NAJAVE DOGAĐAJA

KONCERT
U baroknoj sali Gradske kuće je u četvrtak, 16. marta, u 20 časova koncert Sensartika: Sonja Kalajić – violina, testera, kastanjete), Miloš Marić – gitara i Darko Armenski – klarinet, saksofon, gajde, kaval). Repertoar Fauna Sacra. Ulaz je besplatan.

DEČJI KVIZ
Kulturni centar Zrenjanin, u saradnji sa Predškolskom ustanovom Zrenjanin organizuje edukativni i zabavni kviz za najmlađe, „Ko će bolje, ko će pre?”. Finale je u utorak, 21. marta, u 9.30 časova.

TRIBINA
„Političke ideje Vase Stajića” je tribina koja je, u saradnji sa Vojvođanskom politikološkom asocijacijom, u utorak, 21. marta, u 19 časova, u maloj sali Kulturnog centra. Uvodničari su dr Miroslav Ilić i dr Duško Radosavljević. Moderator je Miroslav Samardžić.

FRANCUSKI FILM
U okviru Francuskog filmskog karavana – ciklusa „Hronike svakodnevnog nasilja” u sredu, 22. i četvrtak, 23. marta, u 20 časova, u maloj sali Kulturnog centra prikazuje se film „Nisam đubre”, u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji. Režija Emanuel Finkiel. Ulaz je besplatan.

BIOSKOP
U Kulturnom centru prikazuje se film sinhronizovan na srpski jezik, „Lepotica i zver”(Beauty and the Beast), u subotu, 18. i nedelju, 19. marta, od 16 i od 18.30 časova. Režija Bil Kondon. Igraju Ema Votson, Den Stivens, Luk Evans, Ema Tomson… Film „Logan” se prikazuje u subotu, 18. marta od 21 sat. Hju Džekman (Hugh Jackman) igra superheroja iz franšize „X-Men”. Cena ulaznice je 250 dinara. „Kong – Ostrvo lobanja”prikazuje se u nedelju, 19. marta, od 21 sat. Igraju Tom Hidlston, Semjuel L. Džekson, Džon Gudman i Bri Larson. Ulaznice su 250 dinara.

„ČAS ANATOMIJE”
Kulturni centar organizuje u petak, 24. marta, odlazak u SNP, u Novi Sad na predstavu „Čas anatomije” – autorski projekat i režija Andraša Urbana. Igraju Radoje Čupić, Jugoslav Krajnov, Marija Medenica… Polazak je u 16.30 časova ispred Kulturnog centra. Ulaznica je 1.000 dinara.

O HEROJIMA
U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u okviru izložbe „Srbija pamti”, u četvrtak, 23. marta, u 19 časova biće promocija knjiga „Vojvoda Vuk: ratnička legenda” i „Milunka Savić: vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti”, čiji su autori Predrag Pavlović, Vidoje Golubović i Novica Pešić. Govoriće
dr Vidoje Golubović, predsednik Saveza Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca, i Zoran Kolundžija, vlasnik i urednik Izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada, pokretač i urednik Edicije SRBIJA 1914-1918.
Ulaz je slobodan!

IZLOŽBA
U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 17. marta, u 12.30 časova, biće svečano otvorena izložba arhivskih dokumenata i drugog izložbenog materijala – „Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat (1849–1861)”. Autor izložbe i uvodne studije kataloga je Zoran Stevanović, arhivista u Arhivu Vojvodine iz Novog Sada, a nadležni kustos je Srđan Priljeva, istoričar Narodnog muzeja Zrenjanin.

POZORIŠTE
U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović”, u petak, 17. marta, gostuje Narodno pozorište Kikinda sa predstavom „Ždrelo”. Na Sceni „Todor Manojlović” je u četvrtak, 16. marta, predstava „Ne mo’š pobeć’ od nedelje”, u subotu, 18. marta, „Slobodne žene balkanske”, a u četvrtak, 23. marta, „Ona”. Sve predstave počinju u 20 časova. „Kuća brojeva” Lutkarske scene je na programu u subotu, 18. marta, u 10 časova, a „Patkica žutkica” u nedelju, 19. marta, u 18 časova.

ZVUCI UČENIKA
Koncert učenika Muzičke škole „Josif Marinković”, „U susret proleću”, biće u MZ „Veljko Vlahović” u petak, 17. marta, u 19 časova. Organizator je „Bagljaškult”.

KULTURA ŽIVLjENjA
Udruženje Zdrav život organizuje predavanje „Lečenje na daljinu – istine i zablude”, u ponedeljak, 20. marta, u 18 časova. Predavač je prof. Spasoje Vlajić.