PEJZAŽI DVORIŠTA I TERASA MAME POGLEDE I UZDAHE PROLAZNIKA

Odmor za um i telo

Raskošni žbunovi lavande, luk od bungevilije, umetnički orezane tuje, brojno začinsko bilje i staro drveće u čijem se hladu nalazi kutak za odmor karakteristike su najlepše bašte u gradu. Tako je odlučila tročlana komisija izdvojivši ovaj pejzaž među 29 prijava koje su poslate na Konkurs.

TIMSKI RAD
Za najlepšu baštu u gradu proglašen je ušuškani vrt Delije Prošić, koja prostor uređuje osam godina. Kako kaže, svakodnevno uživa u energiji svakog cveta, mirisa, leptira i bumbara.
– Bašta je moja oaza i zaista me čini srećnom. Ukoliko se lepo rasporedi, za održavanje ne treba puno vremena. Pored supruga, najveća pomoć mi je unuk Bogdan, čiji je zadatak da skuplja puževe – ističe Prošić.

U Delijinoj bašti mogu se naći mnoge biljke koje nisu karakteristične za naše podneblje. Ipak, uz posvećenost i dobru negu njihov rast moguć je i ovde. Jedna od njih je bungevilija koja pun sjaj dobija u sunčanim predelima, objašnjava naša sagovornica.
Prvonagrađena ističe da joj je omiljena biljka u vrtu pasiflora, karakteristična po tome što joj cvet traje svega jedan dan, ali svakog dana u toku leta izbija novi.

 

PLANINA U BANATU
Drugoplasirani Zlatomir Kozlovački dvorište je krenuo da uređuje pre 45 godina. Prostor je, kaže, sada neprepoznatljiv u odnosu na početke. Umesto korova i nasipa uz kuću, pogled sa terase se proteže ka raznim vrstama drveća i cveća, urednom travnjaku, stakleniku i jezercetu koje se nalazi u dnu dvorišta.

– Nikada nisam tačno prebrojao koliko biljaka imam. Najstariji su borovi koje sam prve i posadio. Zbog blagog pada bašte i starih četinara gosti često komentarišu da ih dvorište podseća na planinski pejzaž – kaže Kozlovački.
Treće mesto za najlepše dvorište pripalo je Jasmini Madžarov. Zanimljivo je da je i njen otac pre četrdeset godina takođe nagrađen za najlepšu baštu.
– Jako je voleo zelenilo i to je preneo na mene. Trudim se da svaki kutak bude uređen, a dvorište svojih čari ima i noću jer zasvetle lampice uz ogradu – kaže Madžarov.
Za najlešu terasu proglašena je oaza Anice Batinić iz Lazareva. Druga nagrada pripala je Jeleni Gavrić iz Zrenjanina, koja je prostor dizajnirala zajedno sa suprugom Aleksandrom, a treću nagradu osvojio je Čaba Bakoš iz Mužlje.

Priznanja je sugrađanima uručio Nemanja Milinković, direktor JKP „Čistoća i zelenilo”. Istakao je da je cilj konkursa bio da podstakne ekološku svest i poručio da je želja pojedinca da urede prostor oko kuća i zgrada korak ka lepšem gradu.
Konkurs su organizovali Grad Zrenjanin i JKP „Čistoća i zelenilo”.

J. Šormaz

VREDNE NAGRADE
Pobednik konkursa Najlepše dvorište dobio je sadni materijal u vrednosti od 25.000 dinara, a drugoplasirani od 15.000 dinara u rasadniku JKP „Čistoća i zelenilo”. Dobitnici treće nagrade dodeljen je vaučer u vrednosti od 10.000 za radnju „Uradi sam”.
Sa prvom nagradom za najlepšu terasu došao je i vaučer od 25.000 dinara za sobne biljke u cvećari „Jasmin”, a sa drugom deset hiljada manje za istu namenu. Trećeplasirani će vaučer od 10.000 dinara potrošiti u radnji „Uradi sam”.