NAČELNIK IGOR VIRIJEVIĆ O KOMUNALNOM REDU I BROJU ISPISANIH NALOGA

Mali broj ljudi uradio je dobar posao

Nakon poslednjih „Dana piva” iza tezgi, šankova i ostalih objekata gde se služila hrana i piće, ostalo je đubre i nečistoća, zbog čega su sugrađani bili revoltirani i to su saopštili i putem Fejsbuk stranice lista „Zrenjanin”. Mnogi su prstom upirali u gradsko komunalno preduzeće, a bilo je i dosta komentara da komunalna milicija nije dovoljno uradila da grad bude čist za vreme i posle „Dana piva”. Zbog toga smo razgovarali sa načelnikom Komunalne milicije u Zrenjaninu Igorom Virijevićem.
Na pitanja da li su, zbog brojnih polomljenih kocki na trgovima i na pojedinim mestima uništene infrastrukture, naložili plaćanje štete i vraćanje u prvobitno stanje, načelnik je odgovorio da to nije u nadležnosti Komunalne milicije.

Deo javnosti je uputio kritike da vaše jedinice nisu dovoljno uradile da Grad bude čist tokom „Dana piva”?
– Činjenica je da su svi lokaliteti na kojima se održavala manifestacija u potpunosti očišćeni dva dana po njenom završetku. Tu mislim na parking na prevlaci i parking na Žitnom trgu. Ostalo je da se očisti još par mesta na Trgu slobode, pa mislim da optužbe nisu na mestu. Komunalnih milicajaca je duplo manje u odnosu na vreme kada je formirana ova jedinica. Na početku ih je bilo 26, a danas ih je svega 12 koji su nadležni za ceo Zrenjanin i naseljena mesta. Pošto su nam dva člana na bolovanju još je teže bilo organizovati smene. Vi treba da radite 24 časa, a imate 10 ljudi, to kad se podeli dobijete 2 eventualno tri milicajca po smeni. Tokom „Dana piva” smo radili pod velikim opterećenjem, u noćnim smenama smo morali da budemo prisutni svi, a posle smo imali samo par sati da se odmorimo za naredni radni dan.

Da li ste naložili zakupcima tezgi da nakon „Dana piva” sve vrate u prvobitno stanje?
– Praksa je da kada oni odnesu svoj mobilijar, tada gradska čistoća očisti kompletan prostor i vrati ga u prvobitno stanje.

Da li ste tokom „Dana piva” podnosili prijave protiv zakupaca tezgi ili građana koji nisu vodili računa o komunalnoj higijeni grada?
– Napisali smo veći broj prekršajnih naloga. Oni su se uglavnom odnosili na prekoračenje radnog vremena ugostiteljskih objekata (radno vreme je do 3 ujutru) i vanpijačne objekte, odnosno one koji su radili na „crno”. Ljudima koji su tezge postavljali van za to predviđenih mesta mi smo dali šansu da se sklone, nismo im odmah pisali kazne. Maksimalno smo bili strpljivi sa njima, iako su kršili zakon. Ž.Mišić

Ž.Mišić