ZAVRŠENA 41. „ČITALAČKA ZNAČKA” – NA ADRESU BIBLIOTEKE PRISTIGLO 274 DNEVNIKA

Sve je veći izazov motivisati na čitanje

Manifestacija namenjena najmlađim ljubiteljima pisane reči po kojoj je Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” poznata održana je 6. juna u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović”. Ovogodišnje dnevnike ilustrovalo je i pisalo 274 đaka iz osnovnih škola sa teritorije Grada, kao i iz naseljenih mesta: Ečke, Lukićeva, Aradca, Konaka, Neuzine, Tomaševca, Melenaca, Sečnja, Sutjeske, Orlovata, Banatskog Despotovca, Torka, Lazareva, Srpskog Itebeja i Žablja.
Prema rečima Maje Kačarić, rukovoditeljke Dečjeg odeljenja, svaki je trebao da sadrži prikaz najmanje pet knjiga po izboru. Među obaveznima je jedno delo književnika Uroša Petrovića.

TRAJANJE UPRKOS IZAZOVIMA
Učesnicima je ostavljena mogućnost da utiske prikažu u formi koja im najviše odgovara: tekst, ilustracija, strip, video zapis. Mogli su da biraju da li će dnevnik pisati u elektronskoj ili klasičnoj formi. Takođe, na nivou odeljenske zajednice ili škole, đaci su imali mogućnost da kreiraju zajedničku kolekciju radova.

– Ovo je uz „Pesničku štafetu” jedna od naših najstarijih manifestacija. Ponosni smo što ih održavamo kontinuirano, čak i u najtežim vremenima. To smo uspevali i u ratnim 90-im i za vreme bombardovanja 1999. Mnogi gradovi i opštine su tada odustali. Sa druge strane, kada gledamo dnevnike i oni prate trendove i promene. Neretko ih dobijamo u digitalnoj formi ili u vidu mini-filmova, ali su i dalje najmasovniji pisani. To je pokazatelj da deca i dalje vole da čitaju knjigu u papirnom obliku i izražavaju se olovkom u ruci – rekla je Maja Kačarić. Dodala je da je iz godine u godinu sve veći izazov motivisati mališane da čitaju. U tom smislu, Biblioteka redovno radi na održavanju susreta sa predškolcima i osnovcima.

NAJMLAĐI OSNOVCI ZNAJU ŠTA ČITAJU…
Maša Popović (4-4) OŠ „Dr Jovan Cvijić” ponela je zlatnu značku u kategoriji trećih i četvrtih razreda. Srebro su zaslužili Novak Đerđov (3) OŠ „Vuk Karadžić” Konak i Lenka Velemir (3-5) OŠ „Petar Petrović Njegoš”, dok je bronza pripala Mihajlu i Jovanu Biliću (3-2) OŠ „Petar Petrović Njegoš”, Mateji Marjanoviću (4-2) OŠ „Đorđe Košbuk” Torak i Kosti Govedarici (3) OŠ „Branko Ćopić”, Lukićevo.
– Odabrala sam „Leto kada sam naučila da letim”, „Igru odrastanja”, „Bambi”, „Priču o pesmi”. Omiljena knjiga Uroša Petrovića mi je „Zagrli mesec” jer me glavna junakinja podseća na mene. Najzanimljivije mi je bilo da se upustim u ilustracije i pisanje teksta – rekla je Lenka Velemir.

Maši Popović se najviše dopada kreativnost Uroša Petrovića. Privlače je i dela ostalih pisaca, kako je rekla, najviše Jasminke Petrović i Uglješe Šajtinca.
– Zanimljivo mi je bilo dok sam pravila „iskakalice”, a Uroševe priče su stvarno divne i motivisale su me. Zadovoljna sam dnevnikom i rezultati su to pokazali. Mislim da su „iskakalice” privukle pažnju žirija – kazala je Maša Popović
Specijalnu nagradu za kolekciju dobila je OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, odeljenje 3-2 koje vodi učiteljica Radmila Komlenić. Priznanje „Đurini bibliotekari” otišla je u OŠ „Đura Jakšić”.

…ALI I ONI MALO STARIJI
Zlatnu značku u kategoriji od petog do osmog razreda dobila je Milica Topčagić, učenica 7. razreda, OŠ „Servo Mihalj”. Srebrna je otišla u ruke šestakinja Nikolije Vukoje i Sofije Tomović, OŠ „Aleksa Šantić” (Sečanj). Bronzom su se okitili: Kasijana Rajić (5-1) OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, Slobodan Jolović (6-1), OŠ „Slavko Rodić” (Lazarevo) i Đina Lončarski (5-1) OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”.
– Znači mi mnogo nagrada, jer želim da se bavim kulturom srpskog jezika i književnošću. Čitala sam „Pedeseticu” koju je priredio Uroš Petrović. Izuzetan je pisac i zna da probudi dečju maštu. Crtala sam Asku i vuka iz Andrićeve istoimene pripovetke. Prikazala sam je kao balerinu i vikinšku kćer. Kroz crtež opisujem svoj karakter i ličnost – ispričala je Kasijana Rajić.

Pored nagrada žirija, Biblioteka nagrađuje sva odeljenja i učitelje koji su poslali dnevničke kolekcije, jer su motivisali svakog svog đaka da čita i izrazi utiske o pročitanom.
To su: OŠ „Žarko Zrenjanin” odeljenja (2-1 i 2-4) učiteljice Nataša Nenin i Ljudmila Vorkapić, OŠ „Branko Ćopić” (Lukićevo), 1. razred, Milena Antin Milovanović, OŠ „Đura Jakšić”, (1-2), Kristina Ludoški i OŠ „Vuk Karadžić” (Konak), 2 razred, Jadranka Jovanović.

Miroslava Malbaški i Nikola Stanić

POJEDINAČNE POHVALE I NAGRADE (1. I 2. RAZRED)
Una Sava (2-1) OŠ „Žarko Zrenjanin”, Magdalena Adamov (1-1), Katarina Bozejac (2-1) OŠ „Dr Boško Vrebalov”, Melenci, Predrag Aćimović (2-3) OŠ „Dositej Obradović”, Aleksandar Cvetić (2-1) OŠ „Žarko Zrenjanin”, Lana Graor (1-2) OŠ „Đura Jakšić”, Zoran Bošnjak (2-2), Filip Ilić (1-1), Anja Nemčev (1-1) OŠ „Dr Boško Vrebalov”, Melenci, Maša Lazić (1. razred), Darija Stjepanović (1), Uroš Perić (1) OŠ „Branko Ćopić”, Lukićevo, Nina Stanivuković (2-2) OŠ „Vuk Karadžić” i Viktor Fodor (2-2) OŠ „Sonja Marinković”. Žiri su činili: Mladen Anđelković, Jovana Solomun i Sanela Dunđerski.

NAGRADE ZA KOLEKCIJU
Najbolje grupne radove poslali su iz OŠ „Braća Stefanović”, Neuzina (2. razred, učiteljica Olga Stankov) i OŠ „Petar Kočić”, Banatski Despotovac (2. razred školski bibliotekar Sofija Mitrić). Žiri: Jelena Poznanović i Jadranka Štefković.

MALA ČITALAČKA ZNAČKA
Finale „Male čitalačke značke” 5. maja okupilo je prave ljubitelje knjiga iz 11 predškolskih grupa iz Zrenjanina. Učestvovalo je 272 dece iz vrtića „Poletarac”, „Pčelica”, „Čika Jova Zmaj”, „Biberče”, „Vila”, „Zvezdica”, „Alisa u zemlji čuda”, „Bubamara”, „Dečja radost” i vrtića pri OŠ „Branko Radičević” iz Čente. Svi učesnici nagrađeni su novom slikovnicom o rodama, „Klepetava priča”. Napisale su je bibliotekarke Aleksandra Krsman i Nataša Lalić, a ilustrovao Mladen Anđelković.
Da praznik u čast čitanja bude još razigraniji i raspevaniji, potrudili su se mališani iz „Crvenkape” i „Vile” sa vaspitačicama Tihanom Vlajkov i Tatjanom Jovanović, „Čika Jove Zmaja” (Nataša Vojin i Milka Dupalo), „Sunčice” (Biljana Bilbija i Vojislava Robal) i „Bambija” (Drina Mrkajić i Lidija Kevrešan).