NAJAVLJENE 7. INKLUZIVNE IGRE BEZ GRANICA: „Kad granice ne postoje – igramo se mnogo bolje“

Grad Zrenjanin u petak, 25. maja, organizuje sedme po redu Inkluzivne igre bez granica koje će se održati u Kristalnoj dvorani od 10 do 12 časova. Idejni tvorac i inicijator manifestacije je Osnovna i srednja škola „9 maj“, a pridružiće im se i učenici iz drugih zrenjaninskih škola, kao i Predškolska ustanova. Osim lokalne samouprave podršku je dao i tim inkluzivne umetnosti „Inkluziv art“, a manifestacija je najavljena danas u multimedijalnoj sali gradske kuće.

– Projekat inkluzivne umetnosti „Inkluziv art“ je projekat prekogranične saradnje u koji su uključena dva grada iz Rumunije (Rešice i Temišvar) i dva grada iz Srbije (Kikinda i Zrenjanin), a sa realizacijom je započeto još prošle godine. Cilj je aktivnije uključivanje romske, inkluzivne i seoske dece u gradske manifestacije, umetničke projekte i ostale aktivnosti. Mladi umetnici koji će raditi sa decom prošli su obuku u Temišvaru i bili su uključeni u tamošnje aktivnosti, tako da smo u potpunosti spremni za ovu manifestaciju – izjavila je Marija Mijoković zadužena za odnose sa javnošću „Inkluziv art“ projekta.

Ovakve manifestacije ne bi mogle da se realizuju bez pomoći Grada.

– Lokalna samouprava je prepoznala, podržava, i uvek će podržavati ovakve događaje. Što se mene tiče, uključen sam u ovu priču od samog početka i trudiću se da tako bude i ubuduće. Različitosti ne treba da nam budu prepreka, nego podsticaj da se što više nas pridruži. Zato pozivam sve sugrađane da nam se pridruže u petak u Kristalnoj dvorani – dodao je pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura

Osnovna i srednja škola „9. maj“ glavni je inicijator i ustanova koja vodi računa o inkluzivnoj deci. Više o samom događaju koji od pre dve godine spada i u zvaničnu gradsku manifestaciju rekle su Snežana Vukić, vršilac dužnosti direktora OŠS „9. maj“, kao i Danijela Vujović, nastavnica u ovoj školi.

– Inkluzivne igre bez granica pod ovogodišnjim sloganom „Kad granice ne postoje – igramo se mnogo bolje“ su dečija sportska manifestacija koja je jedinstvena u našoj zemlji. Svake godine ova manifestacija okuplja sve osnovne škole iz Zrenjanina. Od samog početka ideja naše škole je bila da na razne načine promovišemo zajedništvo i da pokažemo koliko je važno da svi poštujemo različitosti – kaže Snežana Vukić.

M. Malbaški