ŠARENILO SEZONSKE PONUDE OBOJILO PIJAČNE TEZGE

Obogaćena ponuda na zadovoljstvo kupaca

Proleće je stiglo i na zrenjaninske pijace. Ovogodišnji rod prispeo je na tezge, a sugrađani su pohitali u nabavku svežeg voća i povrća. Osim krompira, pasulja, šargarepe, patlidžana, može se kupiti i mladi luk, zelena salata, krastavci, spanać, kupus, rotkvice, tikvice, mirođija i paradajz. Od voća su najzastupljenije jagode, banane, kruške, pomorandže, jabuke. Iako važi za pijačni dan, ovaj utorak nije bio naročito ispunjen mušterijama. Radica Krstin je saglasna da je subota ipak najposećenija.
– Ovde sam u toku cele nedelje. Najviše posla imam vikendom, mada je i tada u poslednje vreme sve slabije. Raspolažem jednom tezgom i sama radim sve. U ponudi imam samo povrće i to zelenu salatu koja košta 50 dinara po kilogramu, zatim luk i rotkvice koji takođe koštaju po 50 dinara. Tikvice su 150 do 200 dinara za kilogram, krastavci su 100 dinara. Sremuš, šargarepa i krompir se mogu kupiti za 100 dinara, zelen i pasulj koštaju 300, a mirođija 80 dinara. Paradajz prodajem po ceni od 200 do 250 dinara za kilogram – veli Radica Krstin.


Zorica Marinkov dolazi samo pijačnim danima. Ona zajedno sa ćerkom nudi povrće.
– Ove godine imam manje proizvoda za prodaju nego što je to ranije bio slučaj. Na to su uticali, između ostalog, i vremenski uslovi, pošto je rod umanjen. Osim toga, veća je potražnja u marketima. Tamo su povoljnije cene, a i postoje razni načini plaćanja – kaže Zorica Marinkov.


Osim povrća, često se na Velikoj pijaci mogu videti i drugi proizvodi. Novica Asanov na svojim tezgama prodaje voće. On je na tržnici svaki dan, a pomažu mu i ostali članovi porodice: majka, žena i ćerka.
– Prodajem tri sorte jabuka. Cene se kreću od 50 do 80 dinara za kilogram. U ponudi imam i kruške koje koštaju od 200 do 250 dinara i jagode čija cena iznosi 200 do 250 dinara za 500 grama. Radnim danima posećenost je uglavnom slaba. Izuzetka ima za vreme praznika kada ljudi više kupuju – rekao je Novica Asanov.


Iako većina građana tražene artikle kupuje po marketima, zbog boljih mogućnosti plaćanja i akcija, to nije slučaj kod svih. Srđan Dević uglavnom više pazari na pijaci.
– Dolazim jednom u dve nedelje, ali sve to zavisi od potrebe. Najčešće uzimam povrće, ponekad i meso. Uglavnom je sve svežije i ima više proizvođača. Ponuda je šarenolika, a subotom je najbolji izbor – zaključio je Srđan Dević.

N. Stanić