NAJAVE DOGAĐAJA

FRANCUSKI FILM
U okviru Francuskog filmskog karavana – ciklusa „Hronike svakodnevnog nasilja”, u četvrtak, 23. marta, u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, prikazuje se film „Nisam đubre”. Režija Emanuel Finkiel. Film „Centar ciklona” je u sredu, 29. i u četvrtak, 30. marta. Projekcije su od 20 časova. Ulaz slobodan.

MJUZIKL „MALI PRINC”
Humanitarni mjuzikl „Mali princ” je u četvrtak, 23. marta u Kulturnom centru od 14 i od 16 časova, u okviru akcije „Magnet za ljubav” – prikupljanje novca za nabavku magnetne rezonance /MRI/, prateće opreme i prvog specijalnog inkubatora za MRI dijagnostiku prevremeno rođenih beba i novorođančadi. Predstavu je pripremila Plesna akademija „Viva dance” iz Novog Sada, u saradnji sa Centrom za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju – „Cekom”, Osnovnom školom „Vuk Karadžić” i Plesnim studijom „Stejdž” iz Zrenjanina. Ulaznice su 150 dinara i prodaju se na dan predstave. Rezervacije: 064/1695569. Više o akciji: www.magnetzaljubav.rs

„ČAS ANATOMIJE”
Kulturni centar organizuje u petak, 24. marta, odlazak u SNP, u Novi Sad, na predstavu „Čas anatomije” – autorski projekat i režija Andraša Urbana. Igraju Radoje Čupić, Jugoslav Krajnov, Marija Medenica i dr. Polazak je u 16.30 časova ispred Kulturnog centra. Cena je 1.000 dinara.

PREDAVANjE
Predavanje sa temom „Signali života” biće u petak, 24. marta, u 18 časova, u maloj sali Kulturnog centra. Predavač je prim. dr med. Boro M. Vujasin. Ulaz je slobodan.

IZLOŽBA
Crteži akademskog slikara Milivoja Kostića iz ciklusa „Vigled”, biće otvorena u petak, 24. marta, u 19 časova, u izložbenom salonu Kulturnog centra. Osim autora, govoriće i slikar Bogoljub Arsenijević.

KVIZ „SUPERSU”
Peta sezona velikog dečjeg kviza „SuPersu” u kojem učestvuju
učenici osnovnih škola Srednjobanatskog okruga, počinje u subotu, 25. marta u 10 časova, u Kulturnom centru i otvorena je za javnost. Prijavilo se 17 škola sa 24 ekipe. U finalu će, nakon eliminacija, biti tri ekipe. U žiriju su Rako Tomović – profesor istorije, predsednik, Vesna Odadžić – profesorka biologije i Vladimir Đurić – programski direktor Kulturnog centra. Svi takmičari biće prigodno nagrađeni, a pobedici će osvojiti vredne nagrade. Prijatelji „SuPersu” kviza su „Persu” marketi, „Mrkšićevi Salaši”, Mlekara „Zott”, Knjižara – „Birooprema”, Akvapark „Petrolend” – Bački Petrovac, Kraljeva voda i Akvapark Jagodina.

TRIBINA
„Mogućnosti i rizici
veštačke inteligencije” je tribina koja je utorak, 28. marta, u maloj sali Kulturnog centra, u 19 časova. Uvodničar je dr Stevan Gostojić, docent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Moderator je Miroslav Samardžić.

„OD RAJA DO BEZNjENICE”
U okviru projekta „Čudesni svet Dunđerskih”, Zorana Subotičkog, u Zrenjaninskoj pivnici „Četir`konja debela”, biće prikazana predstava „Od raja do beznjenice”, ljubavna drama Laze Kostića i Lenke Dunđerski, 24. marta, u 21 sat. Prostor u kome se nalazi Pivnica pripadao je porodici Dunđerski, kao i Fabrika piva, otvorena 1745. godine, koja se ugasila neposredno nakon privatizacije i u čijem prostoru nastaje Muzej piva.

O HEROJIMA
U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u okviru izložbe „Srbija pamti”, u četvrtak 23. marta, u 19 časova biće promocija knjiga „Vojvoda Vuk: ratnička legenda” i „Milunka Savić: vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti”, čiji su autori Predrag Pavlović, Vidoje Golubović i Novica Pešić. Govoriće
dr Vidoje Golubović, predsednik Saveza Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca, i Zoran Kolundžija, vlasnik i urednik Izdavačke kuće „Prometej” iz Novog Sada, pokretač i urednik Edicije SRBIJA 1914-1918. Ulaz je slobodan!

POZORIŠTE
U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović”, na Kamernoj sceni Todor Manojlović u četvrtak, 23. marta, igra se predstava „Ona”, čije su autorke Jelena Đulvezan, Mina Milošević i Mia Knežević, koja potpisuje i koncept i režiju. „Večera budala” Fransisa Vebera, u režiji Olje Đorđević, na Dramskoj sceni je u petak, 24. marta, a „Vlast” Branislava Nušića, u subotu, 25. marta. Sve počinju u 20 časova. Lutkarska scena prikazuje u subotu, 25. marta, u 10 časova, „Bajku o Majušku”, koju je obnovio glumac i reditelj Jovan Caran.

KNjIGA VITOMIRA ĆURČINA
Promocija knjige Vitomira Ćurčina „Samo jednom se ljubi, sve je ostalo varka” – zbirka satiričnih priča i aforizama, biće u „Vinyl Bassic” kafeu, Kralja Aleksandra Karađorđevića, 8/I (ulaz iz hodnika, pored Knjižare „Kultura”), u utorak, 28. marta, u 18 časova. O knjizi će, osim autora, inž. Vitomira Ćurčina, govoriti i književnik Radivoje Šajtinac, recenzent, mr Branka Jajić, prof. jugoslovenske i svetske književnosti i Slavko Golić, profesor književnosti.