PRIČA IZ MALOG CARSTVA U ULICI MLADOSTI U MUŽLjANSKOJ KOLONIJI: NjIHOV SVET, ČAROBAN I LEP

Bakarna dama i Čovek šume

 

  • Jasna Filipović izrađuje unikatni nakit od plemenitog metala crvenkaste boje, a Silvester Salai se bavi umetničkim duborezom. Oni su ostvarili svoje snove. Zajedno. Imaju ono što većina od nas nema – slobodu. A ona se ne kupuje novcem….

11 - 2 B Jasnin nakitU „Svaštarijama kod Marije” videla sam predivne narukvice koje kao da su ispletene od bakra. Tragom toga, upoznala sam Jasnu Filipović i njenog životnog i umetničkog saputnika, Silvestera Salaia, koji ima običaj da kaže „dajte mi panj, i od njega će nastati predmet koji želite”. Hobi koji je više od hobija.
Njihov mali svet, u ulici Mladosti u Mužljanskoj koloniji, otvoren je za ljude dobrog srca, iskrene, hrabre, one sa osmehom… Stara banatska kuća, u dvorištu, veliki orah, na suncu se izležavaju mačke, lepotan Dubravko i mezimica Mala. Na stolu, Jasnino čarobno koferče i bakarne žice od kojih nastaje prelep nakit – Copper lady, klešta raznih veličina… Silvester ima svoju radionicu. To je njegovo carstvo u kome rezbari drvo i nastaju ikone u duborezu.
MILENA BEČEJAC

Opširnije u štampanom izdanju