PRIPREMA DOKUMANTACIJE ZA RENOVIRANJE NEKADAŠNJE KINO BAŠTE

Novi planovi za zapušteni prostor?

Nedavno je na portalu javnih nabavki objavljeno će u narednom periodu biti sanirano nekoliko objekata među kojima je i zrenjaninska „Kino bašta”. Naručilac radova je Gradska uprava, a ovaj poziv podrazumeva izradu projektno tehničke dokumentacije u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.
U konkursu je navedeno da je vreme trajanja ugovora, okvirnog sporazuma ili sistema dinamične nabavke, šest meseci.
– Dobavljač je u obavezi da izradi i dostavi idejni projekat, projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje. Nakon dostavljanja dokumentacije biće nam poznat iznos za sanaciju i vrednost projekta – poručuju iz Gradske uprave.
Kako kažu, radovi će započeti nakon izdavanja dozvole, i u skladu sa dozvoljenim budžetom.

OD BIOSKOPA DO DISKOTEKE
Tople letnje noći, bioskopsko platno na otvorenom i sjaj zvezda, sve je to nekad bilo deo atmosfere dostupne u ovoj bašti. Iako je u početku prostor bio namenjen za gledanje filmskih projekcija, mnoge generacije pamte ga po diskoteci i festivalima koji su se održavali na ovom lokalitetu.
– Mesto je bilo odlično, leti si mogao da sediš, zapališ cigaretu, gledaš filmove. Mislim da bi bilo odlično da se ponovo otvori. Veća mesta imaju bioskope na otvorenom. U Beogradu je prepun ljudi leti. U Subotici funkcioniše jedan za vreme filmskog festivala. I dok je postojala diskoteka slušali smo odlične bendove – priseća se sugrađanin.
Sa njim se slaže drugi Zrenjaninac, i dodaje da je „Kino bašta” bila jedno od glavnih mesta za izlazak njegove generacije.
– Na ulazu u bioskop bila je biletarnica, a nakon nje bife gde si mogao da popiješ piće. Posle bifea ulazilo se u kino – baštu koja je radila samo leti. Puštali su se domaći i strani filmovi, kasnije su se tu održavali i bokserski mečevi, a klub je držao jedan naš prijatelj – seća se Kalman Baranji.
Kako beleži Narodni muzej Zrenjanin, sa pojavom televizora popularnost bioskopa počinje da bledi. Usled slabe posećenosti i društvenih situacija u zemlji „Kino bašta” prestaje sa radom 1997. godine. Nekoliko godina kasnije dat je u zakup diskoteci „San Marko”, s obzirom na to da grad nije pokazao veliko interesovanje za očuvanje ovog mesta.
Od 2009. godine na tom prostoru održavao se „Saundlovers” (Soundlovers) festival u letnjem periodu. Tokom 11 godina postojanja okupljao je veliki broj poznatih izvođača elektronske muzike.
Poslednji put ova manifestacija održana je 2019. godine. Nakon toga ovaj prostor prepušten je zubu vremena. Po svemu sudeći, u budućnosti bi se to moglo promeniti.
A. Ilijev