NAJAVA DOGAĐAJA

„NOĆ ISTRAŽIVAČA”
U holu Kulturnog centra Zrenjanin, u petak, 30. septembra, u 18 časova, biće svečano otvorena „Noć istraživača”, manifestacija čiji je organizator Viša tehnička škola strukovnih studija, a koja se održava po šesti put, sada pod sloganom, „Istraži, prikaži – znanje potraži”. Od 17 do 22 časa održavaju se naučne i radionice – virtuelna realnost, 3D nauka i druge. Od 19 časova je koncert hora „Supernova” a od 19.30 je kviz znanja „Voda, led i sladoled”. U 19 časova će u Amfiteatru Kulturnog centra Vatrogasno-spasilačka brigada prikazati vežbu gašenja požara. Od 15.30 časova su radionice u Narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin” i Narodnom pozorištu „Toša Jovanović”, a od 17 u baroknoj sali Gradske kuće. Teme su iz oblasti astronomije, fizike, medicine, tehnologije hrane, biologije, hemije, matematike, geografije, psihologije i arhitekture. Sadržaji su besplatni, prilagođeni svim uzrastima i ne zahtevaju prethodno formalno obrazovanje. Na konferenici za novinare u Gradskoj kući, u utorak su najavili manifestaciju pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, inž. spec. Sandra Banjanin i prof. dr Gordana Ludajić.
Više na:www.kczr.org

BIBLIOTEKA
U Zrenjaninskoj biblioteci, u petak, od 15.30 do 18.30 časova, u okviru „Noći istraživača” biće održano niz radionica, otvorena izložba sa temom „Frozen” i uručene nagrade. Izložba Astrofotografija Ljubinka Jovanovića, astronoma iz Slovenije, biće otvorena u 19 časova a u 19.15 je predavanje „Kosmička sonda Rozeta na kometi Čurjumov-Gerasimenko” – Srđan Penjivrag iz Astronomskog društva „Milutin Milanković” iz Zrenjanina i Miša Bracić, profesor fizike. Zrenjaninska grupa nastavnika prirodnih nauka (NPN) u saradnji sa Zrenjaninskom bibliotekom organizuje program povodom Svetske nedelje Svemira, od 4. do 10. oktobra.

TRIBINA
Tribina „Očuvanje manjinskih identiteta u Banatu (Srbija i Rumunija)” biće održana u utorak, 4. oktobra, u 19 časova, u maloj sali Kulturnog centra. Predavač je dr Slobodan Vasić, sociolog. Moderator je Miroslav Samardžić.

PREDSTAVA
Pozorišna predstava „Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo” – biće odigrana u petak, 14. oktobra na velikoj sceni Kulturnog centra. Režija Erol Kadić. Igraju Neda Arnerić i Feđa Stojanović. Na relaciji Niš – Stalać – Paraćin – Beograd, sretnu se, na prvi pogled dva nespojiva sveta… Prodaja karata je od utorka, 4. oktobra, svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena je 500 dinara za organizovane posete, 400 za đake, a za studente i penzionere 250.

FILM
U maloj sali Kulturnog centra je u sredu i četvrtak, 5. i 6. oktobra, u 20 časova, projekcija dokumentarnog filma „Neobična ljubavna afera sa egom” (Ester Gould, Holandija) sa Festivala Beldocs Eho.

„NAŠEM GRADU S LjUBAVLjU”
Humanitarno udruženje „Našem gradu s ljubavlju” organizuje istoimeno umetničko veče u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović”, dvanaestu godinu zaredom, u nedelju 2. oktobra, na Dan oslobođenja Zrenjanina. Posvećeno je veri, ljubavi i nadi a ceo prihod je namenjen uspešnim studentima iz porodica koje nemaju dovoljno materijalnih mogućnosti za školovanje. Učestvuju: operska pevačica Vesna Marković – sopran i Tina Nikolovska – klavirska pratnja, Milenko Pavlov Menato – glumac, prof. dr Živko Kulić – dekan Fakulteta „Džon Nezbit”, dr Boro Vujasin, Tode Nikoletić – književnik, Duo „Super Nova”, „Dve gitare”, „Stardus” i mr Branka Jajić – voditelj. Ulaznice su 200 dinara, na Biletarnici.

STJEPKO GUT KVARTET U BEJZIKU
Drugi oktobar, Dan oslobođenja Zrenjanina „Bejzik” obeležava koncertom Stjepko Gut Kvarteta. U ovom „drim timu” džez muzike su još Milan Nikolić – bas, Vanja Kevrešan – gitara i Miodrag Milovanov – bubnjevi. Karte se prodaju u „Bejziku”, cena 400 dinara.

SUSRET SLIKARA
U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin je u ponedeljak, 3. oktobra, u 19 časova, otvaranje izložbe radova sa 16. Zrenjaninskog susreta slikara Srbije. Na konkurs su stigla 102 rada 83 autora. Stručni žiri, mr Milan Grahovac, slikar i grafičar, i Biljana Dimkić Krčmar, istoričar umetnosti, odabrao je 64 rada za izlaganje. „Zlatnu paletu” dobila je Mira Kukić, a Nagradu „Sloboda stvaranja – Dragutin Ančić” Ana Berček – Novi Sad. Pohvaljeni su Zlata Kerečki iz Zemuna, Miroslav Krunić i Blaženka Kaldesić Blagojević iz Novog Sada, i Sonja Stankov, Radislava Bogaroški i Boško Ivić iz zrenjaninskog ULAZ-a.

KULTURA ŽIVLjENjA
Udruženje „Zdrav život” organizuje predavanje „Učenje o spasenju i harmoničnom razvoju u ponedeljak, 3. oktobra, u 18 sati, u Makedonskoj, 11. Predavač je Milica Kijački.