NA AERODROMU „EČKA” UGNEZDIO SE MLAZNI AVION „GALEB”, PONOS VOJNOG VAZDUHOPLOVSTVA SFRJ

Oldtajmer, a leti kao nov

  • „Galeb” može da koristi travnato-poletne staze, a svojevremeno je bio naoružan i tako omogućavao borbenu obuku vojnim pilotima. Svetskoj javnosti je prvi put prikazan na aeromitingu u Buržeu 1963. godine kada je proglašen za jednog od najboljih mlaznih aviona za obuku pilota u svetu.

11 - 1 B galeb na aeromitingu u australiji 2013 godine

Jednomotorni vojni školski mlazni avion „galeb” G-2, proizveden u Mostaru pre skoro četiri i po decenije, od ove jeseni stanuje na aerodromu „Ečka”. Iako old tajmer, ovaj ponos vojnog vazduhoplovstva nekadašnje SFRJ, i sada leti kao da je nov. O njegovom održavanju u radnom stanju brine Beograđanin Vladimir Bulat, zaljubljenik u letenje i jedan od retkih akrobatskih pilota koje ima Srbija.
Kako saznajemo od ovog sagovornika i njegovih saradnika, bivših avio mehaničara JNA, kada ga je krajem 20 veka vojska rashodovala, ovaj mlaznjak sa tandem sedištima i tank krilima „skućio” se u Australiji. Pošto je njegov vlasnik zbog biznisa pre dve godine morao u London, svog mlaznog ljubimca poneo je sa sobom u Evropu. Zahvaljujući prijateljstvu sa ljudima koji „galeba” poznaju u dušu, odlučio je da „pticu” ugnezdi nadomak Zrenjanina. Kažu, to mu je bilo i najisplativije. Avion je u Australiji demontiran i do nas dopremljen u kontejneru. Na aerodromu „Ečka” aviomehaničari su ga ponovo sastavili, a Vladimir Bulat se ovog proleća sa njim vinuo u nebo. Samo on zna koliko ga košta želja za letenjem u mlaznjaku koji može da dostigne brzinu od 800 kilometara. Upućeni tvrde da ova letelica na sat „popije” do 700 litara kerozina.
„Galeb” može da koristi travnato-poletne staze, a svojevremeno je bio naoružan i tako omogućavao borbenu obuku vojnim pilotima. Svetskoj javnosti je prvi put prikazan na aeromitingu u Buržeu 1963. godine kada je proglašen za jednog od najboljih mlaznih aviona za obuku pilota u svetu. Ukupno je napravljeno 248 primeraka, od čega su se u službenoj upotrebi u JRV nalazila 132 „galeba” dok je ostatak prodat stranim kupcima – Zambiji i Libiji. Pukovnik Gadafi je svojevremeno za „galebove” obezbedio veliku količinu rezervnih delova tako da se kolekcionari ovog vazduhoplovnog oldtajmera, ako sami ne mogu da ih naprave, delovima snabdevaju uglavnom iz Libije.
Na aerodromu „Ečka” saznajemo da se „galebovi” kao oldtajmeri pojavljuju na aeromitinzima širom sveta i da ih zaljubljenici u vazduhoplovstvo itekako brižno čuvaju od zaborava i „zuba vremena”. Znalci misle da je njegov „rojl rojs” motor vešto upakovan u letilicu izuzetnih aerodinamičkih svojstava i da u „galebu” daje najbolji mogući učinak. Tvrde da mu cena u letnom stanju nije veća od 40.000 evra, ali ne spore da se za njegovo održavanje i korišćenje mora uložiti dosta novca.
BULAT PREDSEDNIK
Na nedavno održanoj Skupštini Aerokluba „Zrenjanin”, većinom glasova Vladimir Bulat izabran je za novog predsednika. On se bavi akrobatskim letenjem, a to čini na starom „zlinu 526 F” koji takođe drži na „Ečki”.

STIGAO I „SLEPI MIŠ”
Ultralaki dvosed „pipistrel – sinus” koji se proizvodi u Sloveniji, a koji je kupila grupa ovdašnjih zaljubljenika u letenje, od ovog proleća takođe „stanuje” na „Ečki”. Avionu, čiji proizvođač kao zaštitni znak koristi siluetu slepog miša, za sat vremena leta i prevaljenih 200 kilometra treba manje od deset litara goriva. Ako se koristi kao jedrilica, jer ima krila u rasponu od 16 metara, utrošak goriva je mnogo manji. Zahvaljujući duplim komandama ovaj avion može da se koristi i za obuku pilota.

 

 

Z. DEDIĆ