KRIVIČNA PRIJAVA, TUŽBA, ZATIM PRVO OKUPLJANJE PROTIV FABRIKE GUMA „LINGLONG”

Ekološka borba nije uzalud – privlači i pažnju vlasti

U Zrenjaninu je održan prvi protest protiv izgradnje fabrike guma „Linglong”. U subotu, 13. juna, ispred gradilišta kineskog investitora okupilo se nešto više od stotinu građana, među kojima je, čini se, više bilo novinara, snimatelja i aktivista nego građana Zrenjanina. Ipak, skup je privukao pažnju rukovodstva države, koje je istog dana na nekoliko nacionalnih televizija kritikovalo učesnike protesta.

SRBIJA JE JEDNO DVORIŠTE
Skup ispred (praznog) gradilišta gumare organizovali su: Pokret Oslobođenje, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Dveri, Pokret „Slobodna Srbija”, udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu”, udruženje „Bitka za Košutnjak”, Pokret „Buđenje” iz Šapca. Naveli su da su se okupili kako bi ukazali na kršenje zakona i moguće negativne posledice po životnu sredinu u projektu fabrike guma.
– Opredelili smo se da se, zajedno sa organizacijama koje su na ovom skupu, obratimo kineskoj ambasadi i tražimo da njihove firme poštuju zakone domaćina. Ako naša država ne radi, moramo sami da je branimo. Srbija je jedno dvorište i ne može se više deliti na moj ili tvoj problem – kazao je Duško Kuzović iz Pokreta Oslobođenje, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.
Učesnici protesta su podsetili da je prošlo 45 dana od naloga inspekcije da se zatvori deo gradilišta „Linglonga” zbog nelegalne gradnje. To je pokrajinski građevinski inspektor naložio 27. aprila jer je kineski investitor podizao osam objekata, saobraćajnicu i gasovod bez građevinske dozvole.

KRIVIČNA PRIJAVA ZBOG NELEGALNE GRADNJE
Među govornicima nije bilo članova udruženja Građanski preokret, koje je zbog izgradnje fabrike guma do sada pokrenulo nekoliko postupaka pred pravosuđem.
Aktivista Građanskog preokreta Ivan Živkov za Televiziju „Juronjuz” je objasnio da ovo Udruženje pozdravlja skup ispred „Linlonga”, ali da smatraju da to ne bi trebalo da bude ad hok akcija „da se ljudi izviču i odu”. Istakao je da je Građanski preokret već dve godine u svakodnevnom protestu zbog problema sa „Linglongom” koji je izuzetan primer korupcije, zloupotrebe javnih ovlašćenja, kršenja zakona i suzbijanja građanskih prava, kako je ocenio.
Zbog toga su aktivisti ovog udruženja 31. maja podneli krivičnu prijavu zbog građenja bez građevinske dozvole protiv investitora „Linglong internešenel Jurop d.o.o. Zrenjanin” i odgovornog izvođača radova „Čajna enerdži Tijandžin” (China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction). Reč je o firmi koja već ima jednu krivičnu prijavu za nelegalnu gradnju – i to zbog podizanja objekata na parcelama „Rakić plast” i „Penfarm”.

DOZVOLA DATA PRE ODLUKE O STUDIJI
Međutim, 14. maja je Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj izdao „Linglongu” rešenje o građevinskoj dozvoli za pomenutih osam objekata. Zbog toga je Građanski preokret 7. juna podneo tužbu Upravnom sudu protiv Sekretarijata kojom se traži poništavanje izdate dozvole. Ona je, tvrde aktivisti, nezakonita jer je izdata pre odluke o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu o kojoj se još uvek odlučuje pred drugim organom – Pokrajinskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine. Podsetimo, reč je o drugoj Studiji (nakon one koju je jesenas odobrio Grad), koja je predstavljana na „javnoj” raspravi u februaru u Novom Sadu, kada je građanima koji su podneli primedbe bilo zabranjeno da učestvuju.
Tužbom je Građanski preokret ukazao i na to da je za izdavanje građevinske dozvole „Linglong” morao pribaviti Uslove zaštite prirode od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode budući da se na samo dva kilometra od gradilišta fabrike guma nalazi Specijalni rezervat prirode „Carska bara”. Međutim, kineski investitor nije priložio dokaz da je takve uslove tražio i dobio, upozoravaju aktivisti.
– Sekretarijat pokušava da pravno „pokrije” dosadašnju bespravnu gradnju i krivično delo građenje bez građevinske dozvole, koje je na više od 47 hiljada kvadratnih metara izvršio „Linglong” – navode u zrenjaninskom udruženju.

NE TREBA SE POMIRITI SA SUDBINOM
Da su prijave, žalbe i tužbe uzaludne jer je nadomak Zrenjanina već nikao „čitav grad”, mišljenje je mnogih sugrađana. Ipak, nikada ne može da bude uzaludna borba za zdravu životnu sredinu, funkcionisanje pravne države i poštovanje građanskih prava, upozorava sociolog Ivan Živkov iz Građanskog preokreta.
– Slažem se sa time da je otpor morao da bude snažniji odmah nakon što je ta investicija najavljena, ali to ne znači da se sada treba pomiriti sa sudbinom. Naprotiv! Ako sada sagnemo glavu i ućutimo, ako ne stanemo na put štetočinskom ponašanju vlasti, bahatom ponašanju investitora i devastaciji prirodnih resursa, loše stvari će nam se dešavati i u budućnosti, zapravo, biće nam sve gore – smatra on.
Reakcije gradskih i republičkih čelnika na dosadašnje kritike upućene na račun fabrike gume vidi kao očekivane.
– Aktuelna vlast nije demokratska i ne radi u javnom interesu. Takva vlast uvek teži da kritike ignoriše ili ućutka, a ne da ih razume i uvaži – kaže za „Zrenjanin” Ivan Živkov.

MILANA MARIČIĆ

  • VLAST: BESMISLENA LAŽ
    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za RTV „Pink” da protesti u Zrenjaninu mogu da oteraju investitore. – Užas koliko se neprijatno osećam pred ljudima koji treba da ulože 850 miliona evra. Od toga će Zrenjanin da živi, a mogu da ih oteraju. Uprkos svim problemima, nekima smetaju petlje, putevi sa ove, one strane – kazao je Vučić. Premijerka Ana Brnabić ocenila je za TV „Hepi” da se iza ekoloških protesta krije politička elita, te da će zahvaljujući fabrici guma Zrenjanin biti tri puta bogatiji. – Francuska i Nemačka imaju fabrike gume. Dakle, te priče o kineskoj fabrici guma su besmislena laž – rekla je premijerka. Takođe je za TV „Prvu” kazala da „žure sa izgradnjom puta Beograd – Zrenjanin” da bi se što pre realizovao projekat „Linglong”.