályról, Magyarcsernyéről, Titelről a szomszédos romániai Ótelekről érkező töpörtő készitő mesterek.
A látogatóknak a frissen sült töpörtő mellett a már korábban elkészült ételekből, italokból is volt alkalmuk válogatni. Volt itt sült kolbász, tejfőlős lángos és még sok finomság. Az ide látogatóknak először volt alkalmuk megkóstolni a torontálvásárhelyi Bodi János készítményét a szamár, illetve ló húsból készült kolbászt. A muzslyai Krasnica Vadászegyesület tagjai is először vettek részt e rendezvényen ők vaddisznó szalonnából sütötték ki az ízletes töpörtőt, a húsából pedig kolbászt készítettek.
A rendezvény a késő esti órákban egy gazdag vacsorával folytatódott, ahol megjelentek a télűző farsangi jelmezekben öltözött vendégek is.
Kép és szöveg: Precz István