KO 200 PENZIONERA SNAGE ODMERILO U ČETIRI DISCIPLINE

Sportski duh ne poznaje godine

Uprkos prolaznosti vremena, nadmetanja ostaju i dalje inspiracija sugrađanima u poznoj dobi. To potvrđuje i nedavno održana Druga olimpijada sporta penzionera Vojvodine održana u Hali „Medison”. Gradska i opštinska udruženja penzionera poslala su svoje takmace u Zrenjanin kako bi odmerili snage. Zrenjaninsko udruženje penzionera pokazalo se odličnim domaćinom, i uz podršku Grada poslalo lepu sliku širom Vojvodine.

OPROBALI SNAGE U ČETIRI DISCIPLINE
Više od 200 penzionera u 39 ekipa iz različitih gradova, nadmetalo se u četiri discipline. Nije bilo reči o stvarnom rivalitetu, jer je učesnicima bilo najvažnije da se druže i budu fizički aktivni. Izazovi su bili: pikado, šutiranje penala u malom fudbalu, slobodno bacanje u košarci i brzo hodanje. Oko četrdeset arbitara (uz zapisničare) ocenjivalo je takmičare pažljivo i marljivo.
Ubedljivi pobednici su bili Novosađani, sa ukupno osvojena 83 poena. Iza njih su penzioneri iz Kikinde sa 70 poena, a domaćinima je pripalo treće mesto, odnosno 61 bod. Pobedničke ekipe nastupaće na generalnoj olimpijadi penzionera u Vrnjačkoj banji krajem septembra, početkom oktobra.
U skladu sa prirodom sporta, uz medalje i pehare laureatima su uručeni i simbolični pokloni. Za košarkaše i fudbalere lopta, a za pobednika u brzom hodanju štoperica. Dodela se odigrala na priredbi u Hotelu „Vojvodina”. Bila je to prilika da budu nagrađeni i pobednici književnog konkursa iz oblasti proze, poezije i aforizama. Oni su okupljenima čitali svoja ostvarenja, nakon čega se druženje nastavilo uz ručak i muzički program.

To je bio idealan trenutak da se sumiraju utisci o celokupnom događaju. Stavovi su bili pozitivni, ali i pomešani, o čemu, na primer, svedoči ćaskanje ekipe iz Gajdobre. Oni su se podsetili na dane „stare slave” sa kojima se današnji društveni napori ne mogu porediti.
– Zrenjanin je bio grad sporta zato što je nekada imao mnogo više sredstava. Dok su bila preduzeća, bili su jaki klubovi. Kad je industrija propala, propao je i naš sport – zaključili su bivši sportisti iz Gajdobre.

PRILIKA ZA DRUŽENjE I ZABAVU
Zrenjaninski takmičari zadovoljni su svojim učešćem na nadmetanju. Kažu da se redovno pripremaju za ove sportske smotre kako bi se pokazali u najboljem svetlu. Predsednik Gradskog udruženja penzionera Slavko Šućurović naglasio je da je osim olimpijade u Vrnjačkoj banji ovo najveća penzionerska manifestacija u našoj zemlji.
– Skup ima za cilj da promovše zdrav način života među penzionerima i da im omogući priliku za druženje i zabavu. Želimo da održimo tradiciju – istakao je Šućurović.

U sličnom tonu gradonačelnik Simo Salapura je naglasio značaj ove smotre.
– Sa sportskim igrama počeli smo na lokalnom nivou, zatim smo ih proširili na Banat, a sada je podignuto na rang Vojvodine. Odziv je odličan. Osamdeset odsto gradskih i opštinskih udruženja penzionera pojavilo se na Olimpijadi. Ideja se rodila kada smo 2021. bili Evropski grad sporta. Pokazalo se da smo dobri domaćini, da imamo resurse, infrastrukturu i ljude koji to mogu da iznesu. Verujem da ćemo manifestaciju proširiti i obogatiti je novim programima u naredim godinama – istakao je gradonačelnik Salapura.
N. Kovačević