IZABRANE DRAMSKE I LUTKARSKE PREDSTAVE 72. FESTIVALA PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE

U malim sredinama situacija je više nego teška…
Zrenjanin će i ove godine biti domaćin najdugovečnije teataraske smotre koja će trajati od 18. do 25. aprila. Selektorka, Aleksandra Glovacki Velikić, pozorišna kritičarka, dramaturškinja i urednica u Redakciji kulture Radio Beograda 2 videla je svih 18 prijavljenih predstava.
Prema njenim rečima, ljubitelji dramske umetnosti imaće priliku da na 72. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine vide najbolja ostvarenja u protekloj godini. Biće izvedeno šest naslova za odrasle i četiri za mališane.

PROVERENI KLASICI
Prvi među odabranima je „Mefisto”, po romanu Klausa Mana, u dramatizaciji i režiji Harisa Pašovića. Rađen je u produkciji Srpskog narodnog pozorišta (SNP) i Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture. „Što na podu spavaš” Darka Cvijetića režirao je Kokan Mladenović. Spoj je saradnje SNP-a, Dramskog kazališta „Gavella”, NP Sarajevo i Festivala „MESS”. „Nevidljivu decu” Ane Terek postavlja Robert Lenard, a izvodi Novosadsko pozorište (Ujvideki szinhaz).

Molijerovog „Don Žuana” u režiji Andreja Cvetanovskog šalje vršačko Narodno pozorište „Sterija”, dok će se Somborci predstaviti Čehovljevim „Galebom” reditelja Milana Neškovića. Adut domaćina Festivala, NP „Toša Jovanović” biće „Ludi kamen”, po jednočinkama „Prosidba” i „Medved” Antona Pavloviča Čehova. Režiju potpisuje Radoslav Milenković.
Za najmlađu publiku Dečje pozorište Subotica (Scena na srpskom jeziku) odigraće komad „Ne idi daleko”, a tekst i režiju priredila je Tamara Kučinović. Naša Lutkarska scena predstaviće se „Pradevojčicom”. Lirski roman Desanke Maksimović o detinjstvu čovečanstva, uzbudljivim događajima dečaka Buka i devojčice Gave u praistoriji, kao i potrazi za rečima i rođenju jezika, režijom Sonje Petrović dobio je i raskošno vizuelno uprizorenje. „Ludas Matyi” (Guskar Matija), po istoimenoj narodnoj priči režirao je Đerđ Hernjak iz Dečjeg pozorišta Subotica (Scena na mađarskom jeziku). „Pribeh z Krajini Nekrajini” – Priče iz Nedođije, za čiji tekst i režiju je zaslužna Katarina Mišikova Hicingerova, izvešće Slovačko vojvođansko pozorište.

MATERIJALNA SITUACIJA ZABRINJAVA
Zašto je odabrala baš ove predstave i kakvo je stanje zatekla na terenu objasnila je selektorka Glovacki Velikić. Istakla je da je Festival veoma bitan, naročito za publiku. Kontinuitet održavanja je njegov neodvojivi deo, iako su vremena i uslovi više nego teški za opstanak i rad glumaca posebno u malim sredinama.
– Preovlađujući utisak posle obilaska vojvođanskih pozorišta je zabrinjavajuća materijalna nemaština. Rezultat je mali broj premijera, pribegavanje revijalnim naslovima i nižem kvalitetu produkcije, što je tužna slika u nekoliko teatara. Kakvi god uslovi bili, oni budžetskom pozorištu ne mogu biti alibi za nedostatak ambicije da izrodi bar jednu relevantnu predstavu u sezoni. Na umetničkim akademijama ima dovoljno talentovanih mladih ljudi željnih da se iskažu i sposobnih da pruže daleko veći doprinos od onog kojem sam svedočila u nekoliko predstava – poručila je Aleksandra Glovacki Velikić.

Prema njenim rečima, dva teatra na mađarskom jeziku, Novosadsko pozorište i subotičko „Deže Kostolanji” ističu se trudom da na scenu ožive savremeno dramsko pismo. Ako ne računamo Srpsko narodno pozorište, kao instituciju od nacionalnog značaja, dodala je selektorka, u ostalim teatrima se rađe postavljaju provereni naslovi. Za utehu, godišnja produkcija nastala posle prethodnog odabira ponudila je nekoliko vrhunskih, savremenih dramaturško-rediteljskih čitanja klasike.
Naša sagovornica je napomenula i da je pozorište za decu dalo nekoliko odličnih, u sadržajnom i estetskom smislu promišljenih i zaokruženih predstava.

PROPRATNI SADRŽAJI FESTIVALA
Direktor pozorišta „Toša Jovanović” Dejan Karlečik je napomenuo da se naš grad svaki put pokazao kao vrhunski domaćin (osim 2020. kada je Festival izostao zbog pandemije). To je glavni razlog da zrenjaninskom teatru ta čast pripadne i ove godine. Prema njegovim rečima, pored odabranih, igraće se i predstava u čast nagrađenih. Reč je o „Pokojniku” Branislava Nušića u režiji Egona Savina. Izvešće je Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice.

– U okviru Festivala pripremili smo brojne propratne sadržaje. Uoči otvaranja, u Savremenoj galeriji, biće postavljena izložba posvećena Kosti Trifkoviću, urađena u saradnji sa Pozorišnim muzejem Vojvodine. Najavljujemo promocije knjiga, kao i gostujući komad studenata glume sa novosadske Akademije umetnosti. Ono što bih posebno izdvojio je podkst, koji će nakon svake izvedene predstave na Kamernoj sceni voditi selektorka Aleksandra Glovacki Velikić- rekao je Karlečik.
Bojana Kovačević, upravnica Narodnog pozorišta iz Sombora i predsednica Zajednice Profesionalnih pozorišta Vojvodine, dodala je da su upoznati sa svim problemima sa kojima se Festival susreće. Uputila je pitanje nadležnom Ministarstvu da li će podržati ovaj važan kulturni događaj.

Miroslava Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović