SLEDEĆEG PETKA PROBNI PRIJEMNI ZA OSMAKE

Za bolji uspeh potrebna je pozamašna suma novca!
Već uveliko traju pripreme maturanata, a kroz nedelju dana, 24. i 25. marta, imaće priliku da testiraju svoje znanje na probnom prijemnom. Ove godine pored srpskog i matematike polažu treći test po izboru. Škole organizuju pripremne nastave. I pored toga, oni koji su u mogućnosti odabrali su i pomoć privatnih časova.

DOBAR NAČIN DA SE TESTIRA ZNANjE
U OŠ „Servo Mihalj” zvanično se održavaju časovi pripreme od 1. februara, dok su pojedini nastavnici krenuli sa njima još u prvom polugodištu.
– Na sajtu škole i ulaznim vratima smo istakli raspored. Matematika i mađarski jezik imaju najviše termina. Nastavnici kombinovanih časova drže pripreme svake druge ili treće nedelje. U mađarskim razredima je više posećena matematika – rekao je Atila Molnar, direktor ove ustanove.

Molnar je istakao da su i na roditeljskim sastancima naglasili važnost da đaci pohađaju redovno časove.
– U mađarskim razredima osmaci svakog dana imaju po sedam časova. Kad bi morali da imaju prečas i blok nastavu, imali bi osam do devet časova dnevno, što je iscrpljujuće – objašnjava direktor.
Što se tiče predikcija za malu maturu, Molnar smatra da je probni prijemni odličan način da se testira znanje i vidi gde su nedostaci.
– Pretpostavljam da kod izbornog neće biti problema jer su deca sama birala po svojim afinitetima. Nastavnici se trude da postoji kontinuitet u radu. Kraj marta je dobar period za test, jer im ostaje još vremena da utvrde znanje – istakao je on.

VIŠE PARA, VIŠE ZNANJA?
Privatni časovi dodatno opterećuju roditeljski novčanik. U Zrenjaninu oni koštaju oko 1.000 dinara, u zavisnosti od nastavnika i vrste časova.
Ivana Čobanov, profesorka matematike, radi u osnovnim školama „Jovan Jovanović Zmaj” i „Vuk Karadžić”. Kod nje deca su najviše zainteresovana za dvočas, što ih iznosi 1.500 dinara. Sat vremena učenja je 1.000 dinara, dok čas od 45 minuta košta 800 dinara. Od februara je intenzivnija potreba za dodatnom nastavom.
– Smatram da je najoptimalnije za rad sat i po vremena jednom nedeljno. I meni ovakav način odgovara jer stižemo da obnovimo i gradivo i da ih prekontrolišem, ali i da zadam domaći zadatak – ističe nastavnica.
Čobanov smatra da su „rupe u znanju” osetne kod nižih razreda, a da su se stariji mnogo bolje snašli na onlajn nastavama koje su prethodno održavane. Ukazuje da je probni prijemni dobar način da se testira znanje i nadoknadi propušteno.

Isto misli i profesorica srpskog jezika Dragana Krstić iz Dečijeg centra „Smajli”. U centru se održavaju grupni časovi, isključivo pripreme za maturu. Srpski i matematika organizuju se subotom i traju sat vremena, a roditelje koštaju 2.500 dinara za četiri dolaska mesečno.
– Na časovima se ne radi ništa novo, jer se u osmom razredu samo ponavlja već naučeno gradivo. Ja deci spremim materijal unapred i odštampam, pristupamo tome kao da prvi put radimo. Sat vremena nekad bude malo, jer je to gradivo koje se često zaboravlja – rekla je profesorka.
Kako kaže, privatno su najtraženiji časovi od sat i po vremena, jednom nedeljno. Ako postoji kontinuitet u učenju, manja je potreba za njima.

VAŽNA JE PODRŠKA RODITELJA
Pojedini roditelji se oslanjaju na nastavnike, dok su drugi procenili da je školska priprema dovoljna. Sagovornica I.S. imala je, kako kaže, „kec u rukavu”, te im u pripremi za završni ispit pomaže član porodice.
– Imamo baku u penziji koja je predavala u Hemijskoj školi i sinu sada pomaže sa hemijom i matematikom. Iako je blaga po karakteru, kad se radi o školi ona je autoritet. Pomogla je i starijoj ćerki kad je završavala i puno nam znači ta podrška – istakla je naša sagovornica.
I pored toga, kombinuje sa privatnom nastavom. Smatra da je posvećenost nastavnika prisutna i da se iz nedelje u nedelju trude i rade sa njima.
– Sin je odličan učenik, ali mu treba povremeni podstrek i mislim da bolje radi kada ima individualne časove. U ovom trenutku možemo to sebi da priuštimo. Časovi su od 800 do 1.000 dinara za sat vremena. Kada je skuplje od toga i kad se sve stavi na papir, to nije mala suma, ali jeste ulaganje u budućnost. Možda smo se i mi kao roditelji opustili. Dosta bi mogli i mi da radimo, ali smo nekako sigurniji sa profesorima – zaključila je na kraju sagovornica.

A. Ilijev

BITNO JE POČETI NA VREME
Učenica osmog razreda Nikolina Miškov pohađa samo školsku pripremu za maturu i smatra da joj je to dovoljno za upis u željenu srednju školu.
– U školi su nam organizovani časovi iz srpskog i matematike, a imamo i kombinovane časove. Budući da se već spremam za takmičenje iz biologije, odabrala sam taj izborni jer verujem da ću ga najbolje uraditi. Iz srpskog i matematike ima više pripreme, a za biologiju ne mislim da će biti težak test.
Nikolina je počela sa pripremama na početku drugog polugodišta i zadovoljna je svojim nastavnicima.
– Nisam išla na privatne časove. Na kraju godine ćemo imati pripreme svakog dana i planiram da budem redovna. Bolje mi ide srpski od matematike, ali spremiću se dobro za prijemni – kaže mlada sagovornica.
Njena majka Ružica Miškov je razmišljala na početku godine o mogućnosti privatnih časova, ali do sada se nije pojavila potreba.
– Imala sam sreće u tom smislu da je ona zaista bila samostalna i radila je do sada na dodatnim nastavama. Ima dobre ocene, čak i kad nešto ne voli, u njenom slučaju matematiku, ona se trudi – smatra majka.

ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI
Izveštaj o realizaciji i rezultatima završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja pokazuje da učenici iz Srednjobanatskog okruga već nekoliko godina unazad ostvaruju loše rezultate. Deca sa područja grada i opština Žitište, Sečanj, Novi Bečej i Nova Crnja pokazuju niže postignuće od nacionalnog proseka na svim testovima.