KAŠTEL EČKA, DVORAC U SRCU BANATA, NUDI BOGATE SADRŽAJE ZA PREDSTOJEĆE PRAZNIKE

Novogodišnja idila u bajkovitom zamku

Nadomak Zrenjanina, ušuškan šumom i raskošnom prirodom, smestio se Kaštel. Praznici su idealna prilika da gosti upoznaju ovaj dvorac koji čuva tajne stare više od 200 godina. Oni koji dođu mogu da uživaju u lepom okruženju, dobroj hrani i piću, zabavi i odmoru u objektu u kojem su nekadaboravili carevi, grofovi i baroni. Dolazili su znameniti umetnici, filozofi, političari…
Kaštel je bio mesto ljubavi, veselja i igara, ali i borbe i tuge. Priče iz dvorca pretočene su u legende. Jedan od najlepših dvoraca Vojvodine mnogima je bio i ostao inspiracija. O njegovoj istoriji i znamenitostima nadahnuto je pisala i naša čuvena novinarka Branka Jajić.
„Beč je i predvorje priče o Kaštelu Ečka. Grof Lazar Lukač je 1. avgusta 1781. godine izlicitirao posed od 30.000 lanaca, u srcu Banata… Za sedište imanja, koje je 24. jula 1872. godine platio 217.000 forinti, izabrao je Ečku. Jedna od legendi koja se i danas prepričava turistima je da je u spomen na Eče (jednu od svojih žena koja je preminula u mladosti), vojskovođa Atila Hunski – „Bič božiji”, imenom Ečka nazvao selo i kraj u kome je ona živela.

Kaštel Ečka je od 2001. godine spomenik kulture, a mogućnosti za njegovu turističku revitalizaciju su izazov za budućnost. Prošlost je nedorečena, a Kaštel i nakon 200 godina,neispričana priča. Kaštel je danas hotel koji ima 45 soba (sedam su luksuzni apartmani koji nose imena nekadašnjih vlasnika Elizabete, Maksimilijana…).
Pod okriljem Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu, objekat je restauriran. Vremešna građevina opet je zablistala 31. decembra 2007. godine, a u obnovu hotela i dogradnju aneksa je uloženo četiri miliona evra.

Od 1820. sve do 1893. godine imanjem, na kojem je sagrađen velelepni dvorac, upravljala je porodica Lazar. Potom, do kraja Drugog svetskog rata, smenjuju se upravnici… Rodonačelnik porodice Lazar bio je oženjen Sibilom Egelspaher sa kojom je imao sinove Janoša, Agoštona, Mihalja i Jozefa. Lazar Lukač je iznenada umro 1793. godine, a njegova supruga nakon tri meseca. Najstariji sin Janoš upravljao je imanjem 16 godina. Osnovao je prvu ergelu u Banatu, a 1803. godine otvorio je pivaru. Poezija mu je bila „ulaznica” za Bečki dvor. Ali, odbio je poziv carice Marije Terezije da tamo ostane. Poginuo je u dvoboju, braneći čast nepoznate devojke, 1809. godine na balu u Elemiru”, navodi se u tekstu Branke Jajić.

Dvorac Kaštel svojom veličinom i stilom predstavlja jedinstveni građevinski objekat. U njegovom kompleksu, na 17 hektara, nalaze se i katolička crkva, stara konjušarnica i vodotoranj na kanalu.
Sedamdesetih godina prošlog veka Kaštel je važio za glavno mesto okupljanja ljubitelja lova.
U Ečku su dolazile grupe lovaca iz zemlje i inostranstva.

Od magične prošlosti do ugostiteljskog objekta, Kaštel se i dalje diči svojom aristokratijom. Pretvoren u hotel i restoran, danas je u vlasništvu porodice Stupar. Sada novi, mladi tim svežim idejama i pozitivnom energijom, čuva lepotu ovog mesta.

A. I.

  • DOČEK KOJI SE NE ZABORAVLJA
    Prava novogodišnja bajka počinje 31. decembra, kada će u Balskoj sali Kaštela biti organizovan doček 2023. godine. Za dobru muziku i zabavu pobrinuće se Isidora Vujadinović sa svojim bendom. Karte se mogu kupiti po ceni od 6.900 dinara. U cenu su uključeni večera i neograničeno konzumiranje domaćih pića. Repriza dočeka je 1. januara. Tada će goste zabavljati „Kvardado bend” iz Zrenjanina. Cena od 3.600 dinara obuhvata svečanu večeru i domaće piće, dok su cene stranog pića promotivne.
    Paket karata za obe večeri je 9.000 dinara, a broj mesta je ograničen. Osim toga, u ponudi je i doček sa noćenjem, koji uključuje i reprizu. Dva noćenja od 31. decembra do 2. januara, za dve osobe obuhvataju svečanu večeru sa neograničenim domaćim pićem za doček i reprizu. Cena je 350 evra. Noćenje sa doručkom od 30. decembra do 1. januara podrazumeva tri noćenja sa doručkom za dve osobe, svečanu večeru sa domaćim pićem za doček i reprizu košta 395 evrara.U cene oba paketa uključeni su kasna odjava (ponedeljak do 18 časova) i dva besplatna vaučera za klizanje. Apartman je moguće rezervisati uz doplatu od 100 evra, dok superior apartman košta 200 eura. Boravišna taksa od 70 dinara i osiguranje (10 dinara po osobi po noćenju) nisu uračunati u cenu.

  • BAJKA NA LEDU
    Zimski ambijent u Kaštelu biće obogaćen zaleđenim kraljevstvom. Svečano otvaranje klizališta zakazano je za 15. decembar u 19 sati. Ovaj projekat je podržao Grad Zrenjanin. Posetioci će moći da uživaju u raznovrsnom zabavnom programu svakog dana od 10 do 22 časa. Mislilo se na sve generacije. Predviđene su brojne aktivnosti – od škole klizanja i vrtića na ledu za najmlađe, preko takmičenja u kartingu, pa do romantičnog sličuganja za zaljubljene. Cena ulaznice je 200 dinara, a karta sa iznajmljivanjem klizaljki iznosi 400 dinara.