NEMAČKA KOMPANIJA, ZNAČAJAN IZVOZNIK I STABILAN POSLODAVAC

Proširuje proizvodnju, zapošljava nove radnike

Preduzeće „Meler protektiv sistem” (Mehler protective system DOO) 15 godina posluje u industrijskoj zoni „Bagljaš”. Bavi se specijalizovanom tekstilnom proizvodnjom – izradom zaštitne i opreme za posebne namene. Zapošljava šivače, krojače, majstore na industrijskim i specijalnim mašinama, kontrolore kvaliteta, kao i pomoćne radnike. Osim u Zrenjaninu, od februara ova kompanija iz Nemačke ima i pogon u Aleksandrovu (Opština Nova Crnja) gde je angažovano njih 80.

U poslednjih godinu dana zaključen je ugovor o radu sa 311 novih radnika i otvoren je još jedan pogon u Zrenjaninu. To je bio povod da firmu poseti gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sa svojim saradnicima. Direktorka preduzeća Darinka Radić istakla je da je proširenje proizvodnih kapaciteta rezultiralo značajno većim izvozom. Naglasila je i da se matična kompanija, koja je osnivač firme, više od 40 godina bavi proizvodnjom zaštitne opreme i da je u tom segmentu lider u evropskim razmerama.
– Mnogo pažnje posvećujemo zaposlenima. Stvaramo pozitivnu mikro-klimu u preduzeću, važno nam je da radnici budu zadovoljni. Jer jedino tako zajednički dolazimo do dobrih rezultata. Za nama je petnaest uspešnih godina rada u Zrenjaninu gde smo na tržištu rada pronašli školovan kadar potreban za ovaj vid industrije. U saradnji sa lokalnom samoupravom radićemo na uključenju u sistem dualnog obrazovanja i obezbeđivanju radne snage za naredni period. Uz to, priključuju nam se i radnici iz drugih preduzeća, privučeni dobrim uslovima rada – istakla je Darinka Radić.
Kompanija „Meler protektiv sistem” bila je među prvim grinfild investitorima u industrijskoj zoni na Bagljašu. Tokom petnaest godina poslovanja dva puta je širila proizvodne kapacitete (2011. i 2022. godine).
– To nam je signal da smo dobar partner stranim investitorima. Bitan pokazatelj uspešnosti poslovanja su i nova zapošljavanja. U ovom trenutku u „Meleru” ima 700 radnika. Preduzeće je stabilan poslodavac, maksimalno izvozno orijentisan. Nemačka je među prve tri zemlje u koju se prodaje roba iz Zrenjanina i okoline, sa udelom od blizu 20% od ukupnog izvoza sa teritorije srednjeg Banata. Verujemo da će proširenje kapaciteta doprineti da on bude još značajniji – istakao je Salapura.
Gradonačelnik je naglasio da su uslovi rada dobri, proces proizvodnje stabilan kao i da su magacini puni robe pripremljene za izvoz.
– Sve to daje pozitivnu sliku iz ove industrijske zone. Gotovo da nema kompanije koja, po dolasku u Zrenjanin, nije širila kapacitete ili izgradila neku novu halu. U našem gradu je prisutan privredni zamah i verujem da će sve ono što tek dolazi, uz „Linglong” i izgradnju autoputa, dodatno ojačati Zrenjanin na ekomonskoj mapi Srbije – kazao je gradonačelnik.
Izvor: Grad Zrenjanin
Foto: volimzrenjanin.com