ZREPOK DONIRA BESPLATNE KOMPLETE UDŽBENIKA ZA OSNOVCE

Škole ignorišu poziv, roditelji se ne pitaju!

Zašto nijedna škola u našem okrugu ne želi da konkuriše za besplatne udžbenike za svoje đake? – pitanje je koje su postavili članovi Zrenjaninskog poslovnog kruga (ZREPOK). Oni su krajem februara pozvali osmoletke da se prijave za dodelu besplatnih kompleta za učenike drugog i šestog razreda. Inicijativu su pokrenuli u saradnji sa Fondacijom „Alek Kavčić” u cilju promocije jednakih mogućnosti i smanjenja finansijskih opterećenja porodica. Međutim, nastavnička veća i direktori škola ovu mogućnost su odbili.

UDŽBENIKE ODOBRILO MINISTARSTVO
Prema rečima Budimira Jovanovića, člana ZREPOK-a, postoji ozbiljna opstrukcija da to što Fondacija radi bude prepoznato u javnosti i da udžbenici stignu do đaka. Ocenjuje da roditelji nemaju dovoljno informacija o ovoj inicijativi, kao i da određene strukture forsiraju druge izdavače.
– Obrazovanje je na prilično niskom nivou i dugi niz godina u društvu nema mesto kakvo zaslužuje. Nismo imali iluziju da će lako ići, ali smo procenili da kao udruženje imamo moralnu obavezu da pokušamo. Ipak, to ne možemo uraditi bez podrške društva – objašnjava Jovanović.
Kako kaže, u pitanju su udžbenici koji imaju rešenje Ministarstva prosvete i pisani su po važećim Planovima i programima nastave i učenja.
Komplet knjiga koji ZREPOK obezbeđuje preko Fondacije je četiri do sedam puta jeftiniji u odnosu na druge izdavače. Na primer, set udžbenika za drugi razred košta nešto više od dve hiljade dinara, a roditelji treba da plate od 8.000 do 14.000.
Kako objašnjava Dragan Vidaković, u cenu koju je formirala Fondacija uračunati su: otkupljeno autorsko pravo, štampa, skladištenje, logistika. Ono što izostaje jeste zarada.

 

– Ne postoji grana privrede u kojoj se zarada množi sa četiri do sedam puta. Procenjuje se da tržište udžbenika vredi oko 100 miliona evra godišnje. Vrednost neto profita je oko 70 miliona evra – kaže Vidaković.
Naš sagovornik ističe da se ne možemo hvaliti besplatnim obrazovanjem, a imati najskuplje udžbenike i najlošije plaćene prosvetne radnike u okruženju.
– Moraju se obezbediti jednake šanse svim đacima. U našem okrugu 2. i 6. razred pohađa njih oko 3.000. Mi smo spremni da doniramo 10 miliona dinara i da tako uštedimo roditeljima više od 40 miliona – kaže Vidaković.

NOVA GODINA – NOVI KOMPLET
Kako objašnjava Tanja Rađenkov, direktorka Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj”, iako su upoznati sa konkursom koji je raspisao ZREPOK, ne planiraju da se prijave. Odluku je, objašnjava, donelo nastavničko veće koje je odlučilo da u sledećoj školskoj godini u 2. i 6. razredu koristi udžbenike drugih izdavača. Potom je, kako procedura nalaže, Savet roditelja samo upoznat sa odlukom. Sličnog stava su i njene kolege iz drugih zrenjaninskih škola.
Prema rečima roditelja osnovaca, čije je ime poznato redakciji, direktorka škole koju pohađa njeno dete odbija prijavu za besplatne udžbenike uz izgovore da su oni zastareli, da nije dobra štampa i koričenje, te nisu plaćena autorska prava. Na kraju, odgovornost za njihovo neprihvatanje prebacuje na nastavnike.
– Komentariše ih u negativnom kontekstu i pri tome priznaje da ih nije ni videla. Svaki roditelj može uzeti udžbenike svog deteta i uporediti ih sa onim koje nudi Kavčićeva fondacija. Sve je tu, sve je isto – kaže naš sagovornik.
Dodaje da, iako se gradivo ne menja, mlađe dete ne može da nasledi komplet od starijeg. Takođe, ističe da niko od nadležnih nije dao jasne argumente zašto udžbenici Kavčićeve fondacije nisu dobri i na osnovu kojih kriterijuma biraju udžbenike i izdavača.
Roditelj dvoje osnovaca S.E. potvrdio je da ni u njegovom slučaju mlađe dete nije moglo da nasledi udžbenike od starijeg i to ocenio kao potpuni apsurd.
– Koliko sam razumeo, nijedan zakon pravno ne obavezuje roditelje da kupe udžbenike koje škola ponudi. Učitelji i nastavnici su u obavezi da prate plan i program propisan od Ministarstva. Svi udžbenici koji se nalaze na njihovom spisku su odobreni i dostupni za upotrebu. Samo je pitanje da li škola želi da olakša roditeljima ili da zadrži apanažu od izdavača. Roditeljima bi to puno značilo, jer udar na budžet prilikom kupovine kompleta nije ni malo zanemarljiv. Na primer, komplet za šesti razred u proseku košta od 16 do 19 hiljada dinara – naveo je S.E.
Takođe, upitao je da li je prilikom dodele besplatnih udžbenika za prvi razred anketiran svaki učitelj ponaosob ili su dobili svi jednake, bez obzira na to šta su do tada koristili.

I RODITELJI TREBA DA SE PITAJU
Prema rečima Zvonimira Jovića, predsednika Sindikata prosvetnih radnika Banata, u odabiru udžbenika potpuno je zanemarena uloga Saveta roditelja.
– U pitanju su velika sredstva, a oni se ništa ne pitaju. Potrebno je da imaju veću ulogu u donošenju odluke, jer zamislite samo da treba da kupite dva kompleta za decu. To je veliki udar na kućni budžet, jer je u pitanju više desetina hiljada dinara – ističe Jović.

Prema njegovim rečima, nastavnici su najčešće pod pritiskom direktora, ali uticaj imaju i benefiti koje uživaju od izdavača – besplatni primerci, gotovi testovi, planovi rada, „sažvakane” lekcije.
– Na taj način nastavnicima se olakšava priprema za časove i administracija koju moraju da popune – objašnjava Jović.
Kako kaže, bilo da su udžbenici besplatni ili ne, najvažnije je da se drže plana i programa koje je ustanovilo nadležno Ministarstvo. Sve te standarde ispunjavaju kompleti Fondacije Kavčić.
– Sve je na roditeljima, oni treba da se izbore za jeftinije ili besplatne udžbenike – zaključuje naš sagovornik.

J. Šormaz

SUD ODLUČIO U KORIST FONDACIJE
Privredni apelacioni sud pravosnažno je presudio u korist Fondacije „Alek Kavčić”, po tužbi izdavačke kuće „Klet”. Time je potvrđena ranija odluka Privrednog suda u Beogradu prenela je Beta. Kako je navedeno, potvrđeno je pravo Fondacije da predstavlja besplatne udžbenike u javnosti preko platforme „besplatnabiblioteka.com”. Iz Fondacije su ocenili da je jednim dobijenim sudskim procesom „zaustavljeno diskreditovanje i osporavanje rada fondacije na uvođenju besplatnih udžbenika za sve đake u Srbiji.” Izdavačka kuća „Klet” nema pravo žalbe i obavezuje se po presudi da plati troškove suđenja Fondaciji u vrednosti većoj od 600.000 dinara, objavljeno je u „Politici”.