U SUSRET RODITELJSTVU – PRIPREMA BUDUĆIH MAMA ZA POROĐAJ I ZA NEGU DETETA

Trudnoća ne mora biti bauk

Bez obzira na naziv, drugo stanje je jedna od najnormalnijih okolnosti kroz koje prolazi većina žena. Budući roditelji, po pravilu, imaju nedoumice kad su trudnoća i period posle nje u pitanju. Mišljenja su o ovoj temi podeljena – dok su se neke majke oslonile na i savete, druge su rešile da svoju nesigurnost otklone uz stručnjake.
Nekoliko godina unazad u Zrenjaninu se održavaju besplatni časovi za trudnice u Domu zdravlja. Ova obuka podrazumeva psihofizičku pripremu za porođaj, kao i osposobljavanje roditelja za negu novorođenčeta. Trudnice časove mogu pohađati uz saglasnost odabranog ginekologa. Iako je pandemija promenila rad zdravstvenih ustanova, pripreme za porođaj su nastavile da se održavaju onlajn. Zrenjaninski Dom zdravlja bio je prvi na nivou Srbije koji je pokrenuo ovakve časove.

UČENJE U UDOBNOSTI DOMA
Od juna 2020. godine do oktobra 2022. godine u Domu zdravlja obuka roditelja se realizovala putem „zum” aplikacije.
– S obzirom na trenutnu epidemijsku situaciju odlučili smo da se časovi nastave fizičkim prisustvom trudnice i to u našim prostorijama, kao i pre pojave pandemije. Buduće majke i očevi su vrlo dobro prihvatili i podržali ovakav način rada i rado učestvovali u kreativnim radionicama koje smo im pripremali – objasnili su iz Doma zdravlja i istakli da se ubuduće razmatra mogućnost ponovne realizacije poseta Porodilištu, koja je pre pandemije bila praksa.
– Zainteresovane trudnice se mogu prijaviti do 28. nedelje trudnoće. Uz pripremu majke, značajan deo posvećen je i obuci budućeg oca – poručuju iz Doma zdravlja.
Pozitivno iskustvo sa ovih časova ponela je i jedna od naših sagovornica koja ih je pohađala tokom jula i avgusta meseca 2019. godine.
– Poslednji čas mi je bio najupečatljiviji jer smo zajedno sa svojim muževima išli u porodilište. Obišli smo pretporođajni, porođajni i postporođajni blok. Imali smo priliku da porazgovaramo sa zaposlenima o svemu što nas zanima. Iako mi je na početku sve delovalo zastrašujuće, kad je došao trenutak da odem u bolnicu, shvatila sam da sam dobro pripremljena i da su mi časovi u velikoj meri pomogli. Preporučila bih svakoj budućoj mami da se prijavi, jer će se osećati sigurnije na porođaju – poručuje naša sugrađanka, mama trogodišnje devojčice.
Druga sagovornica je iznela svoju trudnoću tokom pandemije i odlučila je da se osloni na samostalno istraživanje.
– Vrlo rano sam počela da čitam o svemu što me čeka, a dosta sam naučila i od drugarice koja se u to vreme porodila. Nisam imala potrebu da prisustvujem časovima, iako sam razmišljala o tome dok su bila onlajn predavanja. Osećala sam se u tom trenutku sigurno u sebe, ali smatram da je ovo druženje značajno za nekoga ko prvi put prolazi kroz to iskustvo – rekla je Gordana Bošnjaković za list „Zrenjanin”.

