Vajdasági Magyar Cserkészszövetség Horgoson a Domus Paciban tartotta képzését

Felnőttképzés Muzslyán második alkalommal

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség felnőttképzésének második évfolyama indult el 2019 novemberében. Első alkalommal Horgoson a Domus Paciban tartottuk a képzést, amelynek központi témái a cserkészet alapjai és gyakorlati tudnivalói voltak. A résztvevők kirándultak, tüzet gyújtottak, főztek és útjelekkel tájékozódtak.
A képzés második alkalmára január 31-e és február 2-a között került sor a muzslyai Emmausz kollégiumban. A többnapos képzésen összesen 13 fő vett részt Vajdaság különböző településeiről (Torda, Torontálvásárhely, Temerin, Szentmihály, Szabadka, Kúla, Zenta, Óbecse, Felsőhegy és Mohol).
A második alkalmat is rövid megérkezős, bemutatkozós hogy vagy?-körrel kezdtük pénteken este. Ezt követte a pattogatott kukorica-illatú mozizás: a Száz év vagány c. dokumentumfilm megtekintése, ami a magyar cserkészet 100 éves történelmét mutatja be. A film kapcsán felmerült gondolatok, kérdések megbeszélésével zártuk az estét.
Február első napján reggeli tornával indítottuk a programot, ami egészen 22,30-ig, a tábortűz végéig tartott. Kezdésként Bi-Pi (Robert Baden-Powell, a cserkészet megalapítója) életének epizódjait egy négy állomásos forgószínpadon mutattuk be. Ezután a résztvevők többet tudhattak meg a cserkészet kialakulásáról és a ’20-as, ’30-as évek eseményeiről létrehozva egy idővonalat, amin szemléltették a főbb eseményeket. Ezután a cserkész és nem-cserkész ifjúságnevelő mozgalmak közötti különbségeket és hasonlóságokat vették számba. Az ebédet egy elbűvölő foglalkozás követte, amit a tavalyi felnőttképzésünk két cserkésze tartott. Ezen keresztül tapasztalhatták meg a keretmesés foglalkozást és a módszertani eszközökkel operáló cserkészpedagógiát. Ekkor volt alkalmuk készíteni egy saját módszertani játékot is a próbarendszerből kiválasztott témára. Ezeket a játékokat rögtön le is tesztelték egymáson. A délutánt egy különleges hangulatú esemény zárta. A katakomba cserkészetről szóló képzés egy sebtében összetákolt bunkerban, zseblámpa fényénél, csatazajok közepette valósult meg. Ezt igazán élvezték a jelenlevők. A tábortűzi előkészülethez a résztvevőket csoportokra osztottuk és jelenetet készítettek. Mindannyian ráéreztek a lényegre és szórakoztató, minőséges darabok születtek. Az egész tábortűz vidám hangulatban, játszva, énekelve telt. A végén újra beszélgettünk a tábortűz sajátosságairól, meglátásaikról, tisztáztuk a felmerülő kérdéseket.
Az utolsó napon a szakmai programot a délvidéki cserkészet megismerésével nyitottuk. A szentmise és egy frissítő, napsütéses játékblokk után pedig az Magyar Cserkészszövetség újraalakulásával és a többi szövetség kialakulásával foglalkoztunk. Zárásként mindenki megosztotta a gondolatait a hétvége kapcsán és elkészítettük a kihagyhatatlan csoportképet.
Nagybecskereki Egyházmegyei Sajtóiroda