NA VELIKOJ PIJACI SEZONSKA PONUDA VOĆA I POVRĆA

Klima promenjiva, cene stabilne

Proleće je stiglo na zrenjaninske pijace. Ovogodišnji, mlad rod stigao je na tezge, a sugrađani pohitali da obave nabavku svežeg voća i povrća, ali i potrepština za praznik. Pitanje ponude i potražnje naročito nas je zanimalo zbog prošlonedeljnog nevremena i snega koji je pao kad mu vreme nije. Međutim, očekivan porast cena, kao i poremećaj tržišta nije nas zatekao.
Stanje je i kod prodavaca i kod onih što pazare bilo redovno.
Kupci traže sezonski zeleniš. Najčešće biraju ustaljeno povrće: rotkvice, mladi i beli luk, čije su cene relativno stabilne i u rasponu od 30 do 70 dinara. Pojavile su se i jagode koje koštaju 150-200 dinara za korpicu od pola kilograma.
Niske temperature jesu desetkovale određene kulture, ali to nije primetno na tezgama. Prodavci nam objašnjavaju da je suština u plasteniku i grejanju. Otuda klimatska iznenađenja ne izazivaju poremećaje.

Salata, kupus i krastavci prisutni su na tezgama i mahom su sveži. Veza salate iznosi oko 50 dinara, dok mladi kupus košta duplo više za kilogram. Cena krastavaca i tikvica je 250 dinara, a novina na pijaci jeste mladi krompir koji košta 450-500 dinara za kilogram. I dalje, upitni artikl je crni luk (stari), koji je početom proleća u veleprodajama dosegao vrednost do 300 dinara. Na pijaci se njegova cena kreće od 150 do 200 dinara.
– Očigledno je da ga je nestalo, zato mu cena mora porasti – kaže jedan od prodavaca. Međutim, o razlozima njegovog manjka se spekuliše. Jedna od prodavačica nam je prenela glasine da je ovaj artikl dosta izvožen za Rumuniju, zbog čega je smanjena ponuda na našem tržištu. Ona nam se požalila da ima dosta onih koji kupuju u prodavnicama da bi potom preprodavali na pijaci.
Naša pijaca ovog utorka nije imala neku posebnu uskršnju ponudu. Količina jaja na štandovima nije veća nego inače i cene se kreću u rasponu od 19 do 24 dinara.

Posećenost jeste bila znatna, ali, koliko zapažamo, cegeri nisu bili puni. Naši sugrađani, kući odlaze skromno snabdeveni.
– Za pijacu uvek treba para – rekao je sugrađanin. Ovaj držeći penzioner veli nam da ne kupuje u prodavnici, odnosno od nakupaca, već da traži od seljaka.
Ipak, većina građana sa kojima smo razgovarali kombinuje izvore snabdevanja: u supermaketu kupi namirnice koje su jeftinije od onih na pijaci. I obrnuto, na pijaci traži ono što je u datom trenutku poskupelo ili nestalo.

N. Kovačević

  • USKRŠNJE IKEBANE I ČOKOLADNE ZEKE
    Na Maloj pijaci u Jug Bogdanovoj ulici tezge su bile pune. Mnoštvo je prigodnih poklona za sugrađane koji obeležavaju Uskrs. Najviše je čokoladnih zeka i jaja (svih veličina), ali i drugih slatkiša. Za starije, tu su ikebane sa simbolima najvećeg hrišćanskog praznika, prijemčive za praznično oplemenjivanje doma, ali i za poklon. Dobar je i izbor farbi za jaja, a cene su im gotovo simbolične (od 5 do 100 dinara).
  • STAREŽ I SADNICE
    Buvljak je u utorak bio takođe poprilično posećen. Topao i sunčan dan dozvao je Zrenjanince da po njemu ležerno probiraju i kupuju. Takođe, proleće je donelo bogatu pondu najrazličitijih vrsta cveća na samom ulazu na pijac. Cene su nešto korigovane, pa je sve skuplje u proseku od 23 do 50 dinara.