 

OPCIJA VIŠE ZA RODITELJE
Razvojni centar „Kefalo” prepoznao je potrebu za otvaranjem škole za trudnice u Zrenjaninu. U sklopu njega formiran je „Bebi Kefalo”, u junu ove godine, koji je podržan od Ministarstva zdravlja.
– Pošto smo stalno u kontaktu sa trudnicama, došle smo na ideju da pokrenemo privatne časove s obzirom na to da jedno vreme nije bilo obuke uživo u Domu zdravlja. Stekle smo utisak da nije svima odgovarao ovakav tip časova – objašnjavaju saradnice Jelena Popetru, strukovna medicinska sestra – babica i Valentina Krspogačin, patronažna sestra.
One su stručne edukatorke u „Bebi Kefalu” sa višegodišnjim iskustvom u radu sa trudnicama. Zajedno na časovima obrađuju razne teme u vezi sa pretporođajnom i postporođajnom pripremom trudnica. Iza stručnog tima stoji Sonja Aksić, kao vlasnica i psihološka podrška. Na časovima se obrađuju razne teme od samog porođaja pa do nege i dojenja bebe.
– Polaznice su uglavnom prvorotke, mada ima i onih koje smatraju da se nisu dobro snašle prvi put ili samo žele da obnove neka znanja – objasnila je Popetru.
Ona ujedno smatra da žene često sebe dodatno zbune čitajući nestručne literature na raznim portalima. Ističe da je cilj ovih psihofizičkih priprema da pomognu trudnicama da se snađu tokom i posle porođaja, kao i da prepoznaju sve promene kroz koje žene prolazi u trudnoći.
Ovde su značajne vežbe pravilnog disanja i relaksacije koje se najbolje savladaju u direktnom kontaktu.

– Kada dođe taj momenat bola, one mogu sebi na ovaj način maksimalno pomoći da ga smanje i da porođaj ne bude traumatično iskustvo – rekla je Jelena Popetru.
– Mame mogu biti nakon porođaja nesigurne. Zato smo im mi dostupne često i nakon tih osam časova, kada nam se obrate ukoliko imaju još nedoumica, ali i da jave lepe vesti – istakla je edukatorka Krspogačin. Naglašava da je jako bitno zajedničko druženje jer se trudnice zbliže prolazeći kroz isto iskustvo.
Ona tvrdi da su im najdraži časovi na kojima su uključeni očevi, kada zajednički prođu obuku i tako uđu u svet roditeljstva.

A. Ilijev

OBUKA OD 24. NEDELjE
Časovi u Centru „Kefalo“ održavaju se dva puta nedeljno, ponedeljkom i četvrtkom od 17.30. Trudnice se za njih mogu prijaviti od 24. nedelje trudnoće. U formiranoj grupi je najčešće pet budućih mama i svaki put se obrađuje druga tema. Osim toga, prostorije centra služe i kao čuvaonica koja radi po principu vrtića i prati plan i program prilagođen godinama dece koja u njemu borave.

ISKUSTVO KAO MOTIV
– Koju god knjigu da sam pokušala da pročitam, stvarala mi je osećaj tenzije i straha. Osim toga, nisam ni imala vremena da čitam sve što mi je neohodno, pa sam rešila da čujem šta o tome imaju da kažu žene sa trideset godina iskustva – kaže Jelena Vrakela, jedna od polaznica škole „Bebi Kefalo”.
– Veoma mi se svideo pristup edukatorki koje su mi pomagale i van školice i posle porođaja. S obzirom na to da sam preduzetnica, imala sam drugačiju proceduru otvaranja bolovanja u čemu su mi one izašle u susret, kao i oko svih nedoumica koje sam imala.

ŠKOLICA ZA OSNOVNA ZNANJA
– Nisam znala skoro ništa o trudnoći, nisam ni čitala niti se raspitivala. Svi su govorili da nema potrebe i da to sve ide prirodno. Ipak, odlučila sam se za školicu da se koliko toliko približim onome što me čeka. Saznala sam i naučila dosta toga. Jedino mi je krivo što nismo išle u porodilište zbog korone. Ne znam koliko su popularni časovi kod ostalih trudnica, ali su svakako korisni da nas pripreme za najlepšu životnu ulogu – smatra Dunja Milanov, jedna od polaznica „Bebi Kefala”.