POČELA NASTAVA ZA OSNOVCE I SREDNJOŠKOLCE

Školsko zvono uz dozu strepnja

Za 1. septembar najavljeni su novi izborni predmeti, više časova fizičkog, mere protiv nasilja, kao i pojačana kontrola policije. Kada je naš grad u pitanju, dve srednje škole očekuju ozbiljne promene u nastavi i funkcionisanju.

IZ TEHNIČKE U HEMIJSKU ŠKOLU
Još u toku avgusta održana je hitna sednica Saveta za obrazovanje Grada Zrenjanina.Raspravljano je o stanju objekta Tehničke škole. U pitanju je montažna zgrada koja je građena još šezdesetih godina. Zbog obilnih padavina u prethodnom periodu došlo je do opasnosti obrušavanja plafona na drugom spratu, objasnio je Đorđe Klać, direktor ove ustanove. Radi bezbednosti usledilo je izmeštanje nastave u Hemijsko – prehrambenu i tehničku školu „Uroš Predić” (HPTŠ). Više od 600 učenika pohađaće teorijsku nastavu u susednoj zgradi.
– Škola je već dugo u lošem stanju. Ovo je urađeno preventivno, ali i zato što je objekat izgrađen od azbestnih materijala. Rešenje je, ipak, samo privremeno. Neophodna su velika ulaganja kako bi se nova zgrada napravila, a za to nam je potrebna pomoć Grada, Pokrajine i Republike – objašnjava Đorđe Klać, direktor Tehničke škole.

O ovome smo razgovarali i sa Jugoslavom Bogdanovićem, direktorom Škole „Uroš Predić”. Kako kaže, zbog situacije u kojoj se nalazi Tehnička škola (TŠ), problemu su pristupili sa punom odgovornošću i solidarnošću, u maniru najboljih komšijskih i kolegijalnih odnosa.
– Naš školski odbor vodio je računa o sveukupnoj potrebi da škola nastavi nesmetano da funkcioniše u optimalnom kapacitetu, uz najmanje narušavanje obrazovnog procesa, plana i programa. U pitanju je prisustvo učenika i zaposlenih Tehničke škole u ogromnom broju jer se realizuje teorijska nastava za 29 odeljenja – istakao je direktor Bogdanović.
Školski odbor HPTŠ „Uroš Predić” definisao je način korišćenja prostora, kao i ritam smenskog rada u školskoj 2023/24 godini. Naime, nastava će se realizovati u suprotnim smenama uz promenu smena na polugodištu.
Istovetnu odluku doneo je i Školski odbor TŠ, što je bio formalni preduslov za otpočinjanje procedure prema nadležnom organu AP Vojvodine.
– Ovaj aranžman će biti za školsku 2023/24 godinu, a realno je očekivati da će biti produžavan i narednih godina dok se ne steknu neke nove okolnosti. Bilo je potrebno mnogo dogovora, međusobnog razumevanja, kompromisa i prilagođavanja. Nadam se da ćemo uspešno započeti nastavu.
Takođe, sprovedena je potrebna procedura i otpočeti su radovi na sanaciji sanitarnih čvorova u školskoj zgradi. Ujedno je i deo nameštaja i opreme iz TŠ sporazumno prebačen u našu zgradu. Predstoji nam ogromna promena i nadam se da ova situacija ima potencijal da svakom od nas pobudi i iznese na videlo ono dobro što je u čoveku – smatra Bogdanović.

KNjIGE NAJVEĆI PROBLEM
Bez obzira na sve, roditelje čeka ista briga – kako opremiti đake za školu. U knjižarama, supermarketima i kineskim centrima letnje stvari zamenjene su školskim priborom. U zavisnosti od mogućnosti svako kupuje gde mu najviše odgovara, a cene „ne beže” toliko jedne od drugih. Rančevi i osnovni pribor nisu drastično menjali cene.


– Poskupele su sveske jer je poskupela i cena papira. Trenutno najjeftinija košta 19,90 dinara. Male sveske su od 45 dinara pa naviše, drvene boje su 129 dinara, koliko su i bile. Cene gumica i grafitnih olovaka su i dalje od 10 dinara – kaže Vera Milojević, vlasnica knjižare „Novosti”.
Kako navodi, roditeljima nije toliki problem nabavka pribora, već kupovina udžbenika.
– Iako je većina stvari poskupela za nekih 20 odsto, najveći problem jesu udžbenici koji su još skuplji nego prošle godine. Za đake prvake se uzimaju i nove torbe. Roditelji povučeni iskustvom od prethodnih godina ipak kupuju nove rančeve koji su anatomski i imaju ojačanje za leđa, bez obzira što dobijaju besplatne od opštine – objašnjava sagovornica.

Kako „Dnevnik” prenosi, cena udžbenika za niže razrede iznosi oko 7.300 dinara. Za više razrede oni koštaju od 12 hiljada dinara pa naviše. U srednjim školama taj iznos se kreće od 550 do 1.100 dinara za pojedinačne udžbenike.
List „Zrenjanin” još uvek nema informacije o broju učenika koji ove godine upisuju osnovne i srednje škole, kao ni o eventualnim korekcijama oko broja odeljenja u pojedinim školama. Od Ministarstva prosvete i Školske uprave smo zatražili odgovor, međutim nismo ga dobili do zaključenja ovog broja.

A. Ilijev

  • STARA BOLjKA LOKALNE SAMOUPRAVE
    Zgrade Tehničke škole je nešto što je mučilo i prethodne direktore ove ustanove. Reč je o pitanju koje je često ostajalo bez odgovora.
    – Imamo 660 učenika, nekada ih je bilo duplo više. Jeste, kad uđete u školu ona je lepo uređena. Ali, i dalje smo u zgradi koja nije bezbedna. Upravo su nam rekli da napravimo projekat za novu zgradu. Videćemo… – rekao je još 2016. godine Milinko Babić, tadašnji direktor Tehničke škole.
  • NOVI PREDMET
    Na sajtu Ministarstva prosvete najavljeno je da će učenici osnovnih škola dobiti novu slobodno-nastavnu aktivnost. U pitanju je predmet „Vrednosti i vrline kao životni kompas”. Međutim, kako saznajemo, profesorima i direktorima još uvek nisu jasne smernice na osnovu kojih će se izvoditi ovaj predmet.