PREDSEDNIK MEĐUNARODNOG ZADRUŽNOG SAVEZA POSETIO „MRKŠIĆEVE SALAŠE” I „AGRO-KLEK”

Na putu ka svetskim dostignućima

Prijatno sam iznenađen onim što sam video u dve zadruge koje sam obišao. Tvrdim da su one po organizaciji i rezultatima iznad proseka u poređenju sa sličnim u Evropi – istakao je Ariel Enrike Guarko, predsednik Međunarodnog zadružnog saveza.
Uz Guarka, među gostima koji su posetili zadruge „Mrkšićevi salaši” i „Agro-klek” bili su Nikola Mihajlović i Jelena Nestorov, čelnici zadružnih saveza Srbije i Vojvodine.

– I dalje širimo i unapređujemo ovakav oblik rada. Investirali smo u savremenu pekaru i objekat za klanje krupne stoke i preradu mesa. Imamo i silose za smeštaj žitarica kapaciteta 9.000 tona. Ulažemo i u savremenu poljoprivrednu mehanizaciju – naglasio je Zlatko Mrkšić, izvršni direktor u „Mrkšićevim salašima” koji zapošljavaju blizu 350 radnika.
Naglasio je i da kolektiv ima 23 prodavnice, kao i da pripremaju otvaranje još četiri. U sastavu Zadruge su benzinska pumpa i savremeni turistički i ugostiteljski objekat.
– Obrađujemo oko 2.800 hektara zemlje različitog kvaliteta. Gajimo pšenicu, kukuruz i suncokret. Koristimo moderne mašine i primenjujemo i odgovarajuću tehnologiju. Imamo odličnu saradnju sa kooperantima – rekao je Milan Mrkšić, direktor primarne proizvodnje.
Guarko je posebno naglasio da zadruge u Srbiji ne treba da se baziraju na sirovinskoj proizvodnji. Potrebno je da na tržište plasiraju finalnu robu čija je cena znatno viša. Predsednici međunarodnog i domaćih zadružnih saveza posetili su i ZZ „Agro-klek”. Tu su im prezentovani rezultati u govedarstvu, odnosno u proizvodnji mleka. Naročito ih je impresionirao podatak da je na zadružnoj farmi prosek po jednom muznom grlu više od 10.000 litara mleka godišnje, što je svetsko dostignuće.
– Imamo oko 1.200 hektara sopstvenih njiva, nemamo državne zemlje u zakupu. Uglavnom svu hranu koju proizvedemo upotrebimo za uzgoj stoke. Na farmi imamo 1.100 grla, od čega je 560 muznih krava. Svakog dana „Mlekoproduktu” isporučimo 15.000 litara mleka. Cena belog napitka je sada korektna. Značajno je da ga mlekare prerađuju i prodaju, jer samo tako možemo i mi da opstanemo i uspešno poslujemo – rekao je Radovan Bokić, direkor „Agrokleka”.

On je je naveo da zadruga zapošljava oko 75 radnika i da svake godine ima oko 500.000 hiljada evra novih investicija. Upravo se završava jedan štalski objekat.
– Povećanjem proizvodnje i prerade uvećavamo ukupan dohodak za tri puta u odnosu na „suvo ratarenje”. Kroz mleko i goveđe meso umesto 200, može da se zaradi i do 600 evra po hektaru – naveo je Bokić.
Gosti i domaćini su razgovarali i o srpskom zadrugarstvu, Zakonu, projektu „500 zadruga u 500 sela”.

– Država nas je direktno kaznila i ugrozila kada je prošle godine obustavila izvoz naših proizvoda. Izgubili smo tržiše, pale su cene žitarica i sada smo u teškoj situaciji, posebnošto nas očekuje skupa prolećna setva. Uz to, naši stalni kupci na ovakav način gube poverenje – ocenio je Vojislav Mrkšić, direkor, osnivač „Mrkšićevih salaša”.
Jelena Nestorov je naglasila da je krajnji cilj da zadruge zaposle što više mladih ljudi i pospeše njihov ostanak u selima.
Nikola Mihajlović, je ocenio da su zadruge koje su obišli nosioci napredne proizvodnje i da su prevazišle slične kolektive iz Slovenije, Austrije ili Nemačke.

Tekst i fotografije: Nikola Božović

  • MILIJARDU ZADRUGARA
    Međunarodni zadružni savez postoji 150 godina. Okuplja 313 zadružnih organizacija iz 109 država među kojima je i Srbija. Da je u pitanju izuzetno značajno udruženje, potvrđuje i činjenica da ima ukupno oko milijardu zadrugara. Sedište Saveza je u Briselu, a Arijel Enrike Guarko je na njegovom čelu sedam godina i poreklom je iz Argentine.