SUGRAĐANKA MILANA TABAČKI SE BAVI NESVAKIDAŠNJIM POSLOM

Mini eko-sistemi nadohvat ruke

Biljke su svuda oko nas, ali za njihov pravilan uzgoj, pored ljubavi, potrebni su i drugi faktori (znanje, strpljenje, mesto boravka, sredina, odgovorajuća temperatura). Neadekvatni uslovi i nebriga razlog su njihovog čestog uginuća. Zato se mnogi i odlučuju da zelenilo ne drže u svojim domovima.
Milana Tabački, elektrotehničar računara, svoju strast prema biljkama odnedavno je pretočila u biznis i stvorila sopstveni brend – „Lanz”, koji je veoma popularan, naročito na društvenim mrežama. Mali eko-sistemi koje pravi mogu biti unikatan poklon za svaku priliku, ali i dekoracija koja će oplemeniti životni prostor.

Šta je sada aktuelno u „Lanz” ponudi?
– Interesovanje za biljne samoodržive terarijume od početka ove godine znatno je poraslo. Oni predstavljaju nesvakidašnji detalj enterijera i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ono što je novo i čime se od skoro bavim su „večni buketi” i „zeleni ramovi”, koji su bili naročito traženi za osmomartovske praznike. Prvi predstavljaju prirodne aranžmane koji se sastoje od suvog cveća i „spakovani” su u zanimljive, dekorativne flaše. Ne zahtevaju nikakvu negu i opstaju dugi niz godina. Zelene ramove izrađujem od stabilizovane mahovine i prirodnih tekstura (drveta, kamena).

Kako ste odlučili da se bavite ovim nesvakidašnjim poslom?
– Ljubav prema terarijumima rodila se pre dve godine. Tada sam kupila veoma čudnu, staklenu posudu i požela sam da probam da u nju nešto zasadim. Ubrzo sam otkrila da postoji cela jedna grana teraristike koja je bazirana upravo na zatvorenim biljnim terarijumima. Moje oduševljenje da mogu sama da kreiram mali eko-sistem i dalje je prisutno. Pored toga što je atraktivan i dekorativan, terarijum je vrlo jednostavan za održavanje i prosto pleni pažnju u kojem god prostoru da se nađe. Prava lepota ogleda se u tome što njegov finalni izgled nije onaj trenutan i u konstantnoj je promeni. Raste i razvija se pred vašim očima. I to je ono magično i mistično što terarijume čini posebnim. „Lanz” je nastao iz želje da se zelenilo i njegov pozitivni uticaj približe onima koji s njihovim uzgojem nemaju naročite sreće. Brend sam pokrenula, jer verujem da postoji biljka koja ide uz svačiji životni stil.
Koliko je njihova izrada zahtevan posao? Koje vrste biljaka koristite?
– Pravljenje terarijuma se sastoji iz nekoliko slojeva od kojih je najbitniji drenažni (izbacivanje viška vode), zatim se stavlja rastresita i sterilna zemlja i naravno biljke. Koristim uglavnom tropske koje vole veliku količine vlage kao i pojedine vrste mahovina. Posle pomenutog procesa svaki terarijum mora da „odleži” barem dve nedelje kako bi do novog vlasnika stigao sto posto zdrav. Što se tiče zalivanja, dovoljno je tri do četiri puta godišnje.

 

U kojoj meri su ovakvi eko-sistemi praktični za svaki dom?
– „Lanz” biljni samoodrživi terarijumi su savršen poklon za svaku priliku. Na taj način osobi možemo darivati ceo jedan mali svet. Pored toga što su unikatni, uspevaju čak i ljudima kojima i kaktus uvene. (smeh)
Kako se borite sa zahtevima tržišta?
– Naravno da mi je bilo teško da pokrenem nešto svoje, najviše iz razloga što većina posla čeka upravo mene. Na sve to treba dodati i konstantno unapređivanje, učenje i nove pokušaje.
Najbitniji deo cele priče je da imam mogućnost da napravim nešto drugačije. Ove moje biljčice nečiji život čine lepšim. Radim ono što volim, iskazujem kreativnost, a iskustva koja na tom putu stičem su mi više nego dragocena. Svako od njih je nova životna lekcija. Pravljenje terarujuma nije lako, ali je nešto što me ispunjava, u čemu uživam. Prolazim kroz brojne izazove prilikom stvaranja, ali i otkrivam nove estetske vrednosti.

Kako zainteresovani mogu doći do proizvoda?
– Trenutno se mogu kupiti samo onlajn, putem Fejsbuka ili Instagrama. Zbog nesigurnog transporta moguće je samo lično preuzimanje bilo kojim danom u Zrenjaninu i vikendom u Novom Sadu. Takođe, biljne terarijume možete često videti po festivalima rukotvorina gde redovno učestvujem, kao i na Noćnom bazaru koji će biti 25. marta na Maloj pijaci na Lesnini.

Miroslava Malbaški
Foto: Fejsbuk stranica „Lanz”