NAGRADА „ĐURA JAKŠIĆ“: Laureat Bojana Stojanović Pantović

Prestižna nagrada „Đura Jakšić“ biće uručena 33. put ove godine, a dodeljuje se za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku, objavljenu u toku prethodne godine. Organizator je Narodna biblioteka „Đura Jakšić“ iz Srpske Crnje. Na sednici održanoj 21. maja, žiri nagrade „Đura Jakšić“ u sastavu: Miroslav Cera Mihailović, Branislav Živanović i Jovan Zivlak, doneo je jednoglasnu odluku da se nagrada dodeli Bojani Stojanović Pantović za knjigu pesama „U obruču“ u izdanju „Povelje“, Kraljevo.
– Bojana Pantović se legitimiše kao moderna pesnikinja, a u kontekstu srpske savremene poezije, definiše se kao pesnikinja modernog jezika i moderne retorike, sekularnog horizonta ljudskog postojanja i njegove nedokučive volje za životom. Ona se u velikoj meri distancira od dominatnih tokova u srpskoj savremenoj ženskoj poeziji – navodi se u saopštenju žirija.
Bojana Stojanović Pantović rođena je u Beogradu 1960. godine, završila je gimnaziju, a magistrirala je i doktorirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od 1985. godine do danas zaposlena je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu (od 2000. godine na Odseku za komparativnu književnost sa teorijom književnosti, od 2004. u zvanju redovnog profesora).
Poezija, eseji i naučni radovi prevedeni su na engleski, francuski, nemački, grčki, makedonski, slovenački, poljski i španski jezik.

Nagrada Djura Jaksić - Bojana_Stojanovic_Pantovic
Objavila je više knjiga poezije i lirske proze, priredila mnoge antologije i objavila više monografija posvećenih problematici srpskog i evropskog ekspresionizma i knjiga eseja posvećenih savremenoj srpskoj poeziji. Dobitnica je brojnih nagrada za poeziju i književnu kritiku..
Nagrada će biti uručena u okviru manifestacije „Liparske večeri“, koji će se održati ove godine od 1. do 10. juna u Srpskoj Crnji.

M.Malbaški