ZAPAŽEN NASTUP BANAĆANA NA POLJOPRIVREDNOM SAJMU U NOVOM SADU

Pehari za farme „Ćorić agrar” i „Velemirov”

Manifestacija koja je završena 23. maja okupila je više od 1.000 izlagača iz 40 država. Pokrovitelj je bila Evropska unija. Najveću pažnju posetilaca su, po tradiciji, privukle izložbe mehanizacije i stoke.

Veliki broj farmera iz našeg regiona posetio je 91. Poljoprivredni sajam, a mnogi su i predstavili svoja dostignuća. Dve junice sa melenačke farme „Ćorić agrar” DOO osvojile su prvo i drugo mesto u rasi „simentalsko goveče”. Sastavni deo navedenog poljoprivrednog kompleksa je i farma u Bašaidu odakle je pobedničko grlo u kategoriji junica „holštajn crno-belo goveče”.
– Posebnu pažnju posvećujemo genetici i podizanju kvalitetnog rasnog potecijala te ovaj uspeh nije slučajan. Izložili smo 20 grla, tri su dobila nagrade, a sve su izuzetnog kvaliteta što je konstatovao i stručni žiri – kažu veterinarski tehničari preduzeća „Ćorić agrar” Branislav Škondrić i Nikola Milosavljev.

Farma „Velemirov” iz Farkaždina izložila je ovce rase „il de Frans” i „safolk”. Ovnovi iz obe kolekcije osvojili su drugo, odnosno treće mesto. Grlima „safolka” pripao je u ukupnom plasmanu drugo mesto.
– To je naš porodični posao. Na farmi imamo oko stotinu grla. Priznanja koja smo dobili mnogo nam znače jer se prvi put pojavljujemo na ovako velikoj manifestaciji na kojoj je konkurencija bila veoma jaka – kažu braća Nikola i Luka Velemirov.

Profesor dr Miroslav Radović, predsednik Komisije za ocenjivanje stočnog potecijala, kaže da je, u odnosu na predhodne godine, manje grla u izložbenim paviljonima. Međutim, dodaje da je stoka izuzetno kvalitetna.
Najveći deo sajamskog prostora zauzima savremena mehanizacija koja izuzetno mnogo košta. Za kombajn treba izdvojiti 700.000 evra. Jedan ratar iz Novog Kneževca prskalicu je platio 550.000 evra.
– Bez ulaganja u moderne mašine ne mogu se kvalitetno obrađivati veće površine. Postoje i subvencije, ali sa ovako niskim cenama naših proizvoda, ne možemo da kupujemo. Došao sam samo da se upoznam sa novim tehnološkim dostignućima – kaže Mile Zarin iz Jaše Tomića.
Kumančani Milan Kvaščev i Kamenko Tešić ističu da redovno posećuju Sajam, jer ima šta da se vidi. Naglašavaju da izloženo ipak nije za običnog, malog poljoprivrednika.

 

U Master centru predstavile su se dve poznate zrenjaninske kompanije: „UM-ING” i „OM inženjering grupa”. Reč je o kolektivima koji duže od dve decenije u oblasti procesne opreme rade po sistemu „ključ u ruke”. Na štandu „OM inženjeringa” srećemo Miloša Škundrića, diplomiranog inženjera-konstruktora, koji nam pokazuje novi proizvod: uređaj za pneumatsko automatsko usmeravanje materijala čija je primena u praksi raznovrsna.

Uz brojne izložbe, sve je više i stručnih predavanja. Svoj štad imali su ministarstvo za poljoprivredu, pokrajinski sekretarijat, kao i Zadružni savez Vojvodine.
– U srednjem Banatu ima na desetine zadruga koje beleže sjajne rezultate. Neke od njih su „Mrkšićevi salaši”, „Agro Klek”, „Veljko Lukić Kurjak”… Država sve više prepoznaje njihov značaj te uskoro očekujemo donošenje zakona o zadrugarstvu – istakla je Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine.
Sve to potvrđuje i Čedomir Spasojević, dugogodišnji direktor ZZ „Veljko Lukić Kurjak”, koja je posle svih transformacija uspela da se održi i danas upošljava tridesetak radnika.

Teksti i foto: Nikola Božović

  • BUGAR MEĐU PREDAVAČIMA
    Sve je više izlagača u tovnom govedarstvu po sistemu „krava tele”. Ove godine bilo ih je desetak. Među njima je, sa deset svojih grla iz rase „angus”, bio i Željko Šesta iz „Mužljanskih ritova”. Na temu ovog vida stočarstva održan je i simpozijum na kome je zapaženo izlaganje imao ečanski proizvođač Adam Bugar. On je jedan od prvih odgajivača „hereford” govečeta u Srbiji.