NAGRADA „DRAGIŠA KAŠIKOVIĆ“ VUKSANU KNEŽEVIĆU: Vrhunski profesionalni domet i širenje slobode stvaralaštva

Zrenjaninski kniževnik Vuksan Knežević dobitnik je Nagrade „Dragiša Kašiković”, koju tradicionalno dodeljuje Izdavačka kuća „Srpska reč“, u Beogradu. Nagrada je dodeljena 27. put, a ovogodišnji dobitnici su i Ksenija Vučić iz Beograda i aforističar Slavomir Vasić iz Aleksinca. Nagrađen je vrhunski profesionalni domet i širenje slobode stvaralaštva u oblastima kojima se bave.

Ovo je odluka žirija na čijem je čelu književnik Aleksandar Čotrić i članovi Miodrag Jakšić, predsednik Matice iseljenika Srbije i Aleksandar Cvetković, urednik „Srpske reči“. U ime „Srpske reči“ nagrade je uručila Danica Drašković, u Udruženju književnika Srbije.

Nagrada je ustanovljena je 1994. godine u znak sećanja na Dragišu Kašikovića, političkog emigranta, rođenog 1932. u Hadžićima kod Sarajeva, koga su ubili zajedno sa devetogodišnjom poćerkom Ivankom Milošević, 19. juna 1977. godine u redakciji lista „Sloboda“ u Čikagu, SAD. Navodi se da se uspešno bavio novinarstvom, publicistikom, prevođenjem, književnošću, slikarstvom i muzikom. Istaknuti je borac u redovima srpske emigracije za demokratski preobražaj Jugoslavije i poštovanje ljudskih grubo kršenih u jednostranačkom poretku.

Kako je obrazloženo, književnik Vuksan Knežević iz Zrenjanina je nagrađen za romane i zbirke priča u kojima tematizuje traumatično iskustvo boravka na Golom otoku, kao i kritički stav prema totalitarnom režimu koji je surovo postupao prema mladim, nevinim ljudima.

Knežević i dalje piše, ovu nagradu, kako kaže, nije očekivao, ali mu je velika čast, pogotovo što su je dobili eminentni stvaraoci. Među njima su i akademik Dušan Kovačević, prof. dr Ratko Božović, prof. dr Milan Brdar, prof. dr Draško Ređep, filozof Dragoljub Kojčić, književnica Isidora Bjelica, pesnikinja Milena Marković, književnik Milovan Vitezović, dramska spisateljka Biljana Srbljanović, novinari Aleksandar Apostolovski, Veljko Lalić i Petar Luković, satiričari Dragutin Minić Karlo, Slobodan Simić i Bojan Ljubenović, kao i novinari stvaraoci iz inostranstva Željko Kopanja iz BiH, Arkadij Davidovič iz Rusije, profesor Gančo Savov iz Bugarske, prof. dr Slavomir Gvozdenović iz Rumunije.

Branka Jajić