NAJAVE DOGAĐAJA

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN
U Kulturnom centru, u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, prikazuje se filmski ciklus „Najbolje od francuskog filmskog karavana”, svake srede i četvrtka u maloj sali od 20 časova. U četvrtak, 16. januara, na programu je film „Žeronimo”, a u sredu, 22. i četvrtak, 23. januara film „Nisam đubre”. Ulaz je besplatan.

IZLOŽBA LAZARA KUZMANOVA
Retrospektivna izložba arhitekte Lazara Kuzmanova biće otvorena u Kulturnom centru u četvrtak, 16. januara, u 19 časova. Prikazuje autorov stvaralački rad u periodu od 2000. do 2019. godine. U okviru postavke biće predstavljeno 16 izvedenih objekata. Izložbu organizuje KC u saradnji sa Društvom arhitekata Zrenjanin.

NOVA POSTAVKA U MUZEJU
Izložba „Narodno graditeljstvo Mađara u srednjem Banatu” autora Branislava Milića etnologa, višeg konzervatora – istraživača u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, biće svečano otvorena u petak, 24. januara, u malom salonu Narodnog muzeja u 19 časova. Izložbu prate i makete pet kuća i jedne okućnice sa graditeljskim odlikama, karakterističnih za Mađare u srednjem Banatu koje su izradili učenici EGŠ „Nikola Tesla”. Nadležni kustos biće Aleksandra Đukić, kustos – etnolog-antropolog. Postavka će biti otvorena do 7. februara. Ulaz je slobodan.

SPOMEN NA LENKU I LAZU KOSTIĆA
U ponedeljak, 20. januara od 12 časova u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin” biće predstavljena postavka i književni program „Spomen na Lenku i Lazu – likovne i pesničke inspiracije”.
Povod je 150. godišnjica od rođenja Jelene Lenke Dunđerski (1869–1895–2019) i 110. godišnjica od prvog objavljivanja najlepše pesme srpske ljubavne lirike, „Santa Maria della Salute” Laze Kostića. Kroz književno-likovni program promoviše se i pesnička nagrada „Lenkin prsten”, koja se dodeljuje već 14 godina u Srbobranu.

POZORIŠNI REPERTOAR
Lutkarska scena (Velika scena): U subotu, 18. januara, u 11 časova „Trapavi zmaj” M. Nastasijević/r. I. Tot.
Dramska scena (Velika scena): U petak, 17. januara, u 20 časova „Don Žuan”, Ž.B.P. Molijer/r. I. V. Torbica.
U subotu, 18. januara, u 20 časova „Gospodin Mokinpot (izbavljenje iz patnje), P. Vajs/Lj. Majera.