HOTEL „TISKI CVET” KORISTI LEKOVITU VODU ZA RAZVOJ ZDRAVSTVENOG TURIZMA

Za deset godina investirano šest miliona evra

U želji da podstakne i unapredi hotelske potecijale u Novom Bečeju, pre četiri decenije Pokrajina je uložila značajna sredstva u izgradnju Hotela „Tiski cvet”. On je poslovao u okviru trgovinsko- ugostiteljskog preduzeća „Jadran”. Objekat je lociran na obali Tise, oko 50 km udaljen je od Novog Sada, a 100 km od Beograda. To je bila jedna od garancija da će se investicija brzo isplatiti.
Međutim, krajem prošlog i početkom ovog veka uslovi poslovanja nisu bili povoljni. To se odrazilo i na rad „Tiskog cveta”. Pre 15 godina došlo je do vlasničke transformacije.
– Bilo je značajnih problema na početku – počev od nerešenih svojinskih odnosa, pa do nagomilanih dugova. Sve smo rešavali u hodu. Poslednjih desetak godina invesirano je oko šest miliona evra u ceo kompleks koji danas ima niz novih sadržaja. Od posebnog značaja je lekovita voda koja omogućava razvoj zdravstvenog turizma. Na tome zasnivamo svoje planove – ističe Dragoljub Doroškov, vlasnik i direkor Hotela „Terme Tiski cvet” u kojem je zaposleno 25 radnika.

Istraživanja stručnjaka potvrdila su da se u neposrednoj blizini objekta može doći do termalne vode obogaćene sa oko 30 vrsta minerala. U poduhvat bušenja i otkrivanja izvorišta krenulo se pre osam godina.
– U istraživanje kvaliteta i lekovitosti vode uložili smo oko 300.000 evra, a Pokrajina nas je podržala sa 70 miliona dinara. Investirali smo i u izgradnju zdravstvenih i turistički objekata – od specijalnih amulanti i sala za saunu, pa do dečjeg i velikog bazena. U Hotelu imamo izuzetno kvalitetnu termominaralnu vodu sa značajnim sadržajem magnezijuma, kalcijuma, gvožđa i još mnogo minerala – naglašava naš sagovornik.

Dno bušotine je flornog sastava što doprinosi alkalnom svojstvu vode čija je temperatura 40 stepeni. Velike su prednosti njenog korišćenja. Kako kaže dr Ivan Zec, specijalista interne medecine, ona pomaže kod psorijaze, reume, ginekoloških oboljenja, a ima i protivupalno i antivirusno dejstvo. Delotvorna je i kod saniranja promena na koži i pri lečenju krvnih sudova. Dr Zec nam je, između ostalog, predstavio i savremenu „kiseoničku kapsulu” čija je primena višestruka.
Hotel ima i 35 soba, restoran, kafe… Ipak, stiče se utisak da sve mogućnosti za unapređenje poslovanja još uvek nisu dovoljno upotrebljene.
– Pre svega, smatram da ljude treba podrobnije informisati o sadržajuma koje nudimo. Uz to, ni deset odsto nisu iskorišćeni kapaciteti i potecijali izvorišta koje smo otkrili. Na primer, termalnom vodom bi bilo moguće zagrevanje 32.000 metara kvadratnih različiti objektaa. Potrebna su ulaganja na bazi javno-privatnog partnerstva – veli Doroškov i dodaje da očekuje da ovogodišnja letnja sezona bude najuspešnija do sada.

Nikola Božović

  • PRIRODNI RESURSI NA DOHVAT RUKE
    Kakav je potecijal izvorišta temomineralne vode koja dolazi sa 600 metara dubine, govori i podatak da je protok deset litara u sekundi, a trenutna na nivou litar i po. Kao obnovljiv izvor energije izvorište je iskorišćeno sa samo pet procenata. Osim toga, pojavio se i plin te se i on, uz nova ulaganja, može upotrebiti za zagrevanje stambenih i drugih prostora.