NAJAVA DOGAĐAJA

SIRIZA U LAVIRINTU
U zrenjaninskom Kulturnom centru, u četvrtak 20. oktobra, u 19 časova, biće promocija knjige „Siriza u lavirintu” Kevina Ovendena. Govore sociolozi dr Todor Kuljić i Matija Medenica i politikolog Miroslav Samardžić. Kevin Ovenden je britanski angažovani novinar, pisac i aktivista, a knjiga je pisana tokom prvih šest meseci Sirizine vlade u Grčkoj, u razdoblju između pobede i kapitulacije pred zahtevima Trojke, i otvara brojna pitanja pred kojima će se, pre ili kasnije, naći svi oni koji veruju u mogućnost boljeg sveta.

BAN BANK
U subotu, 22. oktobra, na sceni zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”, gostovaće Novosadsko pozorište/ Ujvideki szinhaz, sa predstavom „Ban Bank” u režiji Andraša Urbana, po redovnoj ceni ulaznica (300 dinara, uz popust za đake, studente i penzionere 200 dinara). Predstava je na mađarskom jeziku, ali je obezbeđen prevod.

POSETA SNP-U – „NA DRINI ĆUPRIJA”
U utorak, 25. oktobra Kulturni centar organizuje posetu SNP-u, radi predstave „Na Drini ćuprija”. Režija: Kokan Mladenović. Igraju: Jelena Antonijević, Strahinja Bojović, Danica Grubački i drugi. Polazak je u 17 časova ispred Kulturnog centra Zrenjanina. Cena: 1200 dinara.

FILM „BEBA TIGAR”
U okviru filmskog ciklusa „Doba sazrevanja” u sredu 26. i četvrtak 27. oktobra emituje se film „Beba tigar” (Francuska, 2015. 87’). Režija: Ciprijen Vijal. Film se prikazuje u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova. Ulaz na projekcije je besplatan. Ciklus filmova se emituje u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.

TRIBINA
Na tribini Zrenjaninskog socijalnog foruma u sredu, 26. oktobra, u 19 sati, u sali KUD „Petefi” na staroj pijaci, biće predstavljena knjiga „Vratimo socijalizam u igru – elementi za promišljanje socijalističke alternative”. Učestvuju autori tekstova u ovom zborniku Tanja Vukša, Jelena Veljić, Andraš Juhas i Vladimir Simović.

RETROSPEKTIVNA SLAVIMIRA STOJANOVIĆA
Retrospektivna izložba Slavimira Stojanovića – Complicate Simply – 30 godina vizuelnih komunikacija biće otvorena u petak, 28. oktobra u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra. Nakon otvaranja organizuje se stručno vođenje kroz izložbu i razgovor sa autorom.

PETERNEK I MANDIĆ
U četvrtak, 20. oktobra, u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra, u saradnji ove ustanove sa Zrenjaninskom školom fotografije, biće upriličeno druženje i razgovor sa Tomislavom Peternekom i Igorom Mandićem.

KAKO SPREČITI RAK
Predavanje na temu „Rak – kako ga sprečiti i izlečiti, drugi deo”, biće održano u petak, 28. oktobra, u maloj sali Kulturnog centra, u 18 časova. Predavač je prim. dr med. Boro M. Vujasin.

KULTURA ŽIVLjENjA
Udruženje „Zdrav život” organizuje u ponedeljak, 24. oktobra, u 18 sati, u Makedonskoj 11, predavanje „Disanjem do sreće i zdravlja”. Predavač je Jelena Nikolić.

POZORIŠNI REPERTOAR
Na Lutkarskoj sceni zrenjaninskog Narodnog pozorišta u subotu, 22. oktobra, u 10 časova prikazuje se predstava „Plavi Petar” u režiji Emilije Mrdaković, a u nedelju 23. oktobra u 18 časova „Ivica i Marica” u režiji Senke Petrović.
Na sceni „Todor Manojlović” (kamerna) u četvrtak, 20. oktobra, u 20 časova, prikazuje se predstava „Imanje i nemanje” Jovana Sterije Popovića u režiji Anđelke Nikolić. Na istoj sceni u petak 21. oktobra, od 20 časova, na repertoaru je monodrama „Ima jedna zemlja” u izvođenju i postavci Jovice Jašina.
Karte za predstavu „Realisti” koja se prikazuje 27. oktobra na Dramskoj sceni, rasprodate su.