FESTIVAL FRANCUSKOG FILMA: Za vikend tri savremena ostvarenja

Od petka, 5. jula do nedelje, 7. jula, u gradskoj bašti će se prikazivati francuski filmovi u bioskopu na otvorenom. Projekcije počinju u 22.15, a ulaz je slobodan. Festival organizuje Francuski institut u saradnji sa Kulturnim centrom, pod pokroviteljstvom kompanije „Mlekoprodukt” i brenda „Il de Frans”.

Svečano otvaranje festivala je u petak u 20 časova. Specijalni gosti biće Branislav Glumac, u ime Francuskog Instituta, i Igor Stanković, direktor MTS dvorane. Posetioci će imati priliku da uživaju u delikatesnim „Il de Frans” sirevima. Iste večeri biće prikazana komedija „Drugi čin“ Kentena Dipijea, koja je otvorila ovogodišnji festival u Kanu. Radnja prati Florans koja želi da upozna Davida, čoveka u kog je slepo zaljubljena, sa svojim ocem Gijomom. Međutim, David nije zainteresovan za ozbiljnu vezu sa Florans i želi da je se otarasi tako što će je oterati u zagrljaj svog druga Vilija. Njih četvoro nalaze se jednog dana u restoranu usred nedođije…

Film „Van sezone“ autora Stefana Brizea biće prikazan u subotu. Matje živi u Parizu, a Alis u malom gradu na Balearskim ostrvima. Nakon što se upoznaju i ostvare kratku vezu, svako kreće svojim putem. Kako bi godinama kasnije odagnao svoju melanholiju, Matje odlazi u banju gde slučajno sreće Alis.

Ostvarenje „Samo nas dvoje“ u režiji Valeri Donzeli na programu je u nedelju. Kada je Blanš upoznala Gregoara, pomislila je da je to čovek kog je celog života tražila. Ubrzo se zaljubljuju jedno u drugo i odlučuju se za zajednički život. Par se seli, Blanš se udaljuje od svojih roditelja i svoje sestre bliznakinje i počinje da živi novi život. Međutim, kako vreme prolazi, shvata da je ljubav njenog života izuzetno posesivan i opasan čovek.

M.M.