NAKON ZAVRŠNOG ISPITA SLEDI POPUNJAVANJE LISTE ŽELJA I UPIS U SREDNJE ŠKOLE

Od septembra 1.514 novih srednjoškolaca

Učenici osmih razreda osnovnih škola polagali su prošle nedelje završni ispit: u sredu, 17. juna, iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, 18. je bila provera znanja iz matematike a 19. juna je kombinovani test. Kako saznajemo od Snežane Oluški Vlačić, načelnice Školske uprave za Banat, završni ispit polagalo je 1.514 redovnih učenika, 69 po individualnom obrazovnom planu i 30 u okviru funkcionalnog obrazovanja odraslih, što čini ukupno 1.613 izašlih. Tokom tri dana pet učenika nije izašlo na polaganje.
Ispiti su bili od 9 do 11 časova, polagali su ga u učionicama (ranijih godina u fiskulturnim salama, ali je zbog mera zaštite i bezbednosti u vezi sa korona virusom, broj đaka koji polažu test u učionicama ograničen).

BEZBEDNOST TESTOVA NA NIVOU
– Prvi put je realizovana poludigitalizovana procedura koja se odnosi na završni ispit. Bezbednost testova je bila na najvišem nivou, a škole su, osim savladavanja i sprovođenja novih procedura, imale manje posla oko šifriranja, dešifriranja testova, pregledanja i slično – istakla je Oluški Vlačić i dodala da su nastavnici pregledači bili po prvi put angažovani iz svih pet jedinica lokalne samouprave.
Rezultati sa završnih ispita još uvek nisu sumirani, ali je utisak Okružne upisne komisije za Srednjobanatski okrug da je atmosfera bila pozitivna a saradnja na visokom nivou.
– Svi smo svi bili jedan veliki, dobar, stručan i odgovoran tim, u svakom trenutku, bez obzira na poteškoće koje su se povremeno javljale – rekla je načelnica Školske uprave za Banat.

POPUNJAVANJE LISTE ŽELJA
U srednjim školama u Srednjobanatskom okrugu za upis 2020/2021. godine, ima 1.790 mesta, što je 200 više nego osmaka. Liste želja predavaće 29. i 30. juna, a prvi upisni krug se završava 8. jula. Srednje stručne škole i gimnazije u srednjem Banatu rado dočekuju nove đake. Tako je predviđeno da Tehnička škola u prvi razred upiše 240 učenika u osam odeljenja, po trogodišnjem i četvorogodišnjem programu. Kako je istakao Đorđe Klać, direktor, u protekle četiri godine u Tehničkoj školi su popunjena sva mesta po planu upisa već u prvom upisnom krugu.
– Naša škola je jedina u Srednjobanatskom okrugu koja upisuje profile po dualnom modelu učenja. Jedan četvorogodišnji-tehničar mehatronike i jedan trogodišnji- bravar-zavarivač. Naravno, očekujemo da se i ove godine traži mesto više u našoj školi – istakao je Klać uz napomenu da školu trenutno pohađa 716 učenika.
Odeljenja koja koja će budući srednjoškolci moći da upišu u Tehničkoj školi su: mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje (30), tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina (30), tehničar mehatronike (dualno – 30), bravar-zavarivač (dualno – 30), tehničar drumskog saobraćaja (60), vozač motornih vozila (30), rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa (30)

PET ODELJENJA U HEMIJSKOJ ŠKOLI

– Hemijsko prehrambena i tekstilna škola (HTPŠ) „Uroš Predić“ je odlična srednja škola koja ima dobre uslove za rad i školovanje đaka. Ove godine, prema planu upisa, đacima nudimo pet odeljenja i to dva četvorogodišnja: tehničar za zaštitu životne sredine (30), tehničar za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju (30), kao i tri trogodišnja odeljenja: pekar (30), modelar odeće (30) i kombinovano odeljenje mesara i operatera u prehrambenoj industriji, po petnaest učenika u svakom odeljenju – navodi Jugoslav Bogdanović, direktor HTPŠ „Uroš Predić“.
Napominje da škola ima sve potrebne uslove, pa tako u okviru nje ima i restoran za decu gde se đaci rado okupljaju i gde mogu popiti čaj i kupiti užinu.
– Po završetku školovanja đaci su osposobljeni za rad, a mnogi od njih se opredeljuju za dalje školovanje. Ono što je bitno, usmereni su i obučeni za realni sektor u oblastima koje su tražene na tržištu. Takođe, imamo odličnu saradnju sa nizom kompanija u kojima đaci obavljaju učeničku praksu poput „Mrkšićevih salaša“, „Idee Merkator“, „Don Dona“, „Mamas fuda“, „Telekoma“, „Belkino mlekare“, „Gomeksa“, a od naredne godine očekujemo saradnju, možda i posebno odeljenje u kome će se obučavati đaci u skladu sa potrebama „Ling Longa“- istakao je Jugoslav Bogdanović.


Sanja Vorkapić

  • BEZ NEREGULARNOSTI
    U Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ završni ispit polagalo je 58 đaka. Kako je napomenula Vesna Sakelšek, direktorka škole, sve je proteklo u najboljem redu.
    – U jednoj učionici je završni ispit polagalo devet đaka, u skladu sa uputstvom iz Ministarstva prosvete. Učenici su zadovoljni kako su uradili test – istakla je direktorka Sakalšek.
    Ona je navela i da su svršeni osmaci imali i matursku svečanost u skladu sa propisanim merama, a da su proglašeni i najuspešniji učenici, đak i sportista generacije: Petar Stanić i Milan Bulaja.