KOJI SU PLANOVI I CILjEVI JKP „ČISTOĆA I ZELENILO” ZA NAREDNI PERIOD

Osavremenjavanje mehanizacije i profitabilnost

U toku ove godine „Čistoća” bi trebalo da prihoduje više od milijardu dinara, što je za 9,98 odsto više nego lane. Ukupni rashodi iznosiće oko milijardu dinara i za 10,54 % veći su nego 2023. godine. JKP „Čistoća i zelenilo” tokom 2024. zanavlja opremu i mehanicaziju. Planirana je nabavka: specijalnog vozila autosmećara, kamiona sa korpom (25 metara), kipera, opreme za održavanje zelenih površina, vozila za prevoz radnika i mašine sa utovarnom rampom. Očekivana investiciona ulaganja su oko 119 miliona dinara.
Ovi i još mnogi drugi planovi preduzeća usvojeni su na jednoj od prethodnih sednica Skupštine grada. „Čistoći” je naloženo dodatno izveštavanje jednom mesečno o realizovanim aktivnostima i utrošenim sredstvima.

OSNOVNA DELATNOST U FOKUSU
Povećan obim posla ostvariće i zoohigijenska služba. Zato se nadležni nadaju smanjenju broja napuštenih životinja i uklanjanje onih uginulih sa ulica. JKP „Čistoća i zelenilo” će posebnu pažnju posvetiti osnovnoj delatnosti: sakupljanju i odstranjivanju otpadaka i smeća, odlaganju i obradi otpadnika, uklanjanju otpadnih voda, čišćenju objekata, uređivanju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina. Osim toga, preduzeće će nastaviti sa pružanjem pogrebnih usluga i prodajom sadnica i cveća.
Kako se navodi u programu poslovanja, broj zaposlenih u preduzeću tokom 2024. biće 417. U penziju će otići 16 radnika. Njima će biti isplaćena otpremnina u iznosu od 6.859.000 dinara. Za 38 zaposlenih biće dodeljene jubilarne nagrade za 10, 20, 30 i 40 godina radnog staža.
Stalna imovina preduzeća procenjena je u iznosu od 212 miliona dinara i niža je za 5,48 odsto u odnosu na planiranu. Kapital procenjen na 192 miliona dinara, za 18,52 odsto je veći.

POSKUPLJENJE USLUGA
Planirana je i korekcija cenovnika kako bi se pokrili troškovi poslovanja za tekuću godinu. Cene se usaglašavaju u skladu sa načelom pristupačnosti. Tako, primera radi, iznos mesečnog računa za uslugu iznošenja i deponovanja komunalnog otpada za stan prosečne površine od 80 metara kvadratnih je 833 dinara umesto 753. To znači da iznosi jedan dinar po metru kvadratnom.
Iz budžeta Grada Zrenjanina nisu predviđene subvencije za JKP „Čistoća i zelenilo”.

N. Stanić

ODRŽAVANJE GROBLJA
„Čistoći” je povereno, između ostalog, sahranjivanje umrlih lica na sedam gradskih groblja (Tomaševačko, Gradnuličko, Temišvarsko, Reformatorsko-Evangelističko, Katoličko, Mužljansko i Centralno) i tri seoska u Melencima.

NASTAVAK AKCIJA
U toku 2023. godine sprovedene su prolećna i jesenja akcija sakupljanja i odvoženja čvrstog i kabastog otpada. Aktivnosti su naišle na veliko odobrenje sugrađana, a biće nastavljene i u narednom periodu.