NAJAVE DOGAĐAJA

FILMSKI CIKLUS
U Kulturnom centru prikazuje se filmski ciklus „100 godina Velikog rata”. Svake srede i četvrtka u maloj sali od 20 časova emitovaće se klasici u žanru akcije i drame sa ratnom tematikom i sa antiratnim porukama. U četvrtak, 4. oktobra, prikazuje se francuski film „Velika iluzija” (1937, 114 min). Režija: Žan Renoar. U sredu, 10. oktobra, na repertoaru je film „Narednik Jork” (SAD, 1931, 129 min). Režija: Havard Huks, uloge: Gari Kuper, Valter Brenan i drugi. U četvrtak, 11. oktobra, je film „Staze slave” (1957, SAD, 86 min). Režija: Stenli Kjubrik. Ulaz je besplatan.

PROMOCIJA KNJIGE
U petak, 5. oktobra, je promocija knjige Dejana Patakija „Dva i po dečaka – priče o roditeljstvu iz ugla jednog tate”. Promocija počinje u 18 časova u maloj sali KC. Osim autora na promociji će govoriti i Milica Velimirović, psiholog. Moderatorka je Sandra Zekić, novinarka TV „Prva”. Deo novca od prodaje knjige biće namenjen kupovini stvari za Odeljenje hematologije u Novom Sadu.

TRIBINA
U maloj sali Kulturnog centra, u utorak, 9. oktobra, biće tribina „Prvi srpski narodni odbor u Velikom Bečkereku”. Govoriće Dimitrije Mihajlović i Srđan Sivčev, istoričari. Tribina počinje u 19 časova.

LIKOVNI RADOVI
U malom salonu Narodnog muzeja u petak, 5. oktobra, u 19 časova biće svečano otvaranje izložbe najboljih likovnih radova sa 18. zrenjaninskog Susreta slikara amatera Srbije. Izložbu organizuje Udruženje likovnih amatera grada Zrenjanina (ULAZ) i trajaće do 15. oktobra.

IZLOŽBA
U ponedeljak, 8. oktobra, u 18 časova u delu izložbenog salona Narodnog muzeja biće otvorena izložba „Mala škola prirode” Zrenjaninske grupe NPN (nastavnika prirodnih nauka).

PREDAVANJE
U četvrtak, 11. oktobra, u 19 časova u sali Crvenog krsta (ulica Zmaj Jovina br. 1a) biće predavanje i sećanje na poginulog hirurga i humanitarca dr Dragana Hercoga. Predavanje će održati Ivana Arađan, kustoskinja Narodnog muzeja i autorka teksta „Humanost koja nije znala za granice – dr Dragan Hercog (1936–1968) – od Banatskog Karađorđeva do Bijafre”.

BIBLIOTEKA
U sredu, 10. oktobra, u 18 časova u velikoj sali Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” održaće se predavanje na temu „Kako da otkriješ svoj ikigal?” namenjeno srednjoškolcima, studentima i svima koji su u večnom traganju za smislom, svrhom i životnim pozivom. Predavač je Sonja Antonić, idejni tvorac i realizator ideja pod imenom „Sofia Movens”, i master prof. filozofije